mielone - 47549 przepisów (strona:2356/3170)

Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 147

aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny “piasek”. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 166

możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi   Green Morning . Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela . Składniki 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek 1 szklanka cukru Wykonanie Część kwiatów

Tajemnice Smaku
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 191

jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę

Księga-Smaku
Obwarzanki z serem 203

tłustego lub półtłustego 3/4 szklanki cukru 125 gram margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok 1 kg mąki 4 kostki smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Twaróg mielimy przez maszynkę bądź przeciskamy przez praskę do ziemniaków, do dużej miski bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, masło/margarynę, jajka, cukier oraz sodę, ciasto zagniatamy ( w razie potrzeby

Blog kulinarny S9.PL
Krokiety z mięsem 248

garnku gotujemy włoszczyznę i mięso, aż do miękkości mięsa. Mięso studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa i całość mielimy w maszynce. Rada: Można też zmielić z mięsem i cebulą ugotowaną marchewkę. Do tak przygotowanego farszu dodajemy ketchup, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy składniki. Jeśli nadzienie będzie

Słodkie okruszki
Klopsy z piekarnika w pomidorowym sosie 187

porcje: -wołowa karkówka 500 g -mięso z udżca indyka 500 g -czerstwa bułka kajzerka  -majeranek 1/2 op. -jajka 2 szt. -czosnek 2 ząbki -sól, pieprz  Mięso mielimy, łączymy, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie trochę zimnej wody mineralnej (ok.100 ml) klopsy będą dzięki

Kulinarne przemyslenia
Domowy ajvar 469

Ajvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keks czekoladowy z ziemniakami 184

drobnych oczkach i wykładamy na gęste sito, które umieszczamy nad miską i odstawiamy na kilka minut. Następnie zlewamy wodę a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Orzechy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy do nich mąkę, proszek, kakao, orzechy i cukier z wanilią, wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli

Cynamonowe szczęście
Kotleciki rybne 279

smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku z połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy

Blog kulinarny S9.PL
Przepis na kutię z orkiszem 185

będą miękkie, a następnie przelać zimną wodą. W drugiej kolejności należy sparzyć mak i zmielić go dokładnie w maszynce. Aby upewnić się, że jest dobrze zmielony, dobrze jest powtórzyć mielenie około trzech razy. Następnie należy przełożyć do pojemnika zmielony mak, ugotowane ziarno orkiszu i miód, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Ostatecznym etapem jest przygotowanie bakalii, które należy wcześniej sparzyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki z serków wiejskich 128

Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości

Waniliowe Improwizacje
Daktyle faszerowane ricottą i pistacjami 186

syropu klonowego - szczypta kardamonu - odrobina suszonych płatków róży (opcjonalnie) - 50 g pistacji Przygotowanie: 1) W młynku do kawy (jeśli nie posiadamy, to można spróbować blenderem albo zetrzeć na tarce) mielimy pistacje i płatki róży.  2) Do ricotty dodajemy miód i kardamon, i dokładnie mieszamy.  3) Daktyle faszerujemy pół na pół ricott ą  i pistacjami. 4) Podajemy

Roślinożerni urlopowicze
Turcja - Ciasto filo z pistacjami i mascarpone (Katmer) 206

łyżki sera mascarpone (możemy użyć sera kajmak lub clotted cream) - łyżka miodu - 50 g masła Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy, możemy zetrzeć na tarce lub w blenderze. 3) Płaty ciasta filo kroimy na pół (wszerz). 4) Na samym dole, mniej więcej

Roślinożerni urlopowicze
Pyzy z soczewicą 152

przyprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania