ciasto - 162322 przepisów (strona:2329/10822)

Sernik odwrócony (na biszkopcie) 283

Jeszcze nie jadlam i nie piekłam sernika na biszkopcie. Jest to sernik robiony trochę na odwrót  bo najpierw do blaszki wylewa się masę serową, a dopiero na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu ciasto odwraca się do góry nogami i wygląda jakby był to tradycyjne sernik. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera dwukrotnie mielonego lub sera(...)zmiksowalam do połączenia. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia I wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypałam do utartej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia składników. Ciasto wyłożyłam delikatnie łyżką na masę serową, uważając by się nie zapadło w ser. Lekko wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do piekarnika. Sernik piekłam 70 minut w temperaturze 165 stopni

Waniliowe Improwizacje
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 16

Dzielę się z Wami moim domowym przepisem na uszka z grzybami . Nie różni się od specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie

Korniszonki
Pulpety w sosie koperkowym – Tradycyjny przysmak Polskiej Kuchni 30

Pulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest

Kuchnia MagdaLeny
W jaki sposób przechowywać kawę? 16

Kawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy

Kuchnia MagdaLeny
Migdałowe pierniczki z orzechowym nadzieniem – idealne na święta! 22

nowej odsłonie…Bo magia świąt zaczyna się w kuchni! Chcecie upiec te pyszności na święta? To prostsze, niż myślicie! Oto lista składników: Mąka – najlepsza pszenna tortowa. Masło – nadaje ciastu kruchości i delikatności. Zmielone migdały – dzięki nim pierniczki zyskują wyjątkowy smak. Przyprawy korzenne – to one tworzą magię świąt. Kakao – odrobina, dla głębi smaku i koloru Śmietanka – aby ciasto było aksamitne(...)Przygotowanie: Wymieszać zmielone migdały z przyprawami i cukrem. Odłożyć 2 łyżki do obtoczenia. Odważyć mąkę i kakao. Dodać resztę migdałów z przyprawami korzennymi, rozgniecione masło, śmietankę i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto kruszy się dodać więcej śmietanki. Porcja ciasta na pierniczki waży około 700 gramów. Można z niej zrobić około 40 pierniczków. Odważyć kawałki ciasta o wadze około 18 gramów

codojedzenia
Pierogi ruskie 21

moje ulubione pierogi. W mojej wersji farsz jest dość pikantny, a przez to wyrazisty w smaku. Koniecznie zrób do pierogów najlepsze ciasto do pierogów , to bowiem od jakości ciasta zależy ostateczny efekt. Jak pytasz w Polsce o ulubione pierogi to większość wymieni właśnie te – ruskie. Często nazywane także tradycyjnie pierogami z ziemniakami i serem, przygotowywane też czasem z dodatkiem(...)serem Pierogi z kaczką Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie PIEROGI RUSKIE Ilość porcji: farsz na 35-40 pierogów Przygotowanie: 30 minut + czas lepienia i gotowania pierogów Składniki: – ciasto z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1) – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 2 łyżki oleju roślinnego

nietylkopasta.pl
Jak zaoszczędzić na wodzie i dalej się nawadniać? 6 porad 21

Woda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe

Kuchnia MagdaLeny
Piernikowy " Kopiec kreta " z karmelizowanymi jabłkami 21

moja sugestia - upieczcie kopiec kreta. Jest kompozycją piernika z tortem, wyczujecie w nim subtelne nuty szarlotkowe. Bezproblemowo przetrwa w lodówce nawet cztery dni. Sposób wykonania i składniki na ciasto piernikowe  przepisuję ze wspomnianego poprzedniego posta z "Kroniki". Odsyłam Was do niego, bo to piernik, który w wersji niczym nie wzbogaconej  również jest wart zainteresowania. Ale dziś, proponuję kopiec(...)Składniki: Ciasto piernikowe: Ciasto na piernik w/g przepisu na  "Miękki piernik z mąki żytniej i orzechów włoskich" proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm 1 szklanka mąki żytniej typ 720 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki miodu ( lub 1/4 szklanki miodu i 1/4 szklanki syropu klonowego ) 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru lub słodzika

Kronika Piekarnika
Ciasto orzechowe z kremem 30

Ciasto orzechowe z kremem to wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, posmarowanego powidłem śliwkowym, przełożonego kremem śmietankowym. Artykuł Ciasto orzechowe z kremem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Wina czerwone - sztuka łączenia z potrawami 22

Wina czerwone są nieodłącznym elementem wielu kulinarnych doświadczeń na całym świecie. Ich różnorodność smaków i aromatów sprawia, że doskonale komponują się z wieloma potrawami, od klasycznej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto wuzetka 197

Wuzetka to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na różnego rodzaju uroczystościach. Od rodzinnych spotkań, przez święta, po codzienny deser, wuzetka to ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Artykuł Ciasto wuzetka pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Rolada biszkoptowa 21

Rolada to ciasto, które kojarzy mi sie z dzieciństwem. Było chyba wtedy popularnym, modnym wypiekiem, bo nawet w sklepach spożywczych pojawiły się wtedy gotowe paczkowane rolady do kupienia. Ja jednak zdecydowanie wolę domowe. Rolada jest wdzięcznym ciastem, ponieważ można je zrobić na wiele sposobów. Zarówno biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych, jak i nadzienie może być za każdym razem(...)połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Jeśli robimy roladę na ciemnym biszkopcie to do mąki dodajemy też kakao. Mąki wsypałam dk ubitych jajek i delikatnie wymieszałam ciasto łyżką do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika ok. 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadziłam na blaszce I wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni

Waniliowe Improwizacje
Jak upiec kaczkę? 35

Jak upiec kaczkę? Przepis krok po kroku na kaczkę pieczoną w całości Jak upiec kaczkę? To pytanie zadawałam sobie wielokrotnie, zanim zdecydowałam się upiec kaczkę po

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania