Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego(...)zaczął lekko się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia. Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić
Obiad gotowyZapraszam dziś na ciasto dla entuzjastów chałwy - kwintesencja słodkości w doskonałym kontraście do kwaśnego dżemu i niezbyt słodkiego kremu . Podstawę ciasta stanowi kruche ciasto , które po upieczeniu nie jest twarde tylko chrupkie jak ciasteczko i tak samo pyszne, z łatwością się kroi, a jednocześnie tworzy stabilną podstawę dla warstw i kremu. Krem jest lekko słodki , lekko kwaśny , śmietankowy
Kawa z mlekiemGenerator pary czy żelazko parowe Czy warto kupić stację parową. Generator pary czy żelazko parowe co wybrać? Nie ma co się oszukiwać, generator pary i żelazko
Cztery FajeryJak ja lubię robić ciacha o dziwnych nazwach : ) „Salceson” już kiedyś działałam , ale w formie przekładańca- przepis znajdziecie tutaj . Za to dzisiejszy „ Salceson” to przepyszne jesienne
Domowe ciastaZakwas z buraków i jabłek. Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony. Zakwas z buraków i jabłek pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem, ale
Cztery FajeryCiasto dla miłośników czekolady Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny i kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru(...)stężeje. Następnie udekorować malinami i startą czekoladą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mus czekoladowy z tofu → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo – migdałowym → Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową Artykuł Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakSKLEP ! Składniki (keksówka o wym. dna 8,5 x 23 cm.): Zaczyn 15 g. świeżych drożdży 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej tortowej Ciasto cały zaczyn 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju 250 g. mąki pszennej tortowej 250 g. pure z dyni hokkaido* Oraz 3 duże gałązki lubczyku 2 łyżki oliwy(...)zaczyn spieni się i zacznie pracować, dodaj do niego mąkę, olej, jajko, sól i pure z dyni. Wymieszaj składniki i wyrabiaj łyżką lub w maszynie przez 5 minut. Ciasto włóż do miski, przykryj ścereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Listki lubczyku włóż do moździerza. Dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Rozgnieć
Delicious Placepierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy. Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, ja wybrałam tą pierwszą opcję(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki
Healthy food explorerZapraszam dziś na przepis na pyszne ciasto z zapisków mojej mamy czyli z PRL'u. Ciasto jest wyjątkowe, bo z procentami - lekki biszkopt przykryty klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone , a na kremie herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta czekoladą - coś przepysznego. Ciasto jest delikatne i bardzo miękkie , biszkopt nie wymaga żadnego nasączania. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik
Kawa z mlekiem