Pyszne drożdżowe ciasto i aromatyczny farsz cebulowy. Nie są trudne do zrobienia, a ich smak rekompensuje każda minutę Co nam trzeba? na rozczyn 50 g świeżych drożdży (poł kostki) 1 płaska łyżka cukru 250 ml ciepłej wody czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej Na ciasto 350-400 g mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła 1 płaska łyżka soli dodatkowo(...)pół łyżeczki suchy mak 1 roztrzepane jajko Robimy! Nastawiamy rozczyn mieszając wszystkie składniki, odstawiamy na 15 minut. Do miski wlewamy rozczyn i dosypujemy mąkę i sól, stopniowo mieszając łyżką, ciasto ma się zagęścić i nie lepić, ale nie może być mocno twarde. Dlatego dodawajcie stopniowo i obserwujcie. Ma się zapadać pod naciskiem palca, ale nie kleić. Dodajemy masło, Wyrabiamy ciasto
LatosiowydomCzysta wódka jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji. Znacznie rzadziej pija się wódki gatunkowe, które niejednokrotnie mogłyby być wybawieniem dla osób, które nie przepadają za smakiem
Cztery Fajerywaniliowego 1 całe jajko 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy masło pokrojone w kostkę (mniejsze kawałki) i wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie ponieważ składniki łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk. 2. Wyrobione ciasto powinno być plastyczne, jak jest za suche dodajemy białko, jak za mokre dosypujemy mąki. Wkładamy(...)lodówki, chłodzimy. 3. Następnym krokiem jest już tylko przepuszczanie ciasta przez maszynkę, najlepsza do tego jest maszynka ręczna. Jeżeli nie macie maszynki i końcówki do formowania ciastek możecie rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wycinać dowolne kształty. 4. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut do zarumienienia. Autor przepisu: Iwona Artykuł Kruche ciasteczka z maszynki pochodzi z serwisu Wasze
Wasze Przepisyłyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 15 dag żółtego sera 15 dag podsmażonego boczku Przygotowanie; Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować. Następnie wsypujemy przyprawy. Miksujemy mikserem z końcówkami(...)haka. Powoli, stopniowo dolewamy wodę oraz dodajemy smalec. Ciągle miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Wody dolewamy tyle ile zabierze mąka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury
Radość kipiąca uśmiechem.Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się jeszcze nigdy nie zdarzyło bo dość szybko znikają. Bułeczki wymagają trochę pracy, ale najlepiej ją sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego zrobić farsz, a drugiego zrobić ciasto i nadziać bułki. A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na warzywny naleśnik z sezamem Print Bułeczki bao z warzywami Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek
Cooking for EmilyZrazy wołowe zawijane Najlepszy przepis na śląskie rolady wołowe Zrazy wołowe zawijane. Przepis na zrazy z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem czyli tzw. śląskie rolady wołowe
Cztery Fajeryszczypta soli, po ubiciu białek dodajemy resztę cukru i jeszcze ubijamy ok 3 min. Wszystko razem łączymy, dodajemy sok z cytryny, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. CIasto przekładamy do brytfanki i całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 min, następnie w 140 stopniach 35 min. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej. Do dużej brytfanki wlewamy wrzącą wodę, wkładamy(...)naszą brytfankę z ciastem (wody ma być ok. 1/4 wysokości brytfanki z ciastem). Autor przepisu: Dorota Artykuł Sernik japoński pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka
Raj dla Podniebieniasernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują nie tylko słodko, ale i odświeżająco! Składniki 200 g mąki(...)pszennej 2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 jajko 100 g masła (zimnego) 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub olejku waniliowego Wykonanie Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Można to także zrobić za pomocą robota / malaksera. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. Schłodzone ciasto możemy potraktować w dwojaki sposób
Raj dla Podniebieniaszklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło(...)trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Raj dla Podniebieniazalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stapiamy i zestawiamy do przestudzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przestudzone masło, mąkę i żółtka. Ciasto wyrabiamy w mikserze za pomocą końcówki z hakiem. Ciasto powinno być sprężyste. Ciasto przekładamy do naczynia/misy wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ciasto powinno(...)podwoić objętość. Twaróg mieszamy ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, odrywamy małe kawałki i formujemy okągłę placuszki, na których umieszczamy niewielką ilość twarogu (1 łyżeczkę), zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do stopionego masła
Raj dla Podniebieniałodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków(...)kokosowych 80 g cukru pudru Wykonanie Skłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się
Raj dla Podniebieniasoli morskiej szczypta pieprzu Wykonanie Do dużej misy wsyp drożdże. Zasyp je 1/2 łyżeczki cukru, solą i zalej wodą (300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę z oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce
Raj dla Podniebieniachrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego(...)szklanki letniej wody 1 łyżka i 5/8 łyżeczki zakwasu żytniego Składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h. ciasto chlebowe Do misy miksera przekładamy przygotowany 14-16h wcześniej zakwas (bez 2 łyżeczek zakwasu, po prostu je odkładamy z całości zakwasu i wyrzucamy), levain bez 1 łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie
Raj dla Podniebienia