Przepis na lemoniadę z espresso – idealny napój orzeźwiający na lato i na ból głowy Lemoniada z espresso jest hitem każdego naszego spotkania z przyjaciółmi. Kiedy robi
Cztery Fajeryobojętny. Korzystając z przepisów naucz się tworzyć dania i wspieraj podopiecznych Fundacji Siepomaga (link w przepisie). Oto sprawdzony przepis na pizzę na świeżych drożdżach z polskimi ziołami: Składniki na ciasto (2 średnie pizze): 250 g mąki pszennej typ 450/550) 15 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Zioła do ciasta(...)dodaj cukier i kilka łyżek letniej wody oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, aż się spieni. Najlepiej postawić miskę w ciepłym miejscu, nakryć ręcznikiem. 2. Ciasto: Do dużej miski wsyp mąkę, sól, zioła, dodaj rozczyn, resztę wody i olej Wyrób elastyczne, gładkie ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem). Przykryj i odstaw
prawdziwe jedzenieTakie ciasto wymyślił mój mąż, taka jego zachciewajka na słodkie, a że lubię piec to szybciutko takie oto ciasto powstało... i okazało się kolejny raz że prosty przepis, a smakuje wspaniale i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba ;) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl(...)Masa z mascarpone 3. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz śmietanką na sztywno. Następnie dodajemy sok z cytryny według waszego smaku od 30 do 50 ml Złożenia ciasta 4. Blaty nasączamy posłodzoną wodą z cytryną i wykładamy masę z mascarpone po równo na każdy blat. 5. Na wierzch ciasta dajemy kajmak i posypujemy całość zmielonymi orzechami
Gotowanie...to proste !miksera przekładamy miękkie masło oraz cukrem. Miksujemy razem na gładką masę *** *** Dodajemy kolejno jajka i miksujemy do połączenia składników *** *** Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy *** *** Odłamujemy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy *** *** Na ciasto nakładamy około pół łyżeczki nutelli *** *** Zlepiamy brzegi(...)dołu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia *** *** Odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasteczka z nutellą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdzieci jak i dorośli. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100ml oleju DODATKOWO: 8- 10 czekoladek kinder *** Jajka(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej oraz jogurt i całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników *** *** Do ciasta partiami przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (3-4 partie) *** *** Po każdej partii mąki mieszamy całość szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk *** *** Czekoladki kroimy na kawałki *** *** Pokrojone czekoladki układamy na babeczkach
Blog z Apetytemkremowy i wprost rozpływa się w ustach, jest tak pyszny, że nawet nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy polać płynną czekoladą i gotowe. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 150g ciastek pełnoziarnistych 80g masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) 200g cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 200ml śmietanki(...)przez około 1 minutę. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników *** *** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C . Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę . Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy. Wyjmujemy z blaszki
Blog z Apetytemdeser z chia Deser Zielone Jabłuszko Deser Mirinda Deser Fantasia Deserki Delicja Pucharek Malinowa Chmurka Deser Filadelfia Deser bananowy Deser Shrek Deser Malinowa Chmurka Zobacz również polecane przepisy na ciasta na Wielkanoc – https://viagusto.pl/ciasta-na-wielkanoc-20-przepisow/ Przepisy na desery na grilla Deser z truskawkami Te deserki z truskawkami i galaretką są lekkie i orzeźwiające – idealnie sprawdzą się na grilla(...)niezwykły przepis! Deserki składają się z kilku warstw, które łączą się w idealną całość. A do tego deserki wyglądają cudownie. ZOBACZ PRZEPIS Deser Kora Orzechowa Te deserki inspirowane są ciastem o tej samej nazwie, czyli ciastem „Kora Orzechowa”. To połączenie bakalii, budyniowego kremu, Delicji, a także brzoskwiń z syropu i galaretki. ZOBACZ PRZEPIS Deser Coca-Cola Mini deserki
Via GustoUwielbiam drożdżowe wypieki, nawet te, które rosną w nocy jak tajne stowarzyszenia. Tym razem jednak nie było opcji na nocne wyrastanie, bo moja lodówka była zapchana po brzegi. Dlatego ciasto wyrobiłam z samego rana — tak wcześnie, że nawet sąsiedzi jeszcze chrapali — a cynamonki zniknęły sukcesywnie w ciągu dnia, jedna po drugiej, niczym dobre postanowienia noworoczne. Cynamonki truskawkowe to moja wiosenna(...)puszyste, pachnące cynamonem i wzbogacone o soczyste kawałki truskawek. Bo jak już grzeszyć — to z rozmachem! Cynamonki truskawkowe – pachną, kuszą i znikają szybciej niż majowe słońce! Bardzo lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem cynamonu albo kardamonu. Używam tych przypraw zamiennie albo… obu naraz, bo kto by się ograniczał? Zadziwiające jest to, jak świetnie cynamon i kardamon dogadują się z owocami
codojedzeniaWiosna jest to czas na urozmaicenie domowego pieczywa. Możemy dodawać do ciasta różne rośliny: pokrzywę, liście mniszka, krwawnik, rukolę, młode liście rzodkiewki , tymianek, natkę pietruszki i wiele innych. Zawsze to jakiś dodatek witamin, minerałów czy błonnika. Bułki wyszły smakowite, część można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć. Polecam Bułki z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką(...)świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej typ 750, 200 g letniej wody Drożdże rozpuszczamy w wodzie, łączymy z mąką, przykrywamy i pozostawiamy na 14-16 godzin. Ciasto właściwe cała podmłoda, 12 g drożdży, odrobinę cukru 450 g mąki orkiszowej typ 750, 2 łyżeczki kurkumy, ,Odrobinę pieprzu, Pokrojona pokrzywa, x) 2-3 łyżeczki czarnuszki, 250 ml letniej wody, 12g soli
Leśny Zakąteknasion chia 250 ml mleka 100 g grysiku(kaszki) orkiszowego Wymieszałam w miseczce i pozostawiałam do dnia następnego tak jak zaczyn. Dnia następnego po 14 godzinach fermentacji zaczynu przygotowywałam ciasto właściwe w dużej misce : Zużyłam cały przygotowany zaczyn 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki pszennej typ 500 18 g soli 4 g drożdży instant(...)wody oraz namoczone w mleku nasiona chia(powstała taka galaretowata masa) Przygotowanie ciasta właściwego: Mąki połączyłam, dodałam drożdże , wodę i sól- wymieszałam Dodałam całą kaszkę z nasionami- wymieszałam i przykryłam, odstawiłam na ok.40 min by ciasto odpoczęło Przygotowałam 2 foremki wysmarowałam smalcem:25 x 11 i 21 x 11 cm Wyjęłam ciasto na omączony blat (było dość
Proste Potrawyszybka polewa z białej czekolady to polewa doskonała na wszystkie ciasta, babki, a także do udekorowania deserków, czy ciasteczek. Zrobisz ją w kilku prostych krokach! Ta polewa z białą czekoladą nie kruszy się podczas krojenia. Spis treści: Jaką białą czekoladę wybrać do polewy? Co zrobić jeśli polewa z czekolady się zwarzy? Przepis – polewa z białej czekolady Ile kalorii(...)białko – 3,8 g tłuszcze – 32,4 g Polewa z białej czekolady Blog Via Gusto Ta szybka polewa z białej czekolady to polewa doskonała na wszystkie ciasta, babki, a także do udekorowania deserków, czy ciasteczek.… Drukuj Czas przygotowania: 5 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Proporcje na polewę z białej czekolady na dużą blachę ciasta
Via Gustoczęść mąki żytniej przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę (200 ml), wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz łyżeczkę soli i 30 g masła w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz też dodać 30-40 g orzechów włoskich lub innych orzechów, czy nasion (np. słonecznika). Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 15 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być(...)sprężyste i nie lepić się do ręki i miski. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie uformuj kulę i ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o długości 30 cm. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut
Via Gusto