Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić
R'n'G Kitchennaprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni do przygotowywania szybkich potraw. Dziś kuskus to wyrób z mąki i wody, aby był ładny i miarowy jest odsiewany przez odpowiednie sita
Dieta moja pasjasię rozpadać. Wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru i pozwól im ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości zmiel w maszynce na drobnych oczkach razem z warzywami. W czasie mielenia co jakiś czas ( aby równo się rozłożyło) wrzucaj ząbki czosnku. Dodaj majeranek, przecedzony wywar z gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę. Ilość soli, pieprzu
Dieta moja pasjaforemce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą *** *** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny *** *** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem *** *** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera
Blog z Apetytemwino 😉, warzywa i zioła, przypraw. Pochodzenie zupy grzybowej jest bardzo stare i jak to często bywa, było to pożywienie biednych ludzi, wieśniaków, którzy wrzucali do gara to, co mieli pod ręką. Można powiedzieć, że to taki fast food, zanim w ogóle wymyślono nazwę fast food. Dziś tę zupę można zjeść niemalże w każdej restauracji. A nawet jest
RafalCookdodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło. Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie
Kulinarne przemysleniazrobić? Przepis: Łopatkę pokroić w kostkę 2 x 2 cm. Przełożyć do miski. Podgardle pokroić w podobną kostkę i umieścić w drugiej misce. Podgardle oraz obrany czosnek mielimy na sitku o drobnych oczkach (2 mm). Łopatkę na sitku 8 mm. Przełóż mięsa do jednej miski, dodaj sól, pieprz oraz majeranek i zacznij wyrabiać. Po ok 10 minutach dodaj zimną wodę
Kuchnia Na Wypasiesiedem foremek na muffiny, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyciągamy większą miskę i sporych gabarytów kubek. Czekolady łamiemy na kosteczki, wrzucamy do blendera razem z orzechami i pulsacyjnie mielimy na gruboziarnisty piasek. Przesypujemy mieszankę do miski, przesiewamy do niej mąkę z proszkiem, mieszamy. Jaja wbijamy do kubka, wsypujemy do nich cukier, wlewamy mleko i mieszamy widelcem
Kronika PiekarnikaJako zamiennik jajka sprawdzają się oba rodzaje, ale złote są bardziej neutralne w smaku niż brązowe. Na 1 jajko bierzemy łyżkę siemia lnianego i 3 łyżki wody. Siemię mielimy w młynku do kawy lub przypraw, zalewamy wodą i zostawiamy aż wciągnie wodę, tak około 10 minut. Na koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też
dolcevitainmykitchenukrywam - cały schemat polega niejako na loterii, bo nigdy do końca nie wiadomo, co wyląduje na naszym progu. W czasie lockdown'u, kiedy restauracje i kawiarnie były zamknięte, producenci mieli nadmiar nietypowych warzyw - z przyjemnością używałam np. generalnie rzadkiego i trudno dostępnego czosnku niedźwiedziego. Kolejnym elementem wpływającym na dostawy był niedawny Brexit (opóźnienia na granicach), oraz nagłe uderzenie zimy
Lejdi of the housemogą smakować inaczej. Sałatki na Boże Narodzenie, sałatki na Wielkanoc czy sałatki na Sylwestra to niezbędny element każdej udanej imprezy czy świąt. Często robię sałatki , by dzieci i mąż mieli co jeść w szkole, pracy i wieczorem, gdy szukają przekąsek. Zupki chińskie mają tyle samo przeciwników i zwolenników. Ja sama nie przepadam za klasyczną zupką, ale makaron z zupki chińskiej
To Musisz Wiedziećpietruszki z rosołu 1 łyżka suszonego majeranku 5 łyżek rosołu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 knedli) Mięso z rosołu, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Można także użyć rozdrabniarki (ja tak robię). Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju do zrumienienia na niewielkim ogniu. Do mięsa
Kardamonovyallegro.pl/kategoria/srodki-do-zmywania-zapachy-do-zmywarki-260249 Podsumowanie Jak widzisz, dbanie o czystość i pielęgnację zmywarki, wcale nie jest takim trudnym i czasochłonnym zadaniem. Najważniejsze jest to, aby dbać o nią regularnie. Będziemy mieli wtedy pewność, że zmywarka będzie czysta, pachnąca, a nasze talerze zawsze czyste i lśniące połyskiem. Materiał przygotowany wraz z Partnerem. Artykuł 5 błędów, które niszczą Twoją zmywarkę pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryby patroszymy i filetujemy. Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy kaszę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rękoma zwilżonymi olejem formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Bulion odcedzamy
Kulinarne przygody Gatity