ciasto - 163312 przepisów (strona:2373/10888)

Ciasto z jagodami idealne na halloween. 93

razem słodka propozycja dla twardzieli! ale nie tylko bo przecież zawsze możesz jeść z zamkniętymi oczami!  Zapraszam! Składniki na ciasto;  2,5 szkl. mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag masła( może też być margaryna) 2 łyżki cukru pudru odrobina soli Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny (lub dłużej(...)jagód, mogą być mrożone 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych orzechów 1 jajko do posmarowania wierzchu. Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy dno oraz boki blaszki. Dno posypujemy tartymi orzechami. W misce mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną, Wysypujemy na dno. Drugą część

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka dino wykopaliska 101

będą bardziej kruche; mąka - może być pszenna lub orkiszowa. Dobrze sprawdzi się także krupcztka. kakao - najlepiej użyć czarnego, ale ekstra ciemne też będzie ok. JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTKA? Jest to ciasto kruche, jednak przygotowuje się je z miękkiego masła i w sumie to jest najważniejsza rzecz, o której trzeba pamiętać. Następnie dodajemy pozostałe składniki i (jak zwykle przy cieście kruchym) zawijamy(...)folię i chłodzimy w lodówce. Jeżeli w pomieszczeniu jest ciepło warto podzielić ciasto na porcje i pracować na raz z mniejszą porcją, a resztę ciasta w tym czasie przechowywać w chłodzie. A tutaj możecie zobaczyć ja wyglądały wykopaliska. Najlepiej z dźwiękiem ;) Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kasia Jastrzębska (@pelnytalerz) ciastka na halloween, ciastka dla dzieci, spooky cookies

Pełny talerz
Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami 89

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów  2 średnie cebulki 1 liść laurowy(...)smaku solą i pieprzem.  Cebulkę drobno posiekać, zrumienić i poddusić na oleju, dodać 1/2 łyżeczki cukru, smażyć jeszcze ok 0,5 minuty i  dodać do kapusty. Przygotować ciasto  ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajo 1 p. masła 200 g śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Mąkę przesiać do miski, masło pokroić

Z Marcepanem
Marynowane jabłka w occie 126

Marynowane jabłka w occie Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów. Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem

Cztery Fajery
Brownie – zdrowe, smaczne i do tego fit 106

miękkość, kremowość, rozpływający się smak na języku. I to wszystko może być fit. Tak, tak uwierz mi to wykonalne.   Trzeba tylko zrobić odpowiednie zakupy, zmienić myślenie, że w cieście musi być cukier, mąka. A to nieprawda, bo wystarczy czerwona fasola w puszce : ) Czerwona fasola robi za podstawę tego ciasta, nie czuć jej w smaku, a za to Ty możesz(...)przełóż do blendera, dodaj połamaną czekoladę, daktyle ( możesz pokroić ) i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Foremkę ( u mnie szklana ) wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie je wyjmij, u mnie było widać że nie jest do końca upieczone, ale po chwili zastygł, a środek był

Kuchnia na wzgórzu
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem 118

Szybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień,  ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych.   Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko,  lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce.  Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada  Wam wyobraźnia(...)Ciekawa jestem z czym lubicie najbardziej?  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g. szpinaku świeżego 100 g. sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła do smażenia szpinaku Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty  przez praskę ząbek czosnku. Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia

Agusiowe smakołyki
Domowy chleb z chrupiącą skórką 116

sezam lub mak do posypania chleba Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy to dość długo, około 10-15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy(...)minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto na podsypanej mąką macie. Formujemy 1 średni bochenek (lub 2 mniejsze) i układamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek można naciąć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W tym czasie robimy pomadę do chleba. W rondelku

Słodkie okruszki
MARCHEWKOWY SERNIK (bez glutenu i białego cukru) 99

Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe a do tego pyszna warstwa twarożkowa? Czy to nie brzmi cudownie? Idealne ciasto na Halloween jak i bez okazji!       Składniki (18-20 cm śr): Ciasto marchewkowe  - 300g obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka(...)wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. 10) Jogurt i twarożek zblendować z erytrytolem i kiedy żelatyna przestygnie dolać do masy serowej i znów zblendować. Masę wylać na ostudzone ciasto

Candy Pandas
Dieta przy nadkwasocie i refluksie - od czego zacząć? 80

Dieta przy nadkwasocie i refluksie - od czego zacząć?  Zgaga i pieczenie w przełyku to dolegliwości typowe dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi. Dla wielu

Cztery Fajery
Rogaliki drożdżowe 120

instagramie prześladowały mnie zdjęcia puchatych, mięciutkich rogalików. Zerkałam na nie pożądliwie, aż powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta i moje szczęśliwe(...)wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy mleko. Mieszamy całość i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.  Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtka, sól i rozczyn, chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie wlewamy ostudzone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy

Cynamonowe szczęście
Bardzo dobry blender próżniowy 95

Bardzo dobry blender próżniowy  Czy warto kupić blender próżniowy wysokoobrotowy.  Bardzo dobry blender próżniowy to moim zdaniem taki, którego zakup nie wydrenuje do samego

Cztery Fajery
Domowy chleb w 5 minut 123

całym domu. Domowy chleb w 5 minut to mistrzowski przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut. Sekretem tego przepisu wcale nie jest długie, mozolne wyrabianie ciasta, a jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie, ale jeśli chcecie to ciasto drożdżowe możecie zamrozić i wykorzystać za jakiś czas. Pieczywo z tego przepisu(...)stolnicę wysypujemy mąkę, pośrodku robimy dołek i wylewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i przez chwilę zagniatamy. Przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Miska powinna być duża, bo ciasto będzie nam wyrastało. Również po włożeniu go do lodówki będzie rosło, jednak znacznie wolniej. Po 2 godzinach, ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Z ciastem wyjętym z lodówki jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!