Chorwacja - Ciasto pomidorowe (Paradajz kolač) 152opcjonalnie) - 20 łyżek soku z pomidorów - 15 łyżek oleju - cukier puder (do posypania) **** przepis wychodzi równiez bez jajka - kiedyś zapomniałem dodać i też wyszło**** Przygotowanie: 1) Przygotowujemy wegańskie jajko - mielimy 1 łyżkę siemienia lnianego, dodajemy 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. 2) W oczekiwaniu na siemię lniane, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon
Roślinożerni urlopowicze
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 160majeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo do króliczego mięsa mieli zawsze najmłodsi - zupka dla małych dzieci na bazie tego mięsa jest bardzo wartościowym posiłkiem. Świadomie patrząc na talerz... W tym daniu znajdziesz składniki mineralne takie jak: miedź , łatwo przyswajalne
Gary Bez dna
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 141złote - nie mogłam nie skorzystać :) kupiłam gruszki i już wiedziałam, że zrobię z nich tartę. To, że będzie razowa wyszło w praniu... mamy w domu pszenicę, którą mielimy w robocie kuchennym. Dzięki temu zawsze pod ręką jest pełnowartościowa mąka. W tarcie najlepiej sprawdza się jej gruboziarnistość - cudnie chrupie :) W przepisie użyłam konfitury lawendowej - dostałam ją jakiś czas temu w prezencie
Gary Bez dna
Zapiekana cukinia z pomidorami i gomashio 122mączkę. Dodaj sól morską w proporcji 1 część soli do 8 części mączki sezamowej. Przechowuj w słoiczku, w lodówce - przez około 2 tygodnie. Nie chce się prażyć i mielić? Można zwyczajnie posypać warzywa całymi ziarnami :) Smacznego! Pozdrawiam
Gary Bez dna
Historia cukrzycy 181rasy białej. Wzmianki o niej występują także w pismach chińskich, japońskich, koreańskich czy perskich. Ciemne wieki cukrzycy W średniowieczu wielu badaczy starało się znaleźć sposób leczenia cukrzycy, jednak nie mieli więcej szczęścia, niż ich starożytni poprzednicy. Chorzy odczuwali ogromne pragnienie, byli wycieńczeni. Cukrzyca nadal była chorobą śmiertelną, a wycieńczenie i powikłania prowadziły do śmierci. Jedynym medykiem wyróżniającym się w wiekach
Z notatnika dietetyka
Oponki z serem pyszne i puszyste 267Najpierw przygotuję ser, ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera, to ser możemy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Następnie do sera dodaję śmietanę, cukier i dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałe składniki i mieszam jeszcze przez chwilę łyżką, tak żeby składniki wstępnie
Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie z serem wędzonym 132font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy
R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców bez mąki 178papryki słodkiej – 1/3 łyżeczki chili – sól, pieprz Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez prasę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy jak najdrobniej. Cebulę drobno kroimy i szklimy, a na koniec na patelnię dodajemy przyprawy. W dużej misce umieszczamy ziemniaki, orzechy, jajko, cebulę z przyprawami oraz sól i pieprz. Na rozgrzaną
Be Fit Be Strong
Ciasto Kora orzechowa 210opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy *** *** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i odkładamy *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z Apetytem
Pasztetowa wędzona 217rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu (ok 1.l ) potem ostrożnie małymi porcjami, blendujemy
Gotowanie jest łatwe
3 pomysły na… owsiankę 181aromatyczna, bo przecież kakao i wiśnie to wspaniałe połączenie. Ma dużo białka, ponieważ jest wzbogacona skyrem i chudym twarogiem. A białko długo się trawi, dzięki czemu przez nie będziemy mieli ochoty podjadać przez kilka godzin. Składniki : 6 łyżek płatków owsianych szklanka wody pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru (może być odrobina świeżego startego na drobnej tarce) szczypta kardamonu 3/4 szklanki
Analiza Smaku
Krokiety z mięsem 163wszystko wodą i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Odcedzone mięso i warzywa, a także cebulę mielimy w maszynce (można też użyć do tego rozdrabniarki - ja tak robię). Doprawiamy to porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz z mięsa i formujemy krokiety. Jajka roztrzepujemy
Kardamonovy
Wieniec z makiem na Trzech Króli 179mleka wyjąć laskę cynamonu. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Do maku dodać figi pokrojone na mniejsze kawałki, żurawinę, rodzynki (te ostatnie dobrze jest wcześniej zalać wrzątkiem o odcedzić przed dodaniem do maku), olejek migdałowy i miód. Do zaczynu dodać mąkę
Weekendy w domu i ogrodzie
Kawa migdałowa 187migdałów 100ml mleka 2 łyżki kawy sypanej (lub 4 łyżeczki rozpuszczalnej jak ktoś lubi) wrzątek, wiadomo do zaparzenia szczypta brązowego cukru Robimy! Migdały parzymy, obieramy ze skórki i mielimy w młynku do kawy. zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie zagotowujemy mleko. Zaparzamy nasza kawę, dodajemy ciepłe mleko (odcedzone z migdałów) i dopieszczamy szczyptą cukru trzcinowego Kawa
Latosiowydom
Marlenka. 184przykrywamy ją kolejnym blatem ciasta, później masa i tak do skończenia składników, przy czym wierzchnią warstwę stanowić ma masa. Teraz wszystkie zachowane skrawki upieczonego ciasta umieszczamy w blenderze i mielimy (lub wkładamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem lub wałkujemy) do powstania drobnych okruchów, posypujemy nimi wierzch ciasta, tworząc ostatnią warstwę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika lub zawijamy dokładnie
Rozpustne gotowanie