takie miałam plany. Miał być weekendowy marchewkowiec. Kupiłam marchewki i to, co wespół z nimi miało wejść w skład ciasta przełożonego kremem serkowym. Z marchewek powstała surówka, bo.. wczoraj, dziś, intensywniej wracam myślami do miejsc, za którymi tęsknię. Do smaków nierozerwalnie z tymi miejscami powiązanymi, smaków kojarzonych z chwilami przy najbliższych. Dziś są daleko. Biszkopt(...)wbijamy do miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli i ubijamy mikserem na gęsty, biały krem. Wsypujemy proszek do pieczenia, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy (smarujemy olejem i oprószamy mąką wyłącznie dno formy), pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Upieczony, rumiany biszkopt zostawiamy 5 minut w piekarniku
Kronika Piekarnikasięgnąć po niego i upiec chociażby takie drożdżówki. Pomysł na moje bułeczki pojawił się podczas ,,przeglądania " internetu, gdy natrafiłam na portalu Przepisy.pl na proste, a przy tym pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem (znajdziesz je tutaj ). Zamiast piec ciasto, pomyślałam, aby upiec małe bułeczki, takie na kilka kęsów. Mój pomysł to był strzał w 10! Bułeczki wychodzą przepyszne! Spróbujcie(...)niego drożdże, dodajemy połowę cukru oraz odrobinę soli i 3 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy, aż urośnie zaczyn. *Do miski z mąką wlewamy zaczyn, dodajemy jajka, resztę cukru, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, następnie wlewamy rozpuszczone wcześniej ostudzone masło, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. * Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. * Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy
Z Majeczką w kuchnismakowego odnalazło się mleko w proszku. Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują(...)około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku. Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy
Kronika PiekarnikaSer halloumi z grilla Grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie. Ser halloumi z grilla jest co roku hitem sezonu, a Wegetariańskie szaszłyki z halloumi to prawdziwa
Cztery FajeryWegetariańskie szaszłyki Przepis na szaszłyki z serem halloumi i warzywami. Wegetariańskie szaszłyki z grilla smakują obłędnie, ale przygotujesz je również na patelni lub w piekarniku. Bez
Cztery FajeryDiety pudełkowe - czy warto i gdzie ich szukać? Zdrowe odżywianie w dzisiejszych czasach wcale do najprostszych nie należy - pracując na pełen etat i nieczęsto również kształcąc
Cztery FajeryCiasto Kubuś czyli smaczny i prosty w przygotowaniu wypiek na bazie biszkoptu, masy budyniowej i masy śmietankowej z mascarpone. To smakołyk, który będzie świetną propozycją dla wielbicieli słodkości świetnym pomysłem na przyjęcia rodzinne. składniki na tortownicę 26 cm biszkopt ( szklanka 250 ml ) 4 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry
Smakowite DaniaŚmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (8 sztuk(...)trzcinowym) 25 g. mąki pszennej 20 g. masła Oraz: około 3 łyżek mąki do podsypywania 1 białko cukier puder do posypania (opcjonalnie) Z odważonej mąki i cukru na ciasto weź 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki i wsyp do miski. Wlej ciepłe mleko i wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce
Delicious PlaceSałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab
Kuchnia MagdaLenynależy umieścić płatki owsiane, cukier, mąkę pszenną oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodać do tego 2 jajka i pół kostki miękkiego lub roztopionego masła. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nakładać małymi porcjami wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i następnie spłaszczyć ją na papierze. Na koniec ciasteczka owsiane wstawić do piekarnika(...)step-627422569be58","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Nast\u0119pnie doda\u0107 do tego 2 jajka i p\u00f3\u0142 kostki mi\u0119kkiego lub roztopionego mas\u0142a. Wszystko dobrze wymiesza\u0107. Ciasto powinno by\u0107 g\u0119ste.","text":"Nast\u0119pnie doda\u0107 do tego 2 jajka i p\u00f3\u0142 kostki mi\u0119kkiego lub roztopionego mas\u0142a. Wszystko dobrze wymiesza\u0107. Ciasto
ProstePesto.plJak długo gotować ryż Jak ugotować ryż basmati, jaśminowy, brązowy i inne rodzaje ryżu. Jak długo gotować ryż bez torebki, żeby był sypki i puszysty ? Jak
Cztery Fajeryśniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą :) Do środka możecie dodać rodzynki albo wiśnie (to nasza ulubiona wersja). Chałka z kruszonką Składniki: Ciasto 1) 500 g mąki pszennej 2) 40 g drożdży 3) 50 g cukru(...)minut do wyrośnięcia. 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, jako, żółtka, miękkie masło, łyżkę skórki pomarańczowej oraz zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę
Na kulinarnym poligonieChinkali to pierożki pochodzące z kuchni gruzińskiej. Sakiewki z ciasta wypełnione mięsem mielonym, kolendrą i bulionem, który wypija się po nadgryzieniu chinkali. Do ich przygotowania przymierzałam się już od dawna, w końcu są. Choć są czasochłonne to jednak ich smak wynagrodzi nam ten czas spędzony w kuchni. Są naprawdę smaczne i fantastycznie się prezentują. Kto jeszcze nie próbował to polecam(...)naprawdę warto. Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z mięsem mielonym i kolendrą - składniki: Ciasto: * 500 g mąki pszennej * 2 żółtka * około 250 ml ciepłej wody * szczypta soli * 2 łyżki oleju Nadzienie: * 650 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 250 ml rosołu * pęczek kolendry * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki czarnego pieprzu Wykonanie: Z mąki pszennej, żółtek, soli, oleju i wody zagnieść
Zrób to smacznie