Mleczna babka z lukrem cytrynowym 150stopni, czyli to musi być badziew. Całkowicie dyskwalifikujący jest fakt, że raz w roku będę musiał zmienić baterię, a w wypadku gdybym wpadł do oceanu to przeciekają po godzinie. Mieli też dział DYI („Zrób to sam”), w którym pokazywali np. jak użyć sprzętu pomiarowego za 5 tys. zł żeby ustalić jak zmienić fabryczny rezystorek, co by latarka miała pół lumena
Marder&Marder Manufacture
Fasolka w migdałowej panierce 187masła 1 ząbek czosnku olej Fasolkę obieram i kroję na trzy części. Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Brokuł dzielę na małe różyczki, pomidory kroję na pół. Migdały mielę w kielichu od blendera. Do garnka wkładam fasolkę zalewam zimną wodą i gotuję, dodaję marchewkę. Gotuję aldente. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze trzy minuty. Warzywa odcedzam. Na patelni
wesoła kuchnia
,,Lekkie ciasto owocowe’’ 135serka mascarpone 3 łyżek cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki zmiksowanych jagód garść pokrojonych borówek Spód: 100 g ciastek maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód: Ciastka mielimy w blenderze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Masa jagodowo- borówka : Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody
Podróż w kulinaria
Pindjur 235czosnku drobno posiekanych (nie przeciśniętych) 2-4 strąki ostrej papryczki chilli (zależy od waszej tolerancji ostrości). Przygotowanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Obranie jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się
ladykitchen
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 150piekarnik do 200°C. 4. Pieczemy 12-15 min . Upieczone drożdżówki wyciągamy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast. LUKIER: 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy erytrol, mielimy 20 s/obr. 10 . 2. Dodajemy białko i sok z cytryny, mieszamy 10 s/obr. 6. 3. Ostudzone bułeczki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka lub oblewamy. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z borówkami
Be Fit Be Strong
Ciasto Trójkolorowe Z Mrożonymi Owocami Lata Bez Pieczenia 151mrożonych 6-7 sporych truskawek pokrojonych na ćwiartki jeśli macie agrest możecie go dodać do masy zielonej mini biszkopciki lub biszkopty do przedzielenia mas Spód 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki. Masa 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 80 ml gorącej
Gotowanie...to proste !
Najlepsza kaczka na obiad 234pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie, nie żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calentica 140gorące, którego, jak twierdzi moja mieszkająca w Hiszpanii koleżanka, z którą rozmawiałem o tym godzinę temu, można użyć również w stosunku do osoby :) Składniki: - ciecierzyca - woda Wykonanie: Ciecierzycę mielimy na mąkę i mieszamy z wodą, aby powstało nam gęste lejące się ciasto, które następnie wlewamy do okrągłej foremki, a nią samą do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika
Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta cytrynowo-kokosowa 112pierwszej kolejności zalewamy suszone morele gorącą wodą i odstawiamy na około 3 minuty. Dzięki temu będzie nam je łatwiej blendować. Wrzucamy do naczynia szklankę płatków owsianych górskich i mielimy je na pył. Następnie dodajemy do nich wiórki kokosowe, masło orzechowe, nasiona chia i suszone morele. Dolewamy wodę i wszystko stopniowo blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pół szklanki płatków
Natka Pietruszki
Panissa na Małej Panwi 190dostosowałem jedzenie do typu rozrywki, gdyż panissa, była pierwotnie wytwarzana ze zboża zarezerwowanego dla niższych warstw społecznych. Składniki: - nasiona ciecierzycy (300 g) - litr wody - sól, pieprz Wykonanie: Ciecierzyce mielimy i rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy przypraw i gotujemy, nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Wylewamy do foremki i czekamy aż stężeje. Kroimy w jakieś kształty (ja lubię frytki) i smażymy lub pieczemy
Kryzysowa Książka Kucharska
Gofry gryczane z komosą ryżową 160przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy make gryczaną, kaszkę z komosy ryżowej i prosa, sól, cynamon i mieszamy. Następnie siemię lniane mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do miseczki. Zalewamy 10 łyżkami wrzątku, odstawiamy na minutę. Potem do mąki dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy, olej, syrop klonowy i zaparzone siemię lniane. Następnie mieszamy
Dorota Smakuje
Sernik jagodowy na zimno 138jagód Jagodowa żelka można pominąć ok. 3/4 szklanki jagód (albo z zalewy albo lekko podgotowanych, jeśli podgotowujemy to dodajemy trochę cukru) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Twaróg mielimy lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do pierwszej dodajemy zmiksowane jagody
bistro mama
Kruche z budyniową pianką i owocami. 172delikatnie mieszam. Czasem jest w porządku, a czasem opada. Piana na samych budyniach, zawsze się udaje. Dlatego, postanowiłam zrobić nowy wpis na to ciasto. Tamten zostawię, żebyście mieli wybór i mogli wypróbować jedno i drugie. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek
Agusiowe smakołyki
Tortilla grillowana z kurczakiem i warzywami 137Składniki: Tortilla 4 sztuki Filet z kurczaka 350 g sałatka 4 duże liście Pomidorki koktajlowe 10 sztuk Papryka czerwona 1/3 Kukurydza 1/3 puszki Mozzarella
Kulinarne przygody
Malinowy Niby Sernik Na Zimno Z Polewą Z Białej Czekolady 161świeżych malin 1-2 łyżki cukru pudru Polewa i dekoracja: 50 g białej czekolady 15 g masła lub słodkiej śmietanki 30 % mini biszkopciki Spód 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki. Masa 2. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko
Gotowanie...to proste !