Ciasto widelcowe czyli ciasto mieszane niedbale widelcem, ot i stąd nazwa. Zrobicie je szybko i idealnie nada się do kawy czy herbaty. Moimi owocami są maliny, można dodać inne i wtedy zawsze będzie inne ciasto. Raz będzie kwaskowe, raz kremowe czy delikatne. Zrobię jeszcze z truskawkami i z jabłkami. Nastawcie piekarnik na 180 C z opcją grzania góra/dół(...)mieszajcie widelcem, będzie ok. Ciasto jest wilgotne, takie lekko zakalcowate ale tak ma być. Ciasto widelcowe z malinami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekolorów. Oto przepis na pyszną i zdrową kolację: tartaletki z warzywami i serem ricotta, podane z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Tartaletki z warzywami i serem ricotta Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g sera ricotta 1 mała cukinia 1 czerwona(...)papryka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie ciasta : W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło i wyrabiaj palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i zimną wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię
Moja Książka Kucharskamiksujemy aż się całkowicie rozpuści, wtedy kolejno dodajemy żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 3 cieńkie blaty(...)Myjemy je, pozbawiamy szypułek, a następnie blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących truskawek wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia Złożenie ciasta: Na 1/3 biszkoptu makowego rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy połowę musu truskawkowego i wyrównujemy. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu makowego, na którym rozprowadzamy pozostały krem budyniowy
Cynamonowe szczęściemiękkiego (jdewabistego) tofu ● 5 cl niesłodzonego mleka migdałowego ● 10 cl migdałowej śmietany ● ½ łyżeczki kuminu w proszku ● 30 g pestek dyni ● 1 łyżeczka białego sezamu ● sól, pieprz Składniki na ciasto : ● 100 g mąki z ciecierzycy ● 80 g mąki pszennej ● ½ łyżeczki soli ● 1 łyżeczka ziaren kuminu ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● 4 łyżki wody Przygotowanie : Przygotuj ciasto: wymieszaj przesiane mąki, sól(...)ziarna kuminu, dodaj oliwę i wodę. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj lekko ciasto, aż do uformowania elastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejąca, dodaj trochę mąki. Natłuść oliwą i posyp mąką formę do tarty (lub wyłóż papierem do pieczenia). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, dociskając dobrze do brzegów. Wstaw do schłodzenia na około 15 minut. Rozgrzej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokazji przepisu na ciastka z pokrzywą, podałam sposób na suszenie pokrzywy jako dodatek do różnego rodzaju potraw w kuchni, zamiast tradycyjnego parzenia na herbatkę. Polecam Migdałowe ciastka z pokrzywą Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650, 200g mąki migdałowej, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180g cukru pudru lub wg uznania, jeśli lubicie bardziej słodkie, 250ml(...)migdałową, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, pokrzywa mieszamy dokładnie w misce. 2. Dodajemy schłodzone masło. Siekamy z wymienionymi składnikami nożem.Ja użyłam haków które są do mieszania ciasta w mikserze ręcznym. Wcześniej jednak starłam masło na tarce. 3. Następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryny i sok z całej cytryny. Śmietanę dodajemy na końcu jak już przemieszamy składniki
Leśny ZakątekLodówka to serce każdej kuchni - nie tylko przechowuje świeże produkty, ale także wpływa na organizację przestrzeni w pomieszczeniu. Wśród różnorodnych opcji na rynku, bez wątpienia
Kuchnia MagdaLenyNie masz czasu na zakupy, a jednocześnie chcesz jeść zdrowo i zyskać więcej czasu dla siebie? To naprawdę jest możliwe i to bez wydawania dużej
Kuchnia MagdaLenybardzo uniwersalne, możemy podać je z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, kremem czekoladowym albo z owocami. W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Polecam! Składniki: Ciasto: 250g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g roztopionego masła 50g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie: łyżka oleju do posmarowania patelni Dodatkowo: cukier puder, miód lub syrop klonowy(...)podania *** W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy całość rózgą lub mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Patelnie rozgrzewamy i ewentualnie smarujemy łyżką oleju. Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na każdy placuszek i wyrównujemy *** *** Smażymy po około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia *** *** Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem albo
Blog z Apetytemformie kanapek z ulubioną pastą. Przygotowanie takiego chleba jest proste, a samym wyglądem zachęca do spróbowania. Pachnący, aromatyczny, odrywany chlebek czosnkowy najlepiej smakuje świeży, lekko ciepły. Robiąc ciasto na odrywany chlebek czosnkowy możemy też do niego dodać łyżeczkę ziół prowansalskich lub innych ulubionych, wówczas chlebek będzie bardziej ziołowy. Do pieczenia chlebka można wykorzystać również drożdże instant, w takim przypadku(...)potrzeby robienia zaczynu, tylko suche drożdże dodać bezpośrednio do wyrabianego ciasta. Posmarowane masłem czosnkowym, złożone na pół prostokąty z ciasta drożdżowego można układać w keksówce lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wówczas odrywany chlebek czosnkowy będzie okrągły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Odrywany chlebek czosnkowy: 350 g mąki pszennej 60 g masła 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
Danka PichciSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g piersi z indyka – 200 g szparagów – 200 g śmietany kremówki 30% – 250 g mascarpone – 4 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć(...)dente. Indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i podsmażamy na patelni do kruchości. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i mascarpone. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem
I LOVE LIFECiasto dla fanów kokosowych smaków. Mięciutkie, o delikatnej konsystencji i wyraźnie wyczuwalnym smaku wiórek kokosowych. Lekko słodzone kajmakiem, który podrasowany został dodatkiem siekanych, blanszowanych migdałów. Przygotowane na małej blaszce. Pyszne, choć nieco problematyczne podczas krojenia (przynajmniej u mnie). Masa kajmakowa: 400 g masy kajmakowej 100 g miękkiego masła 100 g siekanych, blanszowanych migdałów Masa grysikowo-kokosowa: 500 ml mleka(...)masła Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku Dodatkowo: 300-350 g maślanych herbatników wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Na dnie formy (24x24cm) rozkładamy warstwę herbatników. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i ucieramy dalej, do połączenia. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, mieszamy. Masę rozkładamy
Smaki Na TalerzuCiasto idealne na cieplejsze dni bo musi przebywać w lodówce, będzie się lepiej trzymało, będzie zwarte i smaczniejsze. Dużo zachodu? nie ciasto jest dość proste w wykonaniu. Jeśli chcecie zrobić ciasto bezalkoholowe to wystarczy pominąć alkohol a dodać np. rozcieńczoną kawę czy inkę. Będzie równie smakowite. Idealne ciasto na przyjęcia, rauty czy spotkania. Śmietankowe ciasto "Cappuccino" - przepis CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieTakie ciasta są najlepsze, bierzesz składniki mieszasz i hop do piekarnika, a po godzince masz pyszny deser do ulubionej kawy. Z prostych ciasto to właśnie maślankowe lubię najbardziej, jest miękkie wilgotne i smakuje genialnie z każdymi owocami nie tylko z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego zerwane w ogrodzie łodygi rabarbaru, które w tym roku wyrosły wyjątkowo wcześnie(...)żal było ich nie wykorzystać do przygotowania czegoś pysznego. Jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na wykorzystanie tego wiosennego warzywa to zajrzyjcie do tego wpisu: 20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3/4 szklanki cukru (może być też ksylitol lub erytrol) 4 jajka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku
Cynamonowe szczęście