ciasto - 162322 przepisów (strona:2339/10822)

Szybki wegański piernik z powidłami i czekoladą 48

Szybki PIERNIK, z malinowymi czapkami Mikołaja 🎅🏻 Piernik czy pierniczki? Co wybieracie? To ciasto piernikowe z daktylami jest naszym ulubionym, idealnie wilgotne, słodkie, mięciutkie 👌 Tutaj filmik z przygotowania Prócz słodkiego przepisu na dziś chciałybyśmy życzyć wszystkim naszym czytelnikom wspaniałego świątecznego czasu, zdrowia na tę zmienną porę roku oraz drugiego żołądka na deserek 😍 Składniki (śr: 18cm): -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)podgrzane mleko/wodę zblendować blenderem na gładko. 5. Sodę zalać octem i jak przestanie się pienić dodać do mokrych składników. 6. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 7. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 8. Piec w nagrzanym pikarniku do 180’C ok 45 minut. Warto sprawdzić pod koniec ciasto patyczkiem czy w środku jest upieczone

Candy Pandas
Sernik z Białymi Michałkami 41

Idealne ciasto dla wielbicieli białych Michałków - a myślę, że takich tu nie brakuje ;) Delikatny i aksamitny w strukturze sernik, wypełniony i udekorowanymi cukierkami z dodatkiem białej czekolady - na pewno przypadnie do gustu wielu słodkim łasuchom. Składniki na spód: 185 g ciastek owsianych (mogą być z sezamem) 60 g masła (roztopionego) Masa serowa: 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp(...)Sernik całkowicie ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień przygotować polewę. Czekoladę razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Udekorować cukierkami Białe Michałki i niesolonymi orzeszkami pekan. Smacznego! :) * należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć

Świat Ciasta
Ciasteczka kukurydziane z makiem i dżemem – Dying Light 2 39

posypania 1/4 szklanki / 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 małe jajko 70g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki mielonego maku szczypta soli + 100g dżemu wiśniowego do posmarowania PRZYGOTOWANIE CIASTO w misce dodaj masło i cukier utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym dodaj jajko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj dodaj mak i miód, a następnie(...)ponownie dokładnie wymieszaj dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli – mieszaj krótko, aż uzyskasz konsystencję okruchów WYCINANIE CIASTECZEK posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną krótko zagnieć ciasto na powierzchni roboczej, aż będzie jednolite i gładkie – posyp odrobiną mąką pszennej, jeśli jest zbyt lepkie, lub dodaj 1-2 łyżki wody jeśli nie lepi się wystarczająco, aby utworzyć jednolite ciasto

Nerds Kitchen
sernik pomarańczowy 36

masła wykonanie: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy. składniki na masę serową: 750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem 47

zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem? Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam pyszny górski wędzony ser Gołka od Serolandia , który świetnie wzbogacił smak. Sery polecam też na przyjęcia(...)kanapki, do sałatek itd. Pyszne, 100% naturalne, certyfikowane sery prosto z Podhala. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyciągnięte z lodówki) niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M Dodatkowo: około 400 g pieczarek 70 g wędzonego sera Gołka od Serolandia

Słodkie okruszki
10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne 57

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc czas pomyśleć o świątecznym menu. Dziś mamy dla Was 10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne, które pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA ŚWIĄTECZNE – TOP 10 PRZEPISÓW 1. Miodownik Przepis na: Przepiski 2. Słonecznikowiec Przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Wilgotny murzynek(...)powidłami Przepis na: Kulinarne Cuda 4. Sernik świąteczny Przepis na: Prosta Kuchnia 5. Makowa pychotka Przepis na: Przepis Dnia 6. Ciasto z bezą kakaową Przepis na: Kulineo 7. Kruchy makowiec z jabłkami Przepis na: Kuchnia Domowa Ani 8. Orzechowiec Kajmakowy Przepis na: Rita Creative 9. Makowiec z budyniowym kremem cytrynowym Przepis na: Via Gusto 10. Sernik piernikowy Przepis na: Moje

BabskiePorady.pl - Przepisy
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 52

Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane? Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności! PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej albo z tapioki(...)solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno. Ciasto na pierogi: Najpierw do miski przesiewamy przez sito mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną, tak by je napowietrzyć. Do mąki dodajemy sól, babkę lub gumę guar, olej, mieszamy. Dodajemy gorącą wodę

Dorota Smakuje
Miodownik 92

Ciasto miodownik to pyszne ciasto na święta, sylwestra, a także inne okazje w ciągu roku. Jest przepyszne, naprawdę łatwe w przygotowaniu i długo zachowuje swoją świeżość. Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kruche pierniczki z pomarańczą 35

roku zachciało mi się pierniczków kruchych i chrupiących. Wyszły bardzo fajne i super do dekorowania. Z ciastem dość trudno się pracuje, ale efekt końcowy wszystko wynagradza. Składniki: 400 g mąki pszennej 250 g płynnego miodu 130 g masła 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy 2 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka goździków 1 płaska(...)łyżka gałki muszkatołowej Sposób wykonania: 1. W rondelku rozpuścić masło i miód. Ostudzić. 2. W misce wymieszać mąkę, przyprawy i sodę oraz skórkę z pomarańczy. 3. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 2 godziny.  4. Po tym czasie ciasto wyjąć, ogrzać 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Moje ciasto po ogrzaniu było nadal twarde, więc pokroiłam

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z bezą i powidłem 36

powidłem śliwkowym. Beza bardzo długo pozostaje chrupiąca. Dodam, że im dłużej ciasteczka poleżą to bardziej zmiękną. Bardzo polecam, upieczcie takie, a nie pożałujecie. Udanych wypieków.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Na bezę: 1 białko niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego(...)łyżki wiórek kokosowych mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy krążki o średnicy 4 i pół cm. Krążki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Do białka wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy, resztę cukru dosypujemy stopniowo, składniki na bezę powinny być dość gęste

Izabelawkuchni
KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM 43

Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎  Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych. Składniki(...)pieczenia Dodatkowo - masa makowa  Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy.  Wykonanie:  Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam

Walijskie Pichcenie
Mini cynamonki do odrywania 34

odważonej mąki. Rozmieszaj aby nie było grudek i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Do zaczynu wsyp mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj jajka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut robotem lub ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz. Na nadzienie: wymieszaj miękkie masło razem z cukrem(...)cynamonem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkowuj na prostokąt około 25x35 cm. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienko połowę nadzienia i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięty wałek ciasta potnij na około 1 cm kawałki za pomocą cienkiej nitki (przeciągnij nitkę pod ciastem, u góry skrzyżuj nitkę i rozciągnij na boki). Tak samo zrób

Delicious Place
Rzeszowiak 47

Rzeszowiak, to jedno z wielu wyśmienitych ciast, ze zbioru przepisów Siostry Anastazji. Wykwintny i przepyszny, idealny na świąteczny stół. Ciasto kruche: 2 dag mąki pszennej 1 dag margaryny 10 dag cukru 2 żółtka 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia           Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki. Masa makowa(...)wymieszać. Do dekoracji: Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu .           Piekarnik nagrzać do 180 º C, blaszkę 35 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wykładać masę makową i orzechową, na przemian, tworząc podłużne pasy. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie wyrównać. Piec 75 minut. Upieczone

Praktyczna pl
Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami 49

Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła(...)stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz sól i pieprz. Wszystko siekamy nożem *** ***Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę rozrobioną z drożdżami *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm *** *** Na skraju ciasta układamy porcję farszu i posypujemy go startym lub drobno pokrojonym serem *** *** Zwijamy w rulon i odcinamy. Ponownie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania