miękkość, kremowość, rozpływający się smak na języku. I to wszystko może być fit. Tak, tak uwierz mi to wykonalne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie zakupy, zmienić myślenie, że w cieście musi być cukier, mąka. A to nieprawda, bo wystarczy czerwona fasola w puszce : ) Czerwona fasola robi za podstawę tego ciasta, nie czuć jej w smaku, a za to Ty możesz(...)przełóż do blendera, dodaj połamaną czekoladę, daktyle ( możesz pokroić ) i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Foremkę ( u mnie szklana ) wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie je wyjmij, u mnie było widać że nie jest do końca upieczone, ale po chwili zastygł, a środek był
Kuchnia na wzgórzuSzybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień, ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko, lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce. Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada Wam wyobraźnia(...)Ciekawa jestem z czym lubicie najbardziej? Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g. szpinaku świeżego 100 g. sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła do smażenia szpinaku Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia
Agusiowe smakołykisezam lub mak do posypania chleba Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy to dość długo, około 10-15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy(...)minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto na podsypanej mąką macie. Formujemy 1 średni bochenek (lub 2 mniejsze) i układamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek można naciąć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W tym czasie robimy pomadę do chleba. W rondelku
Słodkie okruszkiMiękkie i wilgotne ciasto marchewkowe a do tego pyszna warstwa twarożkowa? Czy to nie brzmi cudownie? Idealne ciasto na Halloween jak i bez okazji! Składniki (18-20 cm śr): Ciasto marchewkowe - 300g obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka(...)wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. 10) Jogurt i twarożek zblendować z erytrytolem i kiedy żelatyna przestygnie dolać do masy serowej i znów zblendować. Masę wylać na ostudzone ciasto
Candy PandasDieta przy nadkwasocie i refluksie - od czego zacząć? Zgaga i pieczenie w przełyku to dolegliwości typowe dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi. Dla wielu
Cztery Fajeryinstagramie prześladowały mnie zdjęcia puchatych, mięciutkich rogalików. Zerkałam na nie pożądliwie, aż powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta i moje szczęśliwe(...)wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy mleko. Mieszamy całość i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtka, sól i rozczyn, chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie wlewamy ostudzone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Cynamonowe szczęścieBardzo dobry blender próżniowy Czy warto kupić blender próżniowy wysokoobrotowy. Bardzo dobry blender próżniowy to moim zdaniem taki, którego zakup nie wydrenuje do samego
Cztery Fajerycałym domu. Domowy chleb w 5 minut to mistrzowski przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut. Sekretem tego przepisu wcale nie jest długie, mozolne wyrabianie ciasta, a jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie, ale jeśli chcecie to ciasto drożdżowe możecie zamrozić i wykorzystać za jakiś czas. Pieczywo z tego przepisu(...)stolnicę wysypujemy mąkę, pośrodku robimy dołek i wylewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i przez chwilę zagniatamy. Przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Miska powinna być duża, bo ciasto będzie nam wyrastało. Również po włożeniu go do lodówki będzie rosło, jednak znacznie wolniej. Po 2 godzinach, ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Z ciastem wyjętym z lodówki jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawsze wyszło pysznie Przepis pizze jest sprawdzony i często z niego korzystamy. Przygotowanie takiej domowej pizzy jest naprawdę proste. Mi często pomagają moje dzieci. Mój synek wręcz uwielbia ugniatać ciasto do pizzy Spróbujcie i Wy. Do pizzy wykorzystałam świetne produkty ze sklepu Flomaro Deli & Wine . Oliwa z oliwek i pyszny francuski Emmental (aż szkoda, że miałam go ciut(...)Flomaro Deli & Wine jest naprawdę bogata. Jeśli szukacie oryginalnych, pysznych i jakościowych produktów prosto z Francji to koniecznie zajrzyjcie na tą stronę https://www.flomaro.pl/ Składniki: Składniki na 1 ciasto: (zrobiłam dwa osobne) 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sos pomidorowy z czosnkiem (miałam
Słodkie okruszkidziurkami+ galaretka truskawkowa ( tężejącą wlewamy do dziurek ( p.s mi stężała szybko dlatego brak foty, bo musialam szybko działać, :D ) dziurki z galaretką nakrywamy wyciętymi biszkoptami i posypujemy cukrem pudrem Ciasto warto schłodzic przed podaniem ok. 3 godziny Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western
Domowe ciastamieszać do czasu, aż zgęstnieje. Następnie ponownie zdjąć z gazu i mieszając wbić po jednym jajku (ja roztrzepałam sobie jajka wcześniej). Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć ciasto, po 1 łyżce ciasta na każdego ptysia. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec kolejne 5 minut. Bardzo ważne, aby nie otwierać piekarnika(...)międzyczasie, ponieważ ciasta opadną! Farsz: Rozpuścić połowę masła, wsypać mąkę i dokładnie wymiesza. Całość zasmażyć przez minutę, ciągle mieszając. Wlać zimne mleko i zagotować. Zdjęć z gazu, wsypać starty ser i wymieszać masę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki. Gdy pieczarki będą zarumienione dodać masę i wymieszać
KuchniaWeDwoje.plGalaretka z pigwy Najlepszy dżem i galaretka z pigwy lub pigwowca. Galaretka z pigwy przepis już zapomniany, ale warto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa
Cztery FajeryPrzepis na pyszne babeczki udekorowane specjalnie na święto Halloween. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z kremem o smaku pomarańczy. Pyszne i proste słodkości idealne na imprezę. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 15 min Składniki: (na 9-12 babeczek) Ciasto: 2 jajka 100 g cukru (niecałe pół szklanki) szczypta soli 150 g maślanki (1/2 szklanki) 75 g oleju (1/3 szklanki(...)szklanki) 100 g serka śmietankowego 1,5 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego barwnik pomarańczowy w żelu ew. 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: cukrowe lub czekoladowe dekoracje i posypka Przygotowanie: Ciasto: Jajka rozmieszaj trzepaczką z cukrem i szczyptą soli Dodaj maślankę a następnie olej, mieszając po dodaniu każdego składnika Do masy przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj
Słodki Blog