moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty(...)łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto. – Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. – Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. – Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy
To co kochamMłodym coś pośredniego, nie za grube i nie za cienkie. Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym i delikatnym cieście. A więc smacznego świętowania! Składnki: ? 500 g mąki pszennej ? 25 g drożdży ? 1/3 szklanki ciepłego mleka ? 1 łyżeczka cukru ? 4 łyżki oleju ? 1 łyżeczka soli ? 1/2 szklanki ciepłej wody(...)Rozdrobnione drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na kilka minut aby sfermentowały. ? Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i drożdżami. Dolać ciepłą wodę. ? Zagnieść ciasto, aż będzie sie gładko odklejać od ręki. W razie potrzeby dolać wodę lub dosypać mąkę. ? Ciasto przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. ? Ciasto
To co kochamBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 250 ml śmietanki 30% ? 2 łyżki cukru pudru ? 1 szklanka jagód ? olej do smarowania(...)gofrownicy Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. ? Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. ? Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. ? Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. ? Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kochamprzepis dostałam od mamy Sławka, która robi obłędne szarlotki. W okrągłej tortownicy prezentują się jak torcik jabłkowy. Ciasto jest bardzo kruche, jabłka aromatyczne, a beza rozpływa się w ustach. Składniki: Kruche ciasto ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 0,5 szklanki cukru ? 3 żółtka ? 125 g masła ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżka śmietany ? 4 łyżki bułki tartej Jabłka(...)jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop ? 1/3 szklanki wody ? 2 łyżki cukru ? 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana ? 3 białka ? 1/2 szklanki cukru ? 3 biszkopciki, ewentualnie posiekane orzechy Wykonanie: Ciasto kruche ? Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem. ? Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki
To co kochamTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 łyżki keczupu ? 1 kulka mozzarelli 100 g ? 3 plastry szynki konserwowej lub innej(...)pieczarki ? 3-4 pomidorki koktajlowe ? zioła prowansalskie ? 1 łyżka parmezanu Wykonanie: ? Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. ? Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. ? Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. ? Posypać ziołami i parmezanem. ? Zawinąć dookoła ciasto do środka mocno dociskająć w rogach. ? Piec
To co kochamjuż pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe ? 300 g masła ? 300 g miodu ? 200 g cukru ? 1 jajko ? 700 g mąki pszennej ? 50 g kakao ? 1 przyprawa do pierników ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe(...)Wykonanie: Ciasto na kuferek ? Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. ? Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. ? Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami na papierze do pieczenia, aby nie przenosić piernika i go nie zniekształcić. Wycinać wg szablonów
To co kochamgotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się falbana. Najlepiej mi smakują z kwaśną śmietaną zaraz po ugotowaniu, ale po odsmażeniu z przyrumienionym boczkiem również są rewelacyjne. Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 500 g sera twarogowego ? 1 kg ziemniaków(...)odcedzić i wystudzić. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. ? W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. ? Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto ? Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. ? Zagnieść ciasto łącząc składniki
To co kochamPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 150 g łososia surowego ? 2 łyżki soku z ctrtyny ? sól, pieprz cytrynowy(...)smaku ? 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; ? Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. ? Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. ? Rybę położyć na serze. ? Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. ? Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C
To co kochambudyń waniliowy ? 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Krem adwokatowy ? Zagotować mleko z cukrem. ? Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu. Ciasto drożdźowe ? Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), wlać do miseczki. Dodać pokruszone drożdźe, cukier i mąkę. ? Wymieszać składniki i postawić miseczkę na garnku z ciepłą wodą(...)żółtka i oba cukry ubić na puszysty, biały krem – 10 minut mikserem. ? Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdźe i wymieszać łyżką. ? Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto – 15 minut mikserem z końcówką hakiem. ? Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników. ? Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy(...)pokroić na plastry, nie przecinając do końca ciasta (jak na zdjęciu) i poprzekładać co drugi krążek. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-30 minut
To co kochamidealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto ? 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki ? 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3/4 szklanki oleju(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewać powoli olej cały czas ubijając. ? Do jajek dodać zawartość pierwszej miseczki i wymieszać, następnie drugą miseczkę i ponownie wymieszać. ? Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24-26 cm, której boki wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. ? Piec w temp. 150 st.C przez 70 minut. Krem mascarpone ? Utrzeć
To co kochamprzepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 0,5 kg jagód ? 1 łyżka bułki(...)gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Do podania ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Farsz ? Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć. ? Wymieszać jagody razem z cukrem i bułką. Ciasto ? Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. ? Zagnieść ciasto łącząc składniki
To co kochamkuchni. Jej zawsze są najlepsze. A ja obiecałam moim dzieciom, że będę częściej robić pierogi, ale dla… wnucząt, kiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1 mała kapusta(...)drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. ? Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. ? Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ciasto ? Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. ? Zagnieść ciasto łącząc składniki
To co kochamprzypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 1 łyżka maku ? białko Krem(...)szklanka cukru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 2 łyżki mąki pszennej ? cukier waniliowy Polewa czekoladowa ? 125 g masła ? 1 szklanka cukru pudru ? 2 łyżki kakao ? 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby ? Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. ? Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części
To co kochamwenę i postanawia nas uraczyć kulinarną ucztą. Tak też było z tą pizzą, którą przygotował według oryginalnego przepisu prosto z włoskiej kuchni. Nowością dla mnie było to, że ciasto drożdżowe zagniata się na noc. Dlatego też daje się tylko odrobinę drożdży, aby tylko trochę „ruszyło”. Ja osobiście bardzo lubię takie cienkie, chrupiące blaty. Młody również profesjonalnie wyrabiał(...)pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić na osiem części, z każdej zrobić zgrabną kulkę, przykryć folią spożywczą i odstawić
To co kocham