 Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą 247
Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą 247jesienny czas bardzo przydają się pomysły na ciasta idealne do ciepłej kawy lub herbaty ( w szczególności do herbaty! Tak, jestem herbaciarą i się tego nie wstydzę :) ). Często powtarzam, że proste pomysły czasem są najlepsze. A ciasta najsmaczniejsze i w tym wypadku nie może być inaczej. To ciasto spełnia swoją role w skali od 1 do 10 w dziesiątkę! Jest słodkie(...)proste i z kawałkami, które przyjemnie chrupią w trakcie konsumpcji. Fakt, ma jedną wadę, trochę trzeba poczekać, aż będzie gotowe, bo nie należy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już
Słodkie Przyjemności Babeczki z budyniem 178
Babeczki z budyniem 178Babeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej(...)miesiącu. To kiedy pojawią się u Was? Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Budyń domowy: 400 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z dużej laski wanilii 100 g cukru 4 żółtka cukier puder do posypania babeczek Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko
Słodkie Przyjemności Ciasto Brazylianka 1671
Ciasto Brazylianka 1671Kiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo no i ładnie wyglądają ;) Blacha 22x33cm. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 300g cukru pudru 2 jajka 100g masła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki śmietany- mniej lub więcej(...)zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy
Czerwona Porzeczka Ciasto francuskie - świderki  z serem 223
Ciasto francuskie - świderki  z serem 223Bardzo dobra przekąska do barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę żółtego sera. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy 2 łyżki ketchupu WYKONANIE Płat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał(...)Ciasto kroimy na pasy ok. 6 takich pasów.Kroimy jeszcze w poprzek. Zbyt długie paluszki będą się przełamywały. Każdy kawałek skręcamy z jednej i drugiej strony. Ciasto skręcamy jak świderki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewy Ciasto ze sliwkami 216
Ciasto ze sliwkami 216pieczenia * 1 kisiel czerwony * ok. 800 g śliwek Sposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać same żółtka jaj, margarynę startą na tarce oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować margaryną, wyjąć(...)ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki. Na ciasto wyłożyć śliwki, skórką do dołu. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści, a białka będą błyszczące, dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia. Ubite białka wyłożyć na śliwki i równomiernie rozsmarować. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć
Mix smaku Tort migdałowy 221
Tort migdałowy 221składniki ciasto * 6 białek * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 budynie śmietankowe * 1/2 szklanki mielonych migdałów * 1/3 szklanki oleju masa śmietanowo-migdałowa * 500 ml śmietany kremówki * 5 łyżek cukru * 3 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody * 100 g płatków migdałowych krem budyniowy * 400 ml mleka * 1 budyń śmietankowy * 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 2 łyżki cukru pudru dodatkowo * barwniki spożywcze * cukierki perełki * likier amaretto * plastyczna masa cukrowa tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek
Mix smaku Makowiec w piaskowym cieście 169
Makowiec w piaskowym cieście 169mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę (24/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć część ciasta i rozsmarować(...)ciasto , przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć mak (nie musi być zbyt równo). Na mak wyłożyć resztę ciasta, w miarę możliwości delikatnie rozsmarować na całej powierzchni makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą szynę od dołu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia
Mix smaku Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 241
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 241jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste). Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli(...)wierzch się zrumieni zanim ciasto będzie upieczone, najlepiej przykryć go folią aluminiowa. Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem i cynamonem
Mix smaku Ciasto poduszkowiec 397
Ciasto poduszkowiec 397składniki ciasto * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanki wody * 2 szklanki mąki pszennej * 2 i 1/2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa * 500 g sera na serniki (president) * 1 budyń waniliowy * 1/2 szklanki cukru * olejek waniliowy Sposób wykonania masa serowa Ser, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę. ciasto Oddzielić białka(...)dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór
Mix smaku Kruche z owocami pod bezową pianką 218
Kruche z owocami pod bezową pianką 218składniki ciasto * 5 żółtek * 1 margaryna (250 g) * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki krupczatki * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy * 1/2 szklanki jagód (mrożone) * 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) * śliwki kruszonka * 50 g margaryny * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia. Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Mix smaku Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 213
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 213Prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule(...)łyżeczki świeżo startego imbiru - ziemniaki - puszka mleka kokosowego - chilli w płatkach - sól - biały pieprz - pieprz cayenne - świeży koper - olej arachidowy - kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego - ok. 15 dag sera żółtego - 1 małe jajko (do sera) - dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym
mojewypiekiinietylko WuZetka 234
WuZetka 234drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. S kładniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1 szklanka mąki tortowej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - esencja(...)łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylko Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 496
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 496Bardzo kontrowersyjne ciasto… jogurtowe. Z tego powodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron(...)aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko
mojewypiekiinietylko Ciasteczka koperty z marmoladą 293
Ciasteczka koperty z marmoladą 293zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały bardzo szybko :) Oprócz nadzienia z marmolady można napełnić je też serem, niestety u mnie tylko z pierwszym nadzieniem. Ciasto: 2 szkl mąki 3 dkg drożdży 1/2 szkl śmietany 18% 2 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki margaryny 1 łyżeczka skórki z cytryny ( opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże rozmieszać ze śmietaną(...)łyżeczką cukru. Ciasto zagnieść ze wszystkich składników. Owinąć w folię , położyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Rozwałkować na ok 1/2 cm i pociąć w kwadraty o boku 5 cm. Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 188
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 188się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny(...)połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2 BISZKOPT
CoolinarniePL