wanilią oraz pół łyżeczką soli na pulchną masę. Odstawiamy. Gdy nasz rozczyn jest już gotowy dodajemy go do pszesianej mąki. Następnie dodajemy również utarte żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec tego etapu dodajemy spirytus a na samym końcu przelewamy delikatnie przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut aż będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli ciasto po wyrobieniu, będzie(...)się bardzo kleiło, nie przejmujemy się tym i podsypujemy tylko delikatnie mąką. To ważne ponieważ nadmiar mąki sprawią, że pączki będą ciężkie . Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość*. Gdy wyrośnie wyciągamy je na stolnicę i odpowietrzamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek a z wałka formujemy kulki wielkości
I LOVE LIFEwciskać w masę serową lub użyć mniej i ułożyć tylko na powierzchni masy serowej. Najlepiej kroić na drugi dzień, polecam! Pychotka! Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami Ciasto na kruszonkę 220g mąki orkiszowej jasnej, 80g mąki migdałowej, 2 łyżki z górką gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 100g schłodzonego masła(...)przez sito. Dodajemy schłodzone starte masło na tarce o grubych oczkach. Palcami robimy kruszonkę, następnie dodajemy jajka i zagniatamy dodając pod koniec 1 lub 2 łyżki gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części owijamy w folię spożywczą i wkładamy jedną do lodówki drugą do zamrażalnika Masa serowa 1 kg sera białego, 100 g miękkiego masła
Leśny Zakątekciastka pochodzące ze Śląska. Są różne wersje przepisów na te ciastka. Ja dziś zrobiłam szplitry serowe/twarogowe z nadzieniem z marmolady i z nadzieniem serowym. Ciasteczka sa delikatne a samo ciasto nieco przypomina ciasto francuskie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ok. 300g mąki pszennej tortowej 300g sera białego/twarogu z kostki 300g zimnego masła 0,5szkl. cukru pudru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę tortową wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło oraz biały ser. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto i uformować je w kulę. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Po tym czasie ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na grubość
Waniliowe ImprowizacjePraktycznie każda mama doskonale wie o tym, jak trudno jest przekonać dziecko do jedzenia warzyw. W tym wypadku doskonałym rozwiązaniem jest tarka do domowych chipsów, która
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj są Walentynki – dzień pełen miłości i słodkich przyjemności. U nas Walentynki na słodko! Wczoraj upiekłam deser na Walentynki, pyszne ciasto czekoladowo-bananowe , które wypełniło dom cudownym aromatem. Miłość pachnie czekoladą i bananami, prawda? Ciasto czekoladowe to nasza mała tradycja walentynkowa – piekę je niemalże co roku. Jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Idealne do filiżanki kawy(...)sprawia, że Walentynki są jeszcze bardziej wyjątkowe. Nic nie cieszy tak, jak wspólne chwile przy słodkim smakołyku i kubku gorącej kawy czy herbaty. W tym roku postawiłam na puszyste ciasto czekoladowo-bananowe, bo wiem, że to ulubiony przysmak ukochanej osoby. Jeśli świętujecie Walentynki to ciasto czekoladowe na pewno się sprawdzi! Poniżej znajdziecie kilka innych ciekawych propozycji na Walentynki. Czekoladowa rozkosz
codojedzeniawaniliowego szczypta soli 220 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki poza mąką i sodą zblenduj na jednolitą masę. Dodaj mąkę i sodę i wyrób szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Uformuj wałek z ciasta i podziel go na osiem równych części. Z każdej części uformuj placuszek i wytnij koło za pomocą foremki lub szklanki(...)środku zrób mniejsze kółko np. za pomocą kieliszka. Resztki ciasta zlep i ponownie wytnij oponki. Gotowe ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 min. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów pomiędzy oponkami ponieważ w piekarniku znacznie urosną. Lukier: szklankę cukru pudru rozetrzyj z niewielką ilością gorącej wody. Posmaruj wystudzone
Słodki BlogFani pizzy z pewnością odkryli już różne wariacje tego włoskiego dania. Na słodko, na słono, w pierogu, na grubym i cienkim cieście. Tym razem mam dla Ciebie przepis na placki a’la pizza. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację w rodzinie, w której jest masa amatorów pizzy. Na dodatek do ich przygotowania możesz wykorzystać nadmiar warzyw czy innych(...)danie? Jak się zapewne domyślasz placki pizzowe to placuszki, które smakiem przypominają włoskie danie. To za sprawą dobrze dobranych ziół oraz dodatków, które miesza się z ciastem. Jest tu i ser i szynka, cebula, pieczarki oraz papryka czerwona. Placki a’la pizza są na tyle praktycznym daniem, że składniki do nich możesz dobrać indywidualnie. Twoje dziecko nie lubi papryki
RozdomowionaJeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to takie paszteciki się polecają. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 30 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe(...)posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone mięso z rosołu (można je również zmielić przez maszynkę), całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść
Kuchnia domowa Anibyłam. Spodziewałam się troszkę innego rodzaju wypieku, z uwagi na dodatek nietypowych składników. Maślanka, miód zamiast cukru, mleko w proszku. Zagniecione, schłodzone, rozwałkowane i upieczone - to ciasto w niczym nie ustępuje tradycyjnemu, kruchemu, maślanemu. Dla mnie osobiście - delikatniejsze, subtelniejsze. Polecam, przetestujecie - idealna propozycja na rozpoczęty weekend. Jako nadzienia użyłam marmolady, ale tu - pełna dowolność. Rogaliki są pyszne(...)roztrzepujemy jajko z miodem i mlekiem i wlewamy mieszankę do suchych składników. Początkowo całość możemy mieszać widelcem lub łyżką, po chwili zacznijcie zagniatać dłonią, do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche, dodajcie odrobinę mleka. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około
Kronika Piekarnikaczerwon\u0105 i kukurydz\u0105. Dusi\u0107 razem.\r","W mi\u0119dzyczasie na stolnicy wymiesza\u0107 m\u0105k\u0119, wod\u0119 i 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 soli. Wyrobi\u0107 ciasto. W miar\u0119 konieczno\u015bci doda\u0107 troch\u0119 wody.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka lub no\u017cem wycina\u0107(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Na patelnię dodać pomidory, fasolę czerwoną i kukurydzą. Dusić razem. W międzyczasie na stolnicy wymieszać mąkę, wodę i 1 łyżeczkę soli. Wyrobić ciasto. W miarę konieczności dodać trochę wody. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka lub nożem wycinać kwadraty. Nakładać łyżeczką trochę farszu i zlepiać brzegi pierogów. Wrzucić do gotującej się wody
Bardzo Gruby SmokMagda Zima to zdecydowanie sezon na owsianki na ciepło. Jakoś tak lepiej się zaczyna dzień gdy na śniadanie się wsunie coś słodkiego i rozgrzewającego. A co powiecie na ,,ciasto” na śniadanie, takie zdrowe i pyszne, można sobie nie żałować? Moja pieczona owsianka marchewkowa przypomina ulubione ciasto marchewkowe, polane dużą ilością polewy. Są dwie metody jej przygotowania, sami stwierdzicie która(...)łyżki gęstego jogurtu – użyłam wegańskiego cukier/miód/syrop klonowy/erytrytol – do smaku kilka posiekanych pistacji Są dwie metody przygotowania tej owsianki – metoda pierwsza polega na przygotowaniu ciasta dzień wcześniej i tą tutaj opiszę. Metoda druga polega na zmieszaniu wszystkich składników na chwile przed pieczeniem. Obie smakują tak samo, ale jest różnica konsystencji – pierwszej ciasto wychodzi bardziej
Smaczna Strona