Sernik wielkanocny 167cukru (40 g) Polewa: 3 pełne łyżki kremu NUTLOVE White Choco Peanut 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Herbatniki mielimy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (średnica około
Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka orzeszki 139łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g orzechów włoskich 100 ml mleka 125 g masła 100 g cukru pudru Zaczynamy od nadzienia. Orzechy mielimy bardzo drobno. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojone masło, mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy cukier puder i raz jeszcze mieszamy (masa będzie rzadka
Kulinarne Inspiracje
Surówka z kiszonej kapusty 156kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które są tylko kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy
ladykitchen
Kora dębu 273dwóch identycznych blaszek, to najpierw pieczemy jedną sztukę, a dopiero następną. Drugą porcję przygotowujemy, gdy kończy się piec pierwsza, gdyż podczas długiego oczekiwania opadnie piana z białek. Orzechy włoskie mielimy, a rodzynki kroimy na drobne kawałki. W misce mieszamy zmielone orzechy z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLeny
Kora dębu 273dwóch identycznych blaszek, to najpierw pieczemy jedną sztukę, a dopiero następną. Drugą porcję przygotowujemy, gdy kończy się piec pierwsza, gdyż podczas długiego oczekiwania opadnie piana z białek. Orzechy włoskie mielimy, a rodzynki kroimy na drobne kawałki. W misce mieszamy zmielone orzechy z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLeny
Pasztet wieprzowy pieczony 288wody dodaj przekrojoną na trzy części wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Wątróbkę wyjmij i również pozostaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu zmiel mięso oraz warzywa na drobnych oczkach. Podczas mielenia, co pewien czas dodaj po ząbku czosnku. Do zmielonego mięsa dodaj majeranek oraz 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Sprawdź ostatecznie
Kuchnia Na Wypasie
Jajka przepiórcze z kawiorem i wątróbką rybną – niebanalna przystawka na wielkanocny stół 168Niektórzy zakochują się w niej po pierwszym kęsie, inni traktują jako coś dziwnego. Warto jej spróbować – jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Dostać ją możecie w większych marketach. Gdybyście mieli problem z dostępnością, możecie użyć wędzonej makreli w podobnej proporcji – masa będzie mniej kremowa ale nadal bardzo smaczna. Cała przystawka wygląda niebanalnie przez użycie patyczków – jest
Eat me! Fit me!
Pomarańczowiec II 178pieczenia 1i1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich Dzień przed pieczeniem pomarańcze myjemy i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do chłodu. Na drugi dzień mielimy w maszynce. ---------- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem, bułkę tartą, kakao i mieszamy
Domowe ciasta
Sernik kawowy espresso. 186boki tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i umieszczamy tortownicę na 10 minut. Po upieczeniu spodu wyciągamy blachę i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa. Tortownice owijamy folią aluminiową. Twaróg mielimy dwa razy i umieszczamy go w misce i miksujemy go przez około 3 minuty, wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy espresso oraz wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy jajka, pojedynczo jedno
Zdrowy Styl Joanny
Ekspresowe oponki serowe 157wycinania dziurek, szerokiego garnka do smażenia oraz szczypce lub cedzaka do wyławiania oponek. Krok 1. Przygotowuję ciasto na oponki. Twaróg przeciskam 2 – 3-krotnie przez praskę lub mielą na maszynce, aby nabrał gładkiej i jednolitej konsystencji. Najlepszy jest zmielony twardy twaróg półtłusty lub tłusty, który nie jest kwaśny. Oddzielam żółtka od białek. Do miski wbijam żółtka, wsypuję cukier
Ania gotuje
Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 118Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić
R'n'G Kitchen
Sałatka z kuskusem i szynką 146naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni do przygotowywania szybkich potraw. Dziś kuskus to wyrób z mąki i wody, aby był ładny i miarowy jest odsiewany przez odpowiednie sita
Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy - domowy 1669się rozpadać. Wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru i pozwól im ostygnąć. Następnie oddziel mięso od kości zmiel w maszynce na drobnych oczkach razem z warzywami. W czasie mielenia co jakiś czas ( aby równo się rozłożyło) wrzucaj ząbki czosnku. Dodaj majeranek, przecedzony wywar z gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę. Ilość soli, pieprzu
Dieta moja pasja
Ciasto Oreo z bananami 249foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą *** *** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny *** *** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem *** *** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera
Blog z Apetytem
Zupa grzybowa z Chorwacji – Zagorska Juha 209wino 😉, warzywa i zioła, przypraw. Pochodzenie zupy grzybowej jest bardzo stare i jak to często bywa, było to pożywienie biednych ludzi, wieśniaków, którzy wrzucali do gara to, co mieli pod ręką. Można powiedzieć, że to taki fast food, zanim w ogóle wymyślono nazwę fast food. Dziś tę zupę można zjeść niemalże w każdej restauracji. A nawet jest
RafalCook