Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Taką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami śmietany. średnia główka młodej kapusty 0,5 l rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki kminku ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kapustą, zupa pomidorowa, rosół, mielone, kotlet, kotlety mielone, kotlety, dania obiadowe, surówka, sałatka, sałatki, salatki warzywne, sałatka warzywna, kotlet z kapusty, surówka z kapusty, dania na gorąco, lekkie sałatki

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.