ciasto - 162322 przepisów (strona:2366/10822)

Karpatka idealna 3063

Karpatka, czyli wyjątkowo efektowne ciasto, które smakuje równie dobrze, jak wygląda! Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 1 szkl wody 1/2 kostki margaryny 5 jaj 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę ciągle mieszając by nie powstały kluchy, zagotować zdjąć z ognia przestudzić. Do letniej masy wbijać po jednym jajku dobrze wymieszać na jednolitą(...)mleka rozpuścić krupczatkę, wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Po ugotowaniu przestudzić, dodać margarynę i ucierać tak długo aż powstanie pyszny krem. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin. Gotowe posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Karpatka idealna pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kruche ciasteczka maślane. 76

schłodzonego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Wykonanie: Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę.  Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem  z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie.  Z ciasta uformować kulę.  Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić(...)minut w lodówce.  Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty.  Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Trzeba robić to w miarę szybko, bo ciasto się ociepla i może zacząć się kleić.  Wycięte ciasteczka od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka

Agusiowe smakołyki
Najlepsze przepisy z czekoladą — top 6 72

wyobrażasz sobie świat bez nasion kakaowca? Bez kakao, ciasta czekoladowego, koktajli czekoladowych i deserów? Ja na pewno nie! Mam dziś dla Ciebie moje ulubione najpyszniejsze przypisy. Co dziś będzie? Szybsza i zdrowsza wersja tiramisu z perełkami gorzkiej czekolady, malinami w syropie i bez dodanego cukru, zdrowy koktajl z kakao prosto od dietetyczki, zupa z białej czekolady, zdrowsza wersja musu czekoladowego(...)ciasto czekoladowe w 2 wersjach. Perełki z gorzkiej czekolady i maliny miałam ze sklepu Venosa.pl To internetowy sklep z kawą, czekoladą, herbatą, oraz miodem i orzechami. Mają szczególnie bogaty asortyment kaw i herbat, nawet te z wyższej półki jak moje ulubione Kimbo, ktore kojarzy mi się z wakacjami w Neapolu. Tym, co ich wyróżnia to zdrowe słodkości, bo sklep powstał

Ugotowane pozamiatane
Ulubione słodkie bułeczki z cynamonem i morelami 69

cukru 5 łyżek perłowego cukru Rozpuścić masło i wlać zimne mleko. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić w mleku. Odważyć mąkę, cukier i wlać rozczyn. Następnie dodać sól i zarobić ciasto. Zagniatać ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów naczynia, będzie miękkie i puszyste. Jeśli ciasto będzie za bardzo lepkie dodać łyżkę mąki. Jeśli będzie za twarde to dodać więcej mleka(...)Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem za pomocą widelca. Pokroić w drobną kostkę morele. Posmarować placek masą cynamonową, posypać morelami i zwinąć w rulon. Pokroić rulon na kawałki na kształt trójkątów. Zrobić wgniecenie przez środek

codojedzenia
Tarta z porzeczkami, bezą i budyniem 124

tarta jeszcze fajniej rozpływała się w ustach. A, no i przepis jest stąd: https://whitemorning.pl/ . Sezon na porzeczki w pełni. Nie skupiajcie się jednie na nalewkach i przetworach. Zróbcie ciasto z bezą, nie pożałujecie. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: spód: 150 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru 100 g zimnego(...)żółtka beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 szklanki mleka 500 g czerwonych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja ciasto robiłam w formie o średnicy 24 cm i wysokości 3,5 cm) Spód: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy

Kardamonovy
Naleśniki 144

przepisy na naleśniki . Pierwszy z nich to przepis na super luksusowe naleśniki Michela Roux . To placuszki na specjalną okazję, wymagające większej ilości składników i nieco wprawy w rozprowadzaniu ciasta na patelni. Drugi to właśnie ten przepis na idealne naleśniki codzienne . 6 składników i super proste przygotowanie. Proporcje ciasta dobrane są tak, by ciasto można było rozprowadzić cienką warstwa na patelni(...)pysznych placków to naprawdę prosta sprawa. Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, o których warto pamiętać: Najpierw ubij jajka z mlekiem, a później powoli wsypuj mąkę, żeby uniknąć powstania grudek. Przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na min. 30 min. pod przykryciem na blacie, by gluten z mąki zaczął pracować. Dzięki temu masa nabierze idealnej konsystencji, a naleśniki nie będą się rwać podczas

Na-talerzu.pl
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem. 439

Niezawodne, szybkie ciasto. Miękkie, wilgotne i bez użycia miksera.  Robiłam je wiele razy i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam z wiśniami  i wiórkami kokosowymi. Ze względu na wiśnie, dodałam trochę więcej cukru.  Zawsze dodaje 2/3 szklanki, tym razem cała szklanka.   Robiłam to ciasto z orzechami, posiekaną czekoladą, z jagodami i nie pamiętam(...)mleko i olej. Dodać mąkę i dżem.  Wymieszać łyżką, lub trzepaczką.  Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i wiórki kokosowe.  Ponownie wymieszać do połączenia składników.  Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na wierzch wyłożyć wiśnie.  Ciasto jest wilgotne, dlatego nie dodałam zbyt dużo wiśni. Ułożyłam je w odstępach.  Tak przygotowane ciasto

Agusiowe smakołyki
Jagodzianki z kruszonką 160

razem postawiłam na bułeczki w wersji mniejszej niż tradycyjne drożdżówki. Dzięki temu udało się nimi obdzielić większą ilość osób. Zachęcam do upieczenia.  Składniki (na 30 małych jagodzianek): Ciasto: 500g mąki pszennej + troszkę do posypania 2 jajka 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru aromat waniliowy lub cukier waniliowy 300ml mleka  125g rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie: ok 2 szklanek(...)łyżką cukru, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia.  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki poza roztopionym masłem. Ciasto wyrobić mikserem z hakami, na koniec wlać przestudzone masło i dokładnie połączyć. Następnie chwilę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia wielkości. 3. W międzyczasie w misce

Kuchnia domowa Ani
Tarta z czereśniami! Obłędna cherries pie - krok po kroku 51

Cherries pie , mój ukochany pomysł na czereśnie ! Idealne kruche ciasto , jest tak obłędne w smaku, że chce się jeść je samo! Idealny środek, połączenie czereśni i moreli to jakiś totalny obłęd! Z całego serca polecam Ci tą obłędną kruchą tartę z owocami lata ! O tej porze roku nie ma nic lepszego! Czereśnie możesz zastąpić wiśniami, jagodami lub borówką! Gorącą tartę(...)możesz podawać z kulką lodów! Cały proces sfotografowałam, być mógł zobaczyć, jak łatwo ją wykonać! CHERRIES PIE Tarta z czereśniami ciasto : składniki : 450 g mąki pszennej typ tortowa 135 g zimnego masła ( w żadnym wypadku nie margaryny!) 190 g cukru 4 żółtka 1 jajko L opcjonalnie łyżka wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Całość zagnieć, owiń folią schłodź przez

SMYKWKUCHNI
Miękka, maślana szarlotka z kruszonką 65

niedzielny poranek proponuję przepis na ciasto nieplanowane. Takie, które prosi się o wykorzystanie  właśnie przywiezionych z działki owoców,  lub wykorzystanie tych, które w tygodniu nie znalazły zastosowania. I gdy spontanicznie zapowiada się miły niedzielny gość popołudniowy. To jeden z tych klasycznych przepisów,  które zawsze się udają i smakują wszystkim.  Pyszna na ciepło i gdy wilgotnieje(...)przestudzeniu,  na drugi, trzeci dzień.  Podaję proporcje na dość niewielkie ciasto,  zatem docenicie je zapewne głównie w wersji "na raz".  Jeśli szukacie przepisu na dziś, proszę - częstujcie się szarlotką. Składniki: proporcje na formę  20 cm / 20 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni Ciasto: 100 gram miękkiego masła 70 gram

Kronika Piekarnika
Ciasto „Składanka jagodowa” 80

lubię takie ciasta jak to Jest smaczne, nieprzesłodzone, ładnie wygląda i dobrze się kroi. Najsmaczniejsze jest na drugi i kolejny dzień, kiedy masa budyniowa nabiera troszkę lepszego smaku Ciasto może wydawać się skomplikowane i mocno czasochłonne, ale wbrew pozorom dość szybko i sprawnie się je robi. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warstwy jagodowej, a raczej oczekiwanie na jej stężenie. Do przygotowania(...)Przykrywamy biszkoptem kakaowym. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną galaretkę łączymy z frużeliną jagodową (lub po prostu jagodami), odstawiamy do stężenia. Następnie wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy

Smaki Na Talerzu
Domowe jagodzianki 63

Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym. Składniki ciasto mąka pszenna 1 kg 4 żółtka drożdże 100 g cukier 130 g cukier waniliowy 1 łyżeczka mleko 300 ml maślanka 80 ml olej rzepakowy 120 ml nadzienie jagody ok. 450 g cukier puder 1-2 łyżeczki lukier sok z jagód cukier puder sok z cytryny Wychodzi(...)dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem

Smaczne moje

Proponowane wyszukiwania