pierogach wylądowała kasza jęczmienna. Wyszło super. Nadal jednak jestem największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół(...)gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na około 60 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy
Kardamonovyjest. Jest jaki jak trzeba. I smakowo i wizualnie. W ogóle apropos „z publikowaniem przepisów nie ma się co spieszyć”, miałam dziś Wam opublikować przepis na ciasto na najbliższą niedzielę. Nie wyszło jednak tak jak chciałam. Nie będę nic na siłę publikować, tylko po to żeby publikować cokolwiek. Trudno, na pewno świetnie sobie poradzicie bez brownie na Walentynki(...)użyłam L) Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski. Na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Widelcem łączymy mąkę z jajkami. Posypujemy ręce mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Robimy to tak długo aż będzie gładkie i sprężyste. Można też użyć robota kuchennego, jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
Kardamonovydziś je opublikuję. Wiecie co mnie niezwykle ucieszyło? Minimalna ilość tłuszczu, jaką się dodaje do pancakes. Smaży się je na suchej patelni, niewielką ilość tłuszczu dodaje się jedynie do ciasta. Może to być rozpuszczone masło, olej. Ja zrobiłam wersję roślinną, ale spodziewam się, że masło dodaje charakteru. Druga rzecz to banalne „smażenie” tytułowych naleśników. Ciasto nakładałam większą łyżką(...)żeby wyszły większe. Przy użyciu takiej klasycznej, wyjdą Wam naprawdę niewielkie pancakes. Ciasto się idealnie samo rozpływa na idealnie okrągłe placki. Nie wiem jak to możliwe, nie wnikam. Wyglądają pięknie. Smak? Smakują lepiej niż myślałam. Są smaczna na ciepło, na zimno, na drugi dzień. Strach się bać jak będą smakowały z naszymi sezonowymi owocami. Póki co próbowaliśmy tylko wersji
Kardamonovytarta jeszcze fajniej rozpływała się w ustach. A, no i przepis jest stąd: https://whitemorning.pl/ . Sezon na porzeczki w pełni. Nie skupiajcie się jednie na nalewkach i przetworach. Zróbcie ciasto z bezą, nie pożałujecie. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: spód: 150 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru(...)żółtka beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 szklanki mleka 500 g czerwonych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja ciasto robiłam w formie o średnicy 24 cm i wysokości 3,5 cm) Spód: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy
Kardamonovygrzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy
KardamonovyZnane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy. Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor(...)jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około 30 sztuk. Składniki: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: 5 jajek
Kuchnia MagdaLenydomowe nie mają sobie równych, polecam je Wam serdecznie :) Składniki na 6 sporych drożdżówek Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Ciasto: 200 g mąki 12 g drożdży 70 ml mleka 1 żółtko 35 g cukru razem z cukrem waniliowym 35 g masła ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % Nadzienie: 250 g twarogu(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: sezonowe owoce np. truskawki, jagody, borówki itp. Kruszonka 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki. Ciasto 2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Mąkę, żółtko oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto
Gotowanie...to proste !żytniej typ.720, 250g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin W temp. pokojowej. U mnie już po 12.5 godzinie zaczyn był gotowy. Ciasto właściwe 2 foremki 25x11 i 20x11 lub 2 foremki 25x11 tez będą dobre Cały zaczyn, można odjąć do następnego wypieku jedną łyżkę i od razu dokarmić, jeśli pozbyliśmy(...)lodówki. 300g mąki żytniej typ 720, 200g mąki orkiszowej jasnej, 170g ugotowanego świeżego bobu obranego ze skórki. Trzeba ugotować więcej. 400g wody, 10g soli, 2 liście chrzanu. Składniki ciasta właściwego, oprócz bobu, mieszamy łyżką lub mechanicznie do dobrego połączenia składników. Ja mieszałam łyżką więc zajęło i to około 6 minut. Następnie dodajemy bób i łączymy z ciastem. Do foremek wkładamy
Leśny Zakąteksię składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy *** *** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Przygotowujemy mus czekoladowy
Blog z Apetytemcukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy prażoną cebulkę lub inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją(...)objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi być porządnie nagrzane). Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto (możemy naciąć je na górze ostrą żyletką
Walijskie PichcenieTrudno znaleźć osobę, która choć raz w życiu nie spróbowała burgera. Taką potrawę można jednak przygotować na kilka różnych sposobów, a jednym z nich jest burger
Kuchnia MagdaLenysię doprowadzić do zdrowia moją tarczycę! Dlatego dziś, póki jeszcze wszystko, co soczyste i czerwcowe jest w zasięgu ręki, zapraszam na aromatyczną tartę ze szparagami! W podstawie kruche, maślane ciasto. W środku smukłe, zielone piękności zanurzone w kremowym nadzieniu z 3 serami, które pysznie komponują się ze szparagami. Jest mleczna, ciagnąca się mozzarella, wyrazisty ser z niebieską pleśnią i odrobina(...)gołym niebem. A jeśli połączenie szparagów z truskawkami to Wasze smaki, koniecznie spróbujcie sałatki ze szparagów z truskawkowym vinegretem ! Tarta 3 sery ze szparagami i truskawkami Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g masła 5 łyzek zimnej wody 2 szczypty soli Nadzienie: 150ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 3/4 łyżeczki syszonego tymianku 1/3 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanarelaksu, biorąc głęboki łyk orzeźwiającego napoju lub rozkoszując się kremowym lodowym deserem. Poniżej znajdziesz przepisy m.in na: domowy izotonik mrożoną kawę cytrynowe lody arbuzową lemoniadę Sprawdź również przepisy na ciasta i desery z truskawkami – https://viagusto.pl/ciasta-i-desery-z-truskawkami-12-przepisow/ Sprawdź przepisy na lato Truskawkowa Pina Colada PRZEPIS Wyjątkowy, orzeźwiający koktajl, czyli truskawkowa Pina Colada. To połączenie egzotycznych smaków ananasa, banana(...)zdrowe smoothie Odkryj cztery przepisy na koktajle owocowe, które zachwycą Twoje podniebienie i dodadzą energii. Każdy z tych koktajli ma swoje unikalne… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na lody wegańskie
Via Gustokakaowym spodzie. W moim odczuciu jeden z tych, które zawsze się udają. Powstał niejako w zastępstwie "szachownicy" z powodu ograniczonego czasu i odrobiny lenistwa. Efekt mile zaskoczył. Ciasto na spód to moje uniwersalne ciasto pod sernik, które było już tutaj . Tym razem zmniejszona ilość mąki pszennej na rzecz kakao. Ciasto: 3 jajka 10 dag masła(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 duża łyżka kakao, cukier puder Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce (32cm x 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać przez sito, cienką warstwą kakao. Masa serowa: 1½ kg tłustego, zmielonego twarogu 5 jajek 250 g masła
Praktyczna pl