mielone - 47549 przepisów (strona:2350/3170)

Pasztet z kaczki 151

błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia. Kawałki mięsa oddzielić od kości, trzykrotnie wraz z wątróbką i bułką zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię

niecodziennikpary
Sernik 176

Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość

niecodziennikpary
Sernik krakowski 178

minut – do zezłocenia. Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia. Masa serowa: Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia. Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować

niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 158

odsączyć je z wody i pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mięso pieczonej gęsi zmielić jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu. Wykonanie Ciasto

niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną 160

pokroić i zeszklić na 2 łyżkach smalcu gęsiego. Dodać suszone zioła i jeszcze chwilkę podsmażyć, przestudzić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Mięso upieczonej gęsi przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekać. Dodać do niego resztę smalcu z gęsi, posiekaną pietruszkę oraz cebulę z przyprawami, wymieszać do połączenia się składników. Wykonanie Ciasto podzielić na trzy części, dwie

niecodziennikpary
Sernik zebra 166

łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki kakao 5-6 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser twarogowy trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Ser, jajka, cukier, kremówkę i mąkę ziemniaczaną zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Odłożyć połowę masy, do reszty stopniowo wmiksować kakao i mleko. Dno tortownicy

niecodziennikpary
Makowiec z jabłkami 172

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych dziurkach. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, każde kolejne

niecodziennikpary
Sałatka caprese 137

włoską flagę. Składniki na sałatkę caprese 2-3 pomidory 2 opakowania sera mozzarella (po 125 g) kilkanaście listków świeżej bazylii oliwa z oliwek sól gruboziarnista i pieprz kolorowy do mielenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na grubsze plasterki. Ser mozzarella wyjąć z zalewy i pokroić na plastry grubości pomidorów. Wykonanie Na talerzu układać naprzemiennie plastry pomidora, sera

niecodziennikpary
Sernik dyniowy ze śliwkami 151

czasie ciasto wyjąć i rozłożyć na dnie blachy (22/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić. Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej

niecodziennikpary
Śliwkowy sernik na zimno 170

garnku – uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową. Wykonanie Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki

niecodziennikpary
Pierogi z mięsem dzika 179

szklankę gorącej wody, przykryć, dusić 20 minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać

niecodziennikpary
Pasztet z jelenia 168

wrzącej wody, gotować ok. 6 minut. Wyjąć z wody, ostudzić. Zimne mięso, warzywa, odciśnięte kajzerki, wątróbkę, 50 g umytej żurawiny oraz gałązki tymianku zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, brendy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz imbir, wyrobić jednolitą, gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, na koniec wmieszać pozostałą część świeżej żurawiny. Dwie keksówki wysmarować margaryną, posypać

niecodziennikpary
Sernik dyniowy z białą czekoladą 197

wysypać na tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowo-dyniowa: Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do misy miksera. Kremówkę wlać do garnka, podgrzać (nie zagotować), zdjąć z ognia, wsypać połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia się, odstawić do wystygnięcia

niecodziennikpary
Warstwowy sernikomakowiec 164

gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia. Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka, dodać masło i miód, podgrzewać na małym ogniu, aż masło i miód się rozpuszczą. Wsypać odciśnięte rodzynki, migdały, śliwki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy

niecodziennikpary
Kotlety z fasoli 174

pietruszkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, marchewkę i pietruszkę, podsmażać do miękkości. Fasolę oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Dodać jajka, majeranek roztarty w dłoniach oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Z masy fasolowej formować kotlety, obtoczyć

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania