mielone - 47549 przepisów (strona:2330/3170)

Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 86

Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić

R'n'G Kitchen
Sałatka z kuskusem i szynką 93

naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa  - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad  gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni do przygotowywania szybkich potraw. Dziś kuskus to wyrób z mąki i wody, aby był ładny i miarowy jest odsiewany przez odpowiednie sita

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy - domowy 1626

się rozpadać.  Wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru i pozwól im ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości zmiel w maszynce na drobnych oczkach razem z warzywami. W czasie mielenia co jakiś czas ( aby równo się rozłożyło) wrzucaj ząbki czosnku.  Dodaj majeranek, przecedzony wywar z gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę. Ilość soli, pieprzu

Dieta moja pasja
Ciasto Oreo z bananami 197

foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą *** *** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny *** *** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem *** *** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa z Chorwacji – Zagorska Juha 151

wino 😉, warzywa i zioła, przypraw.  Pochodzenie zupy grzybowej jest bardzo stare i jak to często bywa, było to pożywienie biednych ludzi, wieśniaków, którzy wrzucali do gara to, co mieli pod ręką. Można powiedzieć, że to taki fast food, zanim w ogóle wymyślono nazwę fast food.  Dziś tę zupę można zjeść niemalże w każdej restauracji. A nawet jest

RafalCook
Pasztet z fasoli i grzybów 103

dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło.  Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie

Kulinarne przemyslenia
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 142

zrobić? Przepis: Łopatkę pokroić w kostkę 2 x 2 cm. Przełożyć do miski. Podgardle pokroić w podobną kostkę i umieścić w drugiej misce. Podgardle oraz obrany czosnek mielimy na sitku o drobnych oczkach (2 mm). Łopatkę na sitku 8 mm. Przełóż mięsa do jednej miski, dodaj sól, pieprz oraz majeranek i zacznij wyrabiać. Po ok 10 minutach dodaj zimną wodę

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsze muffiny orzechowe z czekoladą 91

siedem foremek na muffiny,  piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyciągamy większą miskę i sporych gabarytów kubek. Czekolady łamiemy na kosteczki, wrzucamy do blendera razem z orzechami i pulsacyjnie mielimy na gruboziarnisty piasek. Przesypujemy mieszankę do miski,  przesiewamy do niej mąkę z proszkiem, mieszamy. Jaja wbijamy do kubka, wsypujemy do nich cukier,  wlewamy mleko i mieszamy widelcem

Kronika Piekarnika
Pieczona owsianka z bananami 96

Jako zamiennik jajka sprawdzają się oba rodzaje, ale złote są bardziej neutralne w smaku niż brązowe.  Na 1 jajko bierzemy łyżkę siemia lnianego i 3 łyżki wody. Siemię mielimy w młynku do kawy lub przypraw, zalewamy wodą i zostawiamy aż wciągnie wodę, tak około 10 minut. Na koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też

dolcevitainmykitchen
Odd box report, czyli co dobrego w recyklingu owoców i warzyw... 117

ukrywam - cały schemat polega niejako na loterii, bo nigdy do końca nie wiadomo, co wyląduje na naszym progu. W czasie lockdown'u, kiedy restauracje i kawiarnie były zamknięte, producenci mieli nadmiar nietypowych warzyw - z przyjemnością używałam np. generalnie rzadkiego i trudno dostępnego czosnku niedźwiedziego. Kolejnym elementem wpływającym na dostawy był niedawny Brexit (opóźnienia na granicach), oraz nagłe uderzenie zimy

Lejdi of the house
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 371

mogą smakować inaczej. Sałatki na Boże Narodzenie, sałatki na Wielkanoc czy sałatki na Sylwestra to niezbędny element każdej udanej imprezy czy świąt. Często robię sałatki , by dzieci i mąż mieli co jeść w szkole, pracy i wieczorem, gdy szukają przekąsek. Zupki chińskie mają tyle samo przeciwników i zwolenników. Ja sama nie przepadam za klasyczną zupką, ale makaron z zupki chińskiej

To Musisz Wiedzieć
Knedle z mięsem z rosołu 94

pietruszki z rosołu 1 łyżka suszonego majeranku 5 łyżek rosołu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 knedli) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można także użyć rozdrabniarki (ja tak robię). Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju do zrumienienia na niewielkim ogniu. Do mięsa

Kardamonovy
5 błędów, które niszczą Twoją zmywarkę 115

allegro.pl/kategoria/srodki-do-zmywania-zapachy-do-zmywarki-260249 Podsumowanie Jak widzisz, dbanie o czystość i pielęgnację zmywarki, wcale nie jest takim trudnym i czasochłonnym zadaniem. Najważniejsze jest to, aby dbać o nią regularnie. Będziemy mieli wtedy pewność, że zmywarka będzie czysta, pachnąca, a nasze talerze zawsze czyste i lśniące połyskiem.   Materiał przygotowany wraz z Partnerem. Artykuł 5 błędów, które niszczą Twoją zmywarkę pochodzi z serwisu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 90

Ryby patroszymy i filetujemy.  Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy kaszę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rękoma zwilżonymi olejem formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Bulion odcedzamy

Kulinarne przygody Gatity