Przyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :) Składniki: 150 g. ciepłego(...)przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę ziemniaczaną
Agusiowe smakołykipożywne i syte. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Jak zrobić bułki na patelni? Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA FASZEROWANE BUŁECZKI Z PATELNI Składniki Ciasto: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże – 50 g kefir lub maślanka – 150 ml mleko – 125 ml masło – 50 g szczypta soli i cukru Farsz: mięso(...)masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, maślankę, szczyptę soli oraz cukru. Całość wymieszać do połączenia składników i wyrobić ciasto. Gotowe odstawić pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone przełożyć na patelnię, przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażyć na odrobinie oleju
Alle Dobre!Przepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na
Cztery Fajerytwarogu. Wybór pozostawiam Wam. Krok 3. Do masy twarogowo – ziemniaczanej wbijam 2 jajka, wsypuję 2 szczypty soli, dwie szklanki mąki pszennej (300g) oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej (40g). Ciasto wyrabiam ręcznie. Ciasto wychodzi gładkie, elastyczne i lekko lepkie (w zależności od użytych ziemniaków oraz twarogu). Nie dodawaj dodatkowej ilości mąki. Proszę uważać z jej ilością, aby kopytka nie wyszły(...)twarde. Lepiej rozwałkowany wałek ciasta oprószyć mąką z góry, niż dać więcej mąki. Aby ciasto nie kleiło się podczas wałkowania i krojenia, polecam na godzinę przed chodzić w lodówce. Krok 4. Masę na kopytka dzielę na kilka części i formuję z nich kule. Przykrywam je czystą ściereczką kuchenną, aby nie obsychały. Obsypuję mąką blat kuchenny i za mocą oprószonych
Ania gotujeZupa pomidorowa z pieczonych pomidorów. Najlepszy przepis na pomidorową zupę krem. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to, moim zdaniem, najlepszy przepis na pomidorówkę. Gęsta, pomidorowa zupa
Cztery FajeryPierś z kurczaka w cieście naleśnikowym Soczysta, pyszna pierś kurczaka w aromatycznym cieście naleśnikowym. Prosty i sprawdzony przepis na filet z piersi kurczaka smażony w cieście koperkowym. Szukasz pomysłu na pierś kurczaka inaczej na obiad lub do pracy ? Filet z piekarnika lub smażony w cieście zawsze doskonale smakuje. Co zrobić z piersi kurczaka, jak przyrządzić aby była soczysta? Pierś(...)kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem to znakomity pomysł na soczyste kotlety. Pierś z kurczaka przepisy Pierś z kurczaka to delikatne i łatwe to przygotowania mięso. Filet jak każda część kurczaka szybko przechodzi przyprawami i marynatą. Przepisów na pierś kurczaka jest bardzo dużo. Pierś kurczaka z piekarnika, pierś z kurczaka w sosie, smażona, panierowana, pieczona. W każdym z przepisów możemy
Dieta moja pasjarobię wytrawny. Każda odmiana jabłek jest inna i ma różną zawartość naturalnych cukrów. Na ogół jabłka są wystarczająco słodkie, że nie dosładzam ich. Później łatwiej taki mus dodać do ciast lub deserów i regulować stopień słodkości. Gotowy mus jabłkowy zaraz po duszeniu, tuż przed blenderowaniem. W tym momencie otrzymuję mus jabłkowy z odrobinami jabłek. Możesz taki mus przełożyć do słoików(...)obróbce termicznej owoce tracą część swoich cennych wartości. Dlatego traktuję mus jabłkowy jako zdrowszą alternatywę dla sklepowych zagęszczaczy i słodzików. Mus jabłkowy wykorzystuję do: Klaszyczna szarlotka na kruchym cieście Ryż zapiekany z jabłkami Słodzenia potraw . Mus z jabłek używam do słodzenia przede wszystkim ciast i deserów oraz jako nadzienie do pączków. Zobacz jak zrobić szarlotkę . Sprawdź także pyszne danie
Ania gotujeSzybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera. Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre, wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna, ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej(...)cukier, sodę, kakao, cynamon) wsypać do miski i wymieszać. Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła. Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jagody. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec
Agusiowe smakołykideser, lub kolację. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne, kakaowe pierogi z borówkami. Domownicy na pewno będą zachwyceni! PRZEPIS NA KAKAOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI Składniki na około 120 sztuk Ciasto : 1000 g mąki 400 ml wrzącej wody 3 jajka 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 750 g borówek cukier Przygotowanie 1. Ze składników na ciasto zagnieść(...)ciasto na pierogi. 2. Następnie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. 3. Na środku każdego krążka umieścić szczyptę cukru i kilka borówek. 4. Krążęk dokładnie zlepić, tworząc pieroga. 5. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gotować przez około 2 min od chwili wypłynięcia. Artykuł Kakaowe pierogi z borówkami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!zimno, z kwaśną śmietaną. Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym. prosty i sprawdzony przepis na pierogi z kaszy gryczanej delikatne ciasto na pierogi pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera Farsz na pierogi z kaszą gryczaną: 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej 250g białego sera 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych(...)tłuczonych ziemniaków 1 posiekana cebula cukrowa około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę sól, pieprz czarny mielony do smaku Ciasto na pierogi z kaszy gryczanej: 550g mąki pszennej około 250g gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Przepis na pierogi z kaszą i serem białym Krok 1. W garnku z grubym dnem zagotować mleko, posolić dodać odrobinę
Moja Książka KucharskaZamiast truskawek możesz wybrać dowolne sezonowe owoce, równie pysznie wychodzą z jagodami lub borówkami. Ciasto na pierogi robię bez dodatku jajek. CIasto jest elastyczne i dobrze się rozwałkowuje. Ciasto: 500 g mąki typ 500 125 ml ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: 300 g truskawek 200 g chudego twarogu Mąkę wsyp do dużej miski. Dolej połowę wody i wymieszaj(...)składniki się połączą. Ja to robię łyżką. Następnie przełóż ciasto na blat, zagniataj dolewając wodę partiami. Gdy masa będzie elastyczna, podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj okręgi foremką lub szklanką o szerokim rancie. Truskawki posiekaj drobno, wymieszaj dokładnie z twarogiem. Nakładaj po łyżeczce, dwóch farszu na każdego pieroga. Zaklej dokładnie brzegi ciasta. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie. Wrzuć
Kucharzycaspokojnie taki przepis się Wam przyda ;) Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka kokosowego (wymieszana warstwa stała z wodą) Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl mleczka około(...)pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką. 2. Do miski dajemy mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i miksujemy (hakami do ciasta na najwolniejszych obrotach) całość dokładnie aby nie było grudek. Na sam koniec dodajemy borówki i mieszamy już tylko łyżką tak aby kulki oblepiły się ciastem. Aby racuszki były lekkie
Gotowanie...to proste !Barszcz z kwaśnych jabłek. Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w
Cztery FajeryDanie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym
Kuchnia MagdaLenySos adżika Przepis na sos z pomidorów i papryki z dodatkiem marchwi i jabłek. Sos adżika albo adjika to aromatyczny gęsty sos z pomidorów, papryki, czosnku
Cztery Fajery