Kuchenne prezenty pod choinkę 135używając młynków mechanicznych należy dokładnie dozować odpowiednią ilość przyprawy, natomiast modele elektryczne pozwalają na zrobienie tego bardzo szybko. Poza tym nowoczesne młynki wyposażone są w mechanizmy umożliwiające regulację grubości mielenia. Deski do krojenia – wybierzmy drewno Rozważając pomysły na świąteczny prezent do kuchni nie możemy pominąć deski do krojenia. Można powiedzieć, że to akcesoria kuchenne pierwszej potrzeby. Umożliwiają stworzenie bezpiecznej przestrzeni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka Cezar i Sałatka Aviator 173grzanek. Nazwa Sałatka Aviator, czyli Sałatka Lotnika, wzięła się z tego, że Alex podawał ją pilotom z bazy lotniczej Rockwell Field Air Force w San Diego, gdzie bracia mieli drugą restaurację. Alex także był pilotem podczas I wojny światowej, dlatego nazwał sałatkę na cześć pilotów 😉 Sałatka Aviator stała się tak popularna, że to w końcu ona została Sałatką Cezar, uznaną
RafalCook
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 151historia pizzy Jeśli zapytamy 10 osób, skąd pochodzi pizza to pewnie każdy odpowie z Włoch. I po części to prawda, jednakże niewiele osób wie, że udział w rozpowszechnianiu pizzy mieli Amerykanie czy Grecy, którzy pakowali do pity przeróżne produkty. Dopiero w Neapolu w XVI wieku, zrobił się bardziej popularny płaski jak deska do krojenia chleb udekorowany ziołami, kawałkiem
Moja smaczna kuchnia
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 160żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Zmniejszamy gaz. Kiedy mięso jest miękkie odcedzamy je, studzimy i mielimy. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, ponieważ gotowanie mięsa zajmuje od 1 do 2 godzin - w zależności od wielkości kawałków. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Trzeci talerz
Pasta jajeczna z awokado 137bardzo często tylko utwierdzało mnie w tym przekonaniu. Tylko jakoś się ciągle nie składało. Bo albo miałam inne blogowe plany, albo pogoda była nieodpowiednia do robienia zdjęć, albo domownicy mieli inne plany. I do znudzenia… jak to u mnie bywa, chciałam się pozbyć awokado, które zaczynało być już za miękkie. Co zrobić? No przecież pastę jajeczną. Zastanawiałam się
Kardamonovy
SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE 153Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Na patelni roztapiamy masło. Masę ciasteczkową łączymy z masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa
Raj dla Podniebienia
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 182smażymy do lekkiego zeszklenia dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy również pokrojone grzyby. Kiedy woda z grzybów odparuje całość ściągamy z ognia i przestudzamy. Biały ser mielimy i mieszamy z grzybami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek i wlewamy wrzątek, zagarniając mąkę z brzegów. Następnie dodajemy pozostałe składniki
Trzeci talerz
BABECZKI ORZECHOWO - TRUSKAWKOWE 170składników: mascarpone, masła orzechowego i cukru pudru. Ten krem jest lżejszy odrobinę i Małżonkowi smakował zdecydowanie bardziej. Dlatego w przepisie podaję Wam obie wersje, oryginalną i moją, może będziecie mieli ochotę wypróbować je obie. SKŁADNIKI (na 12 - 14 babeczek): niepełne 1,5 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli niepełne
Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą 185Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę. 4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą
Kulinarna Chwila
Owsiane gofry bananowe 119owsianej) – 2 banany – 2 jajka – 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – aromat migdałowy Dodatkowo: skyr waniliowy, gorzka czekolada, owoce i mięta Płatki mielimy na mąkę, a banany rozgniatamy widelcem. Łączymy wszystko miksując z mlekiem, jajkami, odżywką i proszkiem do pieczenia na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką
Be Fit Be Strong
WEGE FESTIWAL NA ZABŁOCIU – 28-30.05.21 KRAKÓW 140Atmosfera, towarzystwo, pyszności - wszystko to kulminuje się w jedyne w swoim rodzaju doświadczenie i wspomnienia. W najbliższym czasie na krakowskich wege-entuzjastów czekają właśnie takie wrażenia! Już wkrótce będą mieli okazję odwiedzić wege festiwal na Zabłociu, który odbędzie się w weekend 28-30 maja w pierwszym w Krakowie halowym koncepcie gastronomicznym na Lipowej 4D. Artykuł WEGE FESTIWAL NA ZABŁOCIU
COOKMAGAZINE
"Rodzina.Mama", "Rodzina.Tata" Barbara Supeł Nowości od Wydawnictwa Zielona Sowa 133potrzebujemy, są też naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Książeczki są pięknie ilustrowane w twardych oprawach. Tekstu nie ma dużo, pokazuje relacje z rodzicami od momentu, gdy dowiadują się, że będą mieli dziecko do dorosłości. Idealne na prezent. Przeżyjemy z nimi sentymentalną podróż przez najważniejsze wydarzenia z życia mamy, taty i ich dziecka. Nam podobają się bardzo :-) Tytuł: "Rodzina. Mama
kruche babeczki
Ogórki Małosolne 217zrobić ogórki małosolne? Wiele osób zastanawia się, jak przygotować ogórki małosolne? Odpowiedź jest prosta. Warto trzymać się sztywnych zasad, które przedstawiłam Wam w tym wpisie. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że Wasze ogórki małosolne będą smaczne. Najważniejszym punktem, podczas przygotowania ogórków małosolnych jest zalewa, a dokładnie proporcja wody do soli. Pamiętajcie zasadę, że na litr wody, dajemy łyżkę soli
Przepiski.pl
SZARE KLUSKI/ŻELAZIAKI -przepis na pyszny i tani obiad z ziemniaków FILM 153masła -szczypta pieprzu 550g surowych ziemniaków trzemy na tarce o małych oczkach, kładziemy na sitku i odcedzamy nadmiar płynu do miski. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy do nich odcedzone surowe ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki 143kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawy, które mamy niezmielone, jak pieprz, ziele angielskie i jałowiec przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy, sól peklową, majeranek, cząber i czosnek. Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące
e-PrzepisyKulinarne