Botwinka w słoikach na zimę Przepis na pasteryzowaną botwinkę. Botwinka w słoikach na zimę to świetny sposób, aby móc cieszyć się smakiem pysznej zupy także
Cztery FajeryKawa kuloodporna Energetyczna kawa z masłem i olejem kokosowym. Kawa kuloodporna zwana bulletproof coffee jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli nie masz czasu lub ochoty na śniadanie. Kawa
Cztery FajeryGotowe ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu smakołyków zarówno słodkich jak i słonych. Dzisiaj mamy dla was pomysł na prostą i smaczną przekąskę na słono czyli ciastka ze szpinakiem i fetą . Chrupiące ciastka ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia, lub jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek(...)Jeśli lubicie szpinak tak, jak my, to te ciastka ze szpinakiem i fetą z pewnością przypadną wam do gustu. PRZEPIS NA CIASTKA ZE SZPINAKIEM I FETĄ Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili pieprz Przygotowanie 1. Na odrobinie oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać
Alle Dobre!Ciasto drożdżowe z czereśniami Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite desery. Wszystko zależy od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowite ciasto do kawy. Do ciasta użyłam dżemu brzoskwiniowego, żeby dodać smaku. Forma 35cm x 25cm Składniki na dwie blaszki Czas przygotowania 60 minut 40 porcji Składniki(...)całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szklanki cukru. 3. Do miski wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę, masę jajeczną oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i nałożyć po całej powierzchni dżem oraz czereśnie. 5. Następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć
Kulinarna Chwilaszczypta soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (poza masłem) i zagnieść całość, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać roztopione masło. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około 1,5 godziny(...)podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić z nich podłużne lub okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując spore odstępy. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Teraz należy przygotować nadzienie czosnkowe. Pietruszkę
Świat CiastaDeser w pucharku z kakaową kruszonką, masą budyniową, frużeliną jabłko z mango oraz bitą śmietaną. Pyszne połączenie smaków, któremu to nie sposób się oprzeć... Na samym
Kuchnia MagdaLenyLemoniada z octem jabłkowym i miodem Perska lemoniada sekanjabin. Lemoniada z octem jabłkowym i miodem to słodko-kwaskowy, orzeźwiający napój na lato. Gasi pragnienie, oczyszcza organizm
Cztery FajeryPrzepis na niesamowicie puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem. Wprost idealne ciasto na upalne letnie dni. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40-50 min Składniki: (na tortownicę 22 cm) 2 duże jajka lub 3 mniejsze 130 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g śmietany kwaśnej 100 g roztopionego masła(...)cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Dodaj śmietanę i przestudzone masło, wymieszaj szpatułką Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch partiach do ciasta, wymieszaj szpatułką Wylej gotowe ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Na górze poukładaj owoce, posyp łyżką cukru Piecz przez ok 40-50 min w temp. 180°C (grzałka góra
Słodki Blogkwas foliowy. Związki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód, cynk. Są również bogatym źródłem błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto naleśnikowe: – ½ szklanki mąki owsianej – 1 szklanka mąki pełnoziarnistej – 2 szklanki mleka owsianego – 2 łyżki erytrytolu – 1 łyżka proszku do pieczenia – 2 łyżki oleju Wypełnienie: – 1 puszka 400 ml mleczka kokosowego(...)garście mrożonych owoców leśnych Mleczko wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny przed użyciem. Składniki potrzebne do wykonania ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy całość. Na patelni rozgrzewamy oliwę i za pomocą chochelki wlewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśniki są już gotowe to przechodzimy do wykonania
Zdrowy Styl Joannywłaśnie z użyciem tych letnich owoców. Lato w pełni, więc stanie przy piekarniku jest nie lada wyzwaniem. Dlatego też dziś obejdzie się be temperatury i zrobimy jedno z tych ciast, które lubicie najbardziej – BEZ PIECZENIA 😉 Zapraszam na szybki przepis 🙂 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 op. biszkoptów do tiramisu (lun innych) ok. 200g ok. 500 g truskawek 500 ml. śmietany(...)mascarpone W naczyniu o wielkości mniej więcej 18/25 cm układamy kolejno składniki: namoczone w musie truskawkowym biszkopty,połowa porcji kremu śmietanowego, druga warstwa biszkoptów, druga połowa kremu Na górę ciasta wykładamy truskawki w dowolnej ilości (można wyłożyć cały wierzch) Ciasto przed podaniem mocno schładzamy, najlepiej smakuje po kilku godzinach Biszkopty Truskawkowa inspiracja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tiramisu owocowe Ciasto bez pieczenia
Do Garów!Dżem truskawkowy Przepis na domowy dżem z truskawek bez konserwantów. Dżem truskawkowy możesz kupić w każdym sklepie, ale ten przepis na dżem z truskawek sprawi
Cztery FajeryKolejny przepis, który czekał cierpliwie w kolejce na opracowanie i zamieszczenie w kategorii serników. Pierwszeństwo w minionych tygodniach przypisałam ciastom z dodatkiem kwiatów. Otrzymały priorytet - byście ewentualnie zdążyli dokonać zbiorów, zanim główne składniki przekwitną. Dziś, czekając o poranku na kolejny atak temperatury blokującej wszelką aktywność wypiekową, wracam do tego oto serniczka. Wyjątkowo wpisany w moje(...)dodatkiem jogurtu greckiego i mini - mini biszkopcików. Ale i to nie wszystko - wewnątrz zakamuflowany malutki wkład z kwaśniej konfitury truskawkowo - rabarbarowej. Dość sporo składników jak na jedno ciasto, wiem. Wszystkie niezbędne. Komponują pyszną, wzorcowo zespoloną całość. Składniki: proporcje na formę o powierzchni 20 cm / 20 cm Biszkopt na mleku zagęszczonym: ( składniki w temperaturze pokojowej ) 150 gram
Kronika PiekarnikaPrzepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Składniki Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 125g masła 4 jajka Krem: 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Wykonanie Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać(...)jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę. Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Ptysie z bitą
Wasze PrzepisyPraca w kuchni - przygotowywanie posiłków, ulepszanie ich, tworzenie nowych przepisów - to wszystko może być szalenie satysfakcjonującym działaniem. W końcu kuchnia jest prawdziwym sercem domu. Dlatego warto
Kuchnia MagdaLenySurówka z pomidorów i cebuli Prosta sałatka do obiadu, śniadania i kolacji Surówka z pomidorów i cebuli z koperkiem to specjalność mojego Taty. Ten prosty
Cztery Fajery