ciasto - 162907 przepisów (strona:2321/10861)

Barmbrack cake, czyli irlandzkie ciasto na Halloween 212

polski grunt, ale trudno mi się oprzeć wypróbowaniu cudzych tradycji kulinarnych związanych z tym świętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może do niego dorzucić zawinięte w papier(...)Przez noc namoczyć suszone owoce w herbacie i wódce. Włączyć piekarnik na 170 stopni. Następnego dnia wymieszać suche składniki. Dodać jajko i herbatę z wódką z owoców. Ponownie wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale wilgotne. W razie potrzeby należy dolać zwykłej wody (gdy przygotowywałam moje ciasto okazało się to konieczne). Dodać owoce i wymieszać. Nasmarować keksówkę masłem. Włożyć ciasto. Piec

W kuchni wieczorem
Dyniowa tarta z serem halloumi i suszonymi pomidorami na cieście francuskim 227

temu pisałam Wam jak zrobić kruche ciasto ( o tu ), żeby dziś zamiast standardowej tarty przedstawić Wam tartę na cieście francuskim, bo przecież i tak można. Prawda jest taka, że w lodówce miałam ciasto, którego termin ważności zbliżał się do końca. Puree z dyni też już trochę stało i jakoś nie mogło się doczekać zrobienia ravioli z dynią, a o którym(...)garam masala 4 czubate łyżeczki pestek słonecznika 1 jajko 120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim) 4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczki ciasto francuskie masło do wysmarowania formy na tartę Sposób przygotowania: Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem

W kuchni wieczorem
Pleśniak II 225

Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę. Składniki: Ciasto jasne: 3 szklanki krupczatki 3 łyżki cukru op. cukru waniliowego 4 żółtka łyżka mleka 250 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 1.5 szklanki krupczatki 2 łyżki kakao 2 żółtka(...)masła łyżka mleka Pianka: 6 białek 3 łyżki pudru łyżka soku z cytryny Dżem: słoik dżemu wiśniowego 3 łyżki likieru migdałowego Wykonanie: Ciasto jasne: Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa. Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem

Moje pyszne gotowanie
Lekkie ciasto z wiśniami 379

Jadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga   Słodkie Fantaz je. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden(...)połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie. Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając sok z wiśni ). Ja ostudzone

Słodkie Przyjemności
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 161

wzięłam udział w dwóch blogowych konkursach - uznałam że będzie to bardzo fajna zabawa na wykorzystanie wolnej chwili na wypróbowanie ciekawych przepisów koleżanek po fachu :) Jedną z moich propozycji było ciasto idealne do przygotowywania zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto  z tego przepisu , w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał(...)Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty . Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB . Jeżeli o coś zapytać zachęcam do komentowania! Słodkiego dnia łasuchy! :) " Składniki: 200 g miękkiej margaryny 2 szklanki mąki pszennej  3 duże jajka 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka proszku

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 156

Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki miodu(...)cukru brązowego  łyżka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C Ciasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce). Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto nam się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).  Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę

Słodkie Przyjemności
Plecione wianuszki drożdżowe 131

mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia. Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (l ewy koniec ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek, natomiast prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przełożyć przez pętlę do góry). Uformowane wianuszku układamy na blaszce

Słodkie Przyjemności
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 354

posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru(...)szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części

Słodkie Przyjemności
Ciasto z nektarynkami 142

Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie(...)mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym. Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta gruszkowo-brzoskwiniowa 153

chyba równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione owoce. Brzmi super, prawda? I właśnie tak smakuje! Choć jestem zwolenniczką jajecznych ciast, to trzyma poziom. W dzisiejszym wykonaniu - gruszki i brzoskwinie. Co sądzicie? Zapraszam na rustykalną tartę z gruszkami i brzoskwiniami." Składniki : kostka masła(...)przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawalki masło - całość zalewamy wodą i szybko ugniatamy - możemy to zrobić za pomocą malaksera lyb ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je do formy od tarty albo tortownicy. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki i brzoskwinie

Słodkie Przyjemności
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 179

Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się  na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)" Składniki : 4 żółtka(...)dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym. Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto orzechowe 169

Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty , kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe." Składniki : 5 jaj łyżka ekstraktu waniliowego  łyżka ekstraktu goździkowego łyżka ekstraktu cynamonowego 200 g cukru 60 g orzechów laskowych 250 g mąki łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą

Słodkie Przyjemności
Babka Makowa 220

ciasto jest dobre nie tylko od święta. Według mnie ta babka i ten przepis nadaje się na każdą okazję (bez okazji również!). Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec  lub ciasto z białek typu  piegusek , te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie(...)można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z kaszą manną i truskawkami 342

lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem(...)mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodajemy razem z żółtkami i mieszamy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Truskawkowe ciasto z serkiem i bezą 177

zajrzeć, o coś zapytać, albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie(...)miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy. W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki). Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności