Phin, czyli kawa po wietnamsku. 133zatem przygotowujemy kawę po wietnamsku? odmierzamy, w zależności od preferencji 16-20g kawy. Najlepiej wietnamskiej Robusty. Przeciętnie przyjmuje się stosunek wagowy do wody jako 1:12; mielimy niezbyt drobno przy czym ustalenie odpowiedniej gradacji, jakiej będziemy potrzebować to już sztuka sama w sobie. Wszystko zależy od konkretnego zaparzacza i gatunku kawy. Metodą prób i błędów musimy grubość przemiału
Pasta Po Polsku
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 286świetności minęły. Dziś na szczęście ponownie wraca do łask. Drożdżówka z rabarbarem przepis, który polecamy nie tylko amatorom tej wiosennej rośliny. Również wielbicielom ciasta drożdżowego, którzy może jeszcze nie mieli okazji smakować takiego połączenia składników. Jeżeli zatem zastanawiasz się na tym: Co zrobić z rabarbaru? lub Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem? Zapraszamy na nasz przepis Szklanka ma 250 ml Forma
Kuchnia Na Wypasie
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 124skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta
przepisy- Milki
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 124piekarnik do 200°C. 4. Pieczemy 12-15 min . Upieczone drożdżówki wyciągamy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast. LUKIER: 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy erytrol, mielimy 20 s/obr. 10 . 2. Dodajemy białko i sok z cytryny, mieszamy 10 s/obr. 6. 3. Ostudzone bułeczki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka lub oblewamy. Smacznego! Artykuł Drożdżówki z borówkami
Be Fit Be Strong
Babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonych porzeczek. 157suszonych daktyli 2 białka olejek migdałowy lub arakowy 5 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie masy; Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po wystygnięciu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy je tez pokroić drobno nożem. Do maku dodajemy olejek, miód, masło i ubitą piane z białek
Radość kipiąca uśmiechem.
Pokrzywa zwyczajna w mojej kuchni 128poleżą chwilę już tak nie parzą. Przebrałam pokrzywę, usuwając z niej części traw i innych roślinek. Partiami wrzuciłam na sito i przelałam wrzątkiem. Po odsączeniu przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Wycisnęłam sok przez gazę, dodałam odrobinę soku z cytryny i przelałam do woreczków na lód, zamroziłam. Sok z pokrzywy ma kolor niezbyt ciekawy. Przed dodaniem soku z cytryny był
Leśny Zakątek
Haystack sałatka 161latach 50 ubiegłego wieku, a jej twórczynią była Ella May Hartlein, Adwentystka Dnia Siódmego. Ella wraz z mężem bardzo lubili Meksykańskie Tostadas. Mieszkając w Arizonie oczywiście nie mieli problemu, by zjadać swoje ulubione danie w lokalnej meksykańskiej restauracji. Niestety po przeprowadzce do Idaho, a następnie do Iowa, brakowało im meksykańskiego przysmaku. Pewnego słonecznego dnia 4 lipca na pikniku
RafalCook
SERNIK CHAŁWOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM – idealnie kremowy! 163chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g * chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g * chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy. Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy. MASA SEROWA: Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem. Resztę chałwy kroimy na kawałki
Ostra na Słodko
Huzarensalade sałatka 162sałatka Huzarensalade może mieć także inne pochodzenie. Huzarensalade może pochodzić od Huzarenów, czyli węgierskiej husarii, która była lekką kawalerią wyruszającą za linie wroga. Często byli okrążeni i nie mieli możliwości rozpalenia ognia, by przygotować posiłek. Dlatego mieszali różne warzywa oraz mięso przed śmiertelną misją i tak powstały sałatki Huzarenów. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę
RafalCook
Naleśniki ruskie. 160miksera łączymy je. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Usmażoną cebulę umieszczamy w misce z ziemniakami i twarogiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor
Zdrowy Styl Joanny
Kulki mocy z żurawiną i orzechami 161Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy (jeśli mamy słaby blender dodatkowo daktyle kroimy drobno i odstawiamy na bok). Orzechy, migdały i płatki owsiane mielimy np. w blenderze na tzw. mąkę owsiano – orzechowo-migdałową. Natsępnie dodajemy daktyle, żurawinę i pozostałe składniki. Miksujemy wszystko na gładką masę. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy
I LOVE LIFE
Sernik izaura z galaretką 146adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie dodałam partiami ser z wiaderka i ser biały z kostki (nie mieliłam go bo był dość gładki i miałki, nie taki suchy jak tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę
Waniliowe Improwizacje
Ciasto Parada 307boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Beza orzechowa: Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko! Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Parada 308boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Beza orzechowa: Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko! Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany
Kuchnia MagdaLeny
Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 137Może stanowić dodatek do mięsa w sosie. Oczywiście, smakuje również na zimno. Z podanych składników upieczecie pokaźnej wielkości piroga, Wystarczy, by częstować tych, którzy dotąd nie mieli okazji docenić jego wyjątkowości, i tych, którzy mają to za sobą. Wyczekiwali tego momentu
Kronika Piekarnika