grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy
KardamonovyIstnieje kilka produktów spożywczych, których tak naprawdę nie sposób nie lubić. Rzadko kiedy słyszymy przecież, że ktoś nie lubi pizzy, czy czekolady. Podobnie jest w przypadku
Kuchnia MagdaLenykwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Składniki jakie są potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 1 jajko – dżem u mnie truskawkowy Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj. Za pomocą foremki wytnij większe gwiazdki. Resztki ciasta połącz ze sobą, rozwałkuj i wytnij świąteczne gwiazdki. W połowie gwiazdek wytnij ze środka(...)wierzch ciastek. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasteczka przez 20 – 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem. Te truskawkowe wypieki z ciasta francuskiego to super łatwe domowe, świąteczne smakołyki! Pyszne świąteczne wypieki wypełnione domowym dżemem uformowane w piękne gwiazdeczki, które są idealne na jeden kęs. Idealne, świąteczne ciasteczka , które są także piękną
Zdrowy Styl Joannywigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej i zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną(...)minut. Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać. Kluski Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej
Ola la LCHFFARSZ : 100 g suszonych grzybów 100 g świeżych pieczarek 2 cebule 100 g masła sól, pieprz do smaku CIASTO : 750 g mąki pszennej 250 g mąki z semoliny kilka łyżek oleju ciepła woda do zagniecenia ciasta BARSZCZ : 2 kg buraków czerwonych 2 marchewki,1 pietruszka(...)wywaru z grzybów 2 łyżki jarzynki naturalnej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól, pieprz do smaku 2 łyżki majeranku 3-4 łyżki octu PRZYGOTOWANIE : CIASTO - Składniki na ciasto nalerzy zagnieść. Ciasto nakrywamy miską lub foliowym woreczkiem i odkłądamy na 15 minut aby odpoczęło. FARSZ - Grzyby moczymy około 1 godziny, następnie gotujemy je kilka minut
Kulinarne Fantazje Mariolistołach wigilijnych. Doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią smak pierogów, ale podobnie jak ja nie znoszą ich lepić. Keto makaron bambusowy w postaci łazanek, który powstał z przepisu na ciasto do keto pierogów bambusowych sprawdzi się tu doskonale. Znakomicie smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą i grzybami można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Ucieszą się(...)klarowanego sól kłodawska pieprz czarny mielony można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Przygotowanie Makaron łazanki Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej
Ola la LCHFpozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane na parze - 2 opakowania zakwas z buraków - 1 szklanka czosnek - 2 ząbki ziele angielskie - 3 ziarna pestki dyni - trochę oliwa z oliwek(...)łyżki cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki imbir - świeży 2 cm sól i pieprz - do smaku Dodatki: mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości Przygotowanie: Włoszczyzne oczyscić i umieścić w garnku wlać 1-1 i 0.5 l wody zagotować wywar ok. 15 minut) Buraki pokroić w kostkę. Do wywaru dodać czosnek, ziele, imbir
AZgotuj!świąteczny stół. Zróbcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej niepełna szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka 6 łyżek oleju Na nadzienie: 50 dag sera białego półtłustego 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 budyń(...)pysznych kopert drożdżowych: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto, ciasto powinno być gładkie, miękkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby podczas zagniatania
Izabelawkuchnikilka pomysłów na świąteczne dania. Może zrobię Wam smaka i będziecie mieli ochotę któryś z nich wypróbować. Dzisiaj jest to pyszna strucla po brzegi wypełniona nadzieniem makowym :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 50 g drożdży - 3/4 szklanki mleka - 100 g masła - 100 g cukru - 4 żółtka - skórka z cytryny nadzienie - 400 g maku podwójnie zmielonego - 200 g cukru(...)łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy aż się masło wchłonie do ciasta. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową
Zainspirowana w kuchniZarówno w kuchni, jak i w innych częściach domu coraz częściej możemy spotkać się ze sprzętami smart. Jednym z nich jest inteligentna lodówka – co oferuje takie
Kuchnia MagdaLenyPyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Artykuł Czeska wiśnia na herbatnikach pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaSałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym
Kuchnia MagdaLenykuskus perłowy dynia trufla 4 pomidorki koktajlowe 20 dkg podgrzybków świeżych sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie 1 kawałek dyni świeżej natka pietruszki, bazylia świeża Tarta ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier(...)pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar 35x11 cm. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek
wesoła kuchniaprzygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu. CIASTO : 125 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 łyżeczka proszku(...)razie konieczności trochę więcej 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 ml śmietany 30 % rodzynki według uznania 2 łyżki mąki ziemniaczanej masa kajmakowa lub polewa na wierzch ciasta migdały do posypania PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta zagnieść i wyłożyć. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wyłożyć papierem i rozłożyć na nim ciasto. Należy je podpiec 15 minut
Kulinarne Fantazje Marioli