pizza jest naprawdę przepyszna i lekko chrupiąca, a jej przygotowanie jest ekspresowe i wystarczy patelnia i dowolne dodatki. Składniki Ciasto 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 9 łyżek mąki 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju (do smażenia) Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelnię wlewamy olej i gotowe ciasto, rozprowadzamy łyżką cienką warstwę(...)jeżeli mamy małą patelnię ciasto trzeba podzielić na pół, wtedy wyjdą dwie pizze). Od razu układamy wcześniej przygotowane składniki. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż do momentu, kiedy zobaczymy, że ser się roztopił. Kiedy pizza jest gotowa po prostu zsuwamy ją na duży talerz i gotowe do jedzenia. Ja robię pizzę z takimi dodatkami: szynka
Wasze Przepisyliderem wśród orzechów jest nerkowiec. Jest on wyjątkowo bogaty w tłuszcz nienasycony oraz pełen cennych składników odżywczych. Nerkowce mogą być spożywane na wiele różnych sposobów – jako przekąska, dodatek do ciast czy sałatek. Warto również polecić pistacje – małe ziarna o intensywnym smaku i chrupiącej konsystencji. Pistacje zawierają dużo białka i błonnika oraz mają stosunkowo niską zawartość tłuszczu w porównaniu do innych(...)Nerkowiec to jeden z najzdrowszych orzechów, który warto spożywać regularnie. Jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Możesz go jeść samodzielnie lub dodać do sałatek czy ciast. Kolejnym świetnym wyborem są migdały. Są one bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Mogą być idealną przekąską między posiłkami lub dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Pistacje także powinny być
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDziś kolejny przepis na pyszne ciacho z dodatkiem śliwek. Uwielbiam ... dosłownie uwielbiam ciasta ze śliwkami! 😍 Uwielbiam ich zapach podczas pieczenia, no i oczywiście smak. W tym cieście śliwki węgierki zatopione są w pysznej, śmietanowej masie. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i baaardzo smaczne. Gorąco polecam! Składniki na kruche ciasto: (u mnie foremka(...)mąki pszennej 160 g masła śmietankowego 1 jajko 150 g cukru szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim spód formy, łącznie z bokami do połowy wysokości. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu nakłóć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut. Składniki na warstwę śmietanową: 350 ml śmietany ukwaszonej
Walijskie Pichcenierazem w cieście filo zamknęłam pyszny warzywno-łososiowy farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebujesz pora, świeżych liści szpinaku i kawałek łososia wędzonego na ciepło lub zimno, choć aby nie generować sobie dużych kosztów, radzę tym razem wybrać tego wędzonego na ciepło. Mnie zachwyciła ta chrupkość wokół farszu i oczywiście dodatkowy smak, bo delikatny farsz(...)ciastem filo skomponował mi się naprawdę idealnie. No i może ciasto filo nie jest na wyciągnięcie ręki, bo w ofertach dyskontów pojawia się rzadko. Ale warto kupić je przy okazji wizyty w większym markecie i zrobić to danie. Będziecie zachwyceni. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale
nietylkopasta.plLubujemy się w prostych ciastach więc pod koniec lata czy na początku jesieni nie mogło zabraknąć ciasta ze śliwkami. To proste ciasto, w zasadzie żadna większa filozofia, nawet nie bardzo widzę możliwość zepsucia go, ono po prostu zawsze musi się udać. Tak więc jest to idealny przepis dla ludzi, którzy od wypieku ciast trzymają się z daleka, bo twierdzą(...)się na tym nie znają i ciasta im nie wychodzą. Z tym przepisem naprawdę nie ma się czego obawiać, to ciasto musi wyjść. Jest tak proste, że prościej już się naprawdę nie da. To nie biszkopt, który może okazać się zakalcem, to nie drożdżowe, które też czasami bywa kapryśne. Po prostu kruchy spód, śliwki i kruchy wierzch. Nic więcej
Marder&Marder ManufacturePamiętam rogaliki z powidłami, które piekła babcia. Spracowanymi rękami zagniatała puchate ciasto, a ja pomagałam jej zwijać rogaliki. Aromat drożdżowych zawijasów wypełniał cały dom i nie mogłam się doczekać, by sięgnąć po jeszcze gorący rogalik i zajadać go popijając mlekiem… Te wspomnienia zainspirowały mnie do upieczenia misternie zaplecionych bułeczek, a do nadzienia wykorzystałam powidła śliwkowe i mielone włoskie orzechy(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić
Obiad gotowyfrużeliną z mango) 1. Ser zbledować na gładką masę wraz z jajkami, ksylitolem, sodą i solą. 2. Do masy serowej dodać mąkę i całość dobrze wymieszać oraz zagnieść. 3. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką. 4. Rozwałkowane ciasto posmarować wybranym kremem lub dżemem czy innym smarowidłem. 5. Każdy kwadrat z ciasta
Candy PandasKnedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do przygotowania knedli użyć ziemniaków mączystych. Proponuję przygotować knedle według przepisu z książki kuchnia polska Heleny Kulzowej i Marii Gałeckiej z 1939 roku. Autorki sugerują, aby nie wyjmować pestek ze śliwek, ale wcale nie z lenistwa(...)wyjmując pestek, gdyż od soku ciasto rozlepiałoby się”. Faktycznie ciasto nie rozlepia się, cały sok zostaje w środku śliwki i knedle są pyszne. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Zagnieść przetarte ziemniaki z mlekiem, żółtkiem i jakiem oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej
królestwo garówCiasto skubaniec to kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Składniki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 3 łyżki cukru 0,5 kg mąki 1 łyżka kakao 1 szklanka cukru owoce Przygotowanie Żółtka, margarynę, cukier,mąkę, smalec i proszek do pieczenia zagnieść. Podzielić na 2 części(...)jednej dodać kakao. Na blachę skubiemy jasne i ciemne ciasto zostawiając trochę na wierzch (chowam na chwilę do zamrażalnika i na końcu ścieram na tarce) i ugnieść na płasko. Poukładać owoce, dzisiaj dodałam agrest i maliny, ale mogą być jakie kto lubi. Na wierzch ubić białka z cukrem (1 szklanka) oraz zetrzeć resztę ciasta. Piekę ok. 1 h (do suchego
Wasze Przepisydrożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, nie czekamy aż wyrosną, łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie powtórnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na kolejne 30 min w ciepłym miejscu. W czasie gdy ciasto wyrasta, do zimnego piekarnika wkładamy naczynie(...)żaroodporne lub garnek z pokrywką. Nagrzewamy do temperatury 220 st. Gotowe ciasto przekładamy do gorącego garnka obsypanego mąką (wtedy chleb łatwiej wyskakuje), zwilżamy powierzenie wodą, posypujemy makiem lub nasionami słonecznika, sezamu bądź dyni. Przykrywamy pokrywką. Temperaturę obniżamy do 200 st. C i pieczemy chleb pół godziny, grzanie góra – dół. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 min. Gorący chleb
Wasze Przepisymoment gdy w domu pachnie ciastem zawsze wprowadza mnie w błogostan, zwłaszcza gdy jest to ciasto drożdżowe, które przywołuje uśmiech i najpiękniejsze wspomnienia z domu rodzinnego, bo różne drożdżówki piekła zarówno moja babcia jak i moja mama. Teraz piekę je i ja, ostatnio moje ulubione drożdżowe to właśnie to, które dzięki wcześniejszemu ubiciu jajek jest niezwykle puszyste i długo pozostaje(...)rozczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie ubijam jajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem. Gotowe odstawiamy
Cynamonowe szczęściebułeczki są obłędnie puszyste i mięciutkie. Musisz ich spróbować! Składniki (12 szt.): Zaczyn: 40 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml. lekko ciepłego mleka 50 g mąki pszennej Ciasto: 350 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50 g. masła 200 g. pure z dyni Oraz: 1 małe jajko 2 łyżki mleka 1/2 szklanki pestek dyni 5 łyżek(...)ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodaj przesianą mąkę, sól, rozpuszczone masło, jajko i pure z dyni. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 kawałków. Dłonie obsyp dodatkową mąką i wrzucaj sporcjowane kawałki ciasta pojedynczo
Delicious Place