ciasto - 162322 przepisów (strona:2345/10822)

Stół do jadalni - jaki wybrać? 41

Sercem każdej jadalni jest oczywiście stół. To on zajmuje centralne miejsce w tym pomieszczeniu, przy nim gromadzą się na wspólnych posiłkach domownicy i goście. Jak wybrać

Kuchnia MagdaLeny
Lemon curd 38

Lemon curd to pyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie żółtek, masła i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest idealnym dodatkiem do tortu, ciasta czy deseru na zimno. Krem z tego przepisu ma gęsta, aksamitną konsystencję i idealnie wyważony, mocno cytrusowy smak. Rewelacja! Krem lemon curd. Czym w ogóle jest curd? Fruit curd to klasyczny angielski krem deserowy, przygotowywany głównie(...)owoców, aż powstanie gęsta, jednolita, aromatyczna masa. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Do czego dodać lemon curd? Cytrynowy curd , czy też inny owocowy curd, można wykorzystać do przełożenia tortów, wykończenia ciast, muffinów, smarowania gofrów, naleśników czy jako dodatek do deserów na zimno lub jogurtów. Ten pyszny cytrynowy krem będzie też pysznym wypełnieniem tarty (solo lub z dodatkiem bezy czy kremu

Na-talerzu.pl
Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño 45

Ekspresowe w przygotowaniu chrupiące danie z ciasta filo nadzianego serem feta i papryczkami jalapeño. Z nutą cytryny i czarnego pieprzu smakuje wspaniale, jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do sałatek. 2 arkusze ciasta filo 2 łyżki mleka 1 łyżka oliwy 1/4 pęczka natki pietruszki 150 g sera feta 1 papryczka jalapeño 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielony czarny pieprz(...)Arkusz ciasta smarujemy mlekiem wymieszanym z oliwą. Rozkładamy na nim listki natki pietruszki i przykrywamy drugim arkusze ciasta. Ciasto dzielmy na 12 kwadratów. Na każdym z nich układamy kawałek fety i 1-2 plasterki papryczki. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy sporą ilością pieprzu. Formujemy cukierki, lekko ściskając brzegi, by nie otwierały się podczas pieczenia. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Naleśniki z serem i truskawkami 41

łyżki domowego cukru waniliowego 4 – 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 % około 500 g truskawek Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy(...)porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy twaróg, śmietanę i domowy cukier waniliowy. Rozgniatamy widelcem i mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia, kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy w rulony. Przed podaniem przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podgrzewamy. Posypujemy cukrem pudrem

Oryginalny smak
Karpatka z malinami 39

Karpatka z malinami, czyli pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 1,5 szkl wody 3/4 kostki masła 7 jaj 1,5 szkl mąki szczypta soli Wodę, masło i sól zagotować, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając. Tak przygotowane ciasto dzielimy(...)ucieramy mikserem i dodajemy ciągle miksując stopniowo wystudzony budyń. Do masy dodajemy sok z cytryny (do smaku). Na wystudzony placek wykładamy masę, wtykamy maliny i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Autor przepisu: Elżbieta Artykuł Karpatka z malinami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Gotowanie na płycie indukcyjnej – czy lepsze niż „na gazie”? 59

W nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o

Kuchnia MagdaLeny
Pstrąg jak smażyć ? 46

uniknąć przywierania ryby. Smaż filety pstrąga na patelni lub grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso stanie się jasne i miękkie. Przepis na Pstrąga w Cieście Tempura: Składniki: 2 filety pstrąga 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej, schłodzonej 1 jajko Sól do smaku Olej do głębokiego smażenia Instrukcje: Przygotuj ciasto tempura, mieszając mąkę, wodę(...)gazowaną i jajko. Ciasto powinno być gładkie i lekko grudkowate. Oczyść i osusz filety pstrąga, a następnie posól je delikatnie. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury około 180°C. Zamocz każdy filet pstrąga w cieście tempura, delikatnie nadmiar odsączając, i wrzuć go do gorącego oleju. Smaż pstrąga w tempurze przez około 3-4 minuty, aż stanie się złocisto-brązowy

Podstawy Gotowania
Ciasto ze śliwkami na jogurcie naturalnym 48

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które wychodzi puszyste, dobrze wyrośnięte, jedym słowem doskonałe. Składniki i sposób przygotowania Ciasto 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 gram) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo śliwki lub inne owoce Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie(...)dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i dajemy owoce. Na górę robimy posypkę z: szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki cukru 100 g margaryny Składniki na posypkę łaczymy i wkładamy do zamrażalnika żeby nam się twardsza zrobiła, wtedy będzie łatwiej ją rozetrzeć na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 min. Autor przepisu: Martyna

Wasze Przepisy
Chrupiące marchewki w cieście filo 48

przepis jest tak wyjątkowy, to nie tylko skomponowana w nim kombinacja składników, ale także niebanalne połączenie technik przygotowania. Wyobraźcie sobie soczyste i delikatne marchewki zawinięte w chrupiące ciasto filo… a do tego sos z… Nie tylko będziecie mieli okazję przenieść się w świat smaków prosto z Maroka, ale również odkryć, jak dobroczynne właściwości świeżych ziół i naturalnych składników(...)smakową podróż do Maroka? Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i apetyty, bo teraz przekształcimy zwykłe składniki w prawdziwe dzieło kulinarne. Zacznijmy! Przepis od Jamie Oliver Chrupiące marchewki w cieście filo   Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 55 min   Składniki 12 małych marchewek 3 pomarańcze 3 liście laurowe 3 gałązki świeżego tymianku 4 arkusze ciasta

Apetyt na Zielone
Krakersy serowe 79

pojemniku blendera umieść tarty żółty ser, mąkę i miękkie masło. Zblenduj do gładkości. Z masy uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aż ciasto nieco stężeje. Ciasto rozwałkuj na cienki płat, wytnij foremkami niewielkie krakersy. Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra(...)u0142o. Zblenduj do g\u0142adko\u015bci. Z masy uformuj kul\u0119 i owi\u0144 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105. Wstaw do lod\u00f3wki na 30 minut, a\u017c ciasto nieco st\u0119\u017ceje.","text":"W pojemniku blendera umie\u015b\u0107 tarty \u017c\u00f3\u0142ty ser, m\u0105k\u0119 i mi\u0119kkie mas\u0142o. Zblenduj do g\u0142adko\u015bci. Z masy

ProstePesto.pl
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką. 59

Zwykle ciasto ucierane. Proste, zrobione z podstawowych składników,  które mamy w kuchni. Miękkie i delikatne.  Można je zrobić z dowolnymi owocami, a nawet bez owoców. Kruszonkę, też można  pominąć i posypać ciasto cukrem pudrem.  Zawsze smakuje wyśmienicie. Składniki: 200 g. masła 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą.  Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać ekstrakt migdałowy. Ucierać jeszcze chwilę, żeby ciasto było gładkie.   Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.  Wyrównać wierzch i ułożyć owoce.  Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozgnieść palcami

Agusiowe smakołyki
Styropian z jagodami 47

Ciasto styropian to inaczej sernik bez sera, z dodatkiem jagód stanowi idealne połączenie na coś słodkiego do kawy. Jest bardzo delikatne, pianka jogurtowa lekka jak piórko, a jagody dodają smaku całości. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 25x38 cm) 250 g masła, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 800 g jogurtu naturalnego, 3/4 szkl(...)cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 5 białek, Dodatkowo:  1 szkl. jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej  WYKONANIE Ciasto:   Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części: mniejsza i większą. Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki. Masa:   Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na końcu jogurt.  Wylewamy

słodki bratek
Wina - poznaj historię tego wyjątkowego trunku i odkryj jego najpopularniejsze rodzaje 59

Wino, jako trunek o bogatej historii i głębokich korzeniach, od wieków przyciąga uwagę smakoszy oraz koneserów z całego świata. Jego złożoność, różnorodność i niepowtarzalny charakter sprawiają

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto ze śliwkami, puszyste i pyszne. 57

Polecam bardzo, ciasto delikatne i pyszne. Wykonanie – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec dodać obie mąki i wymieszać dokładnie na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)czas 1 minuta zdjąć masę z boków naczynia mieszając obroty 5, dodawać po jednym żółtku dodać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta zdjąć ciasto z boków naczynia i jeszcze raz wymieszać obroty 6, czas 20 sekund reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania