Korzyści dla zdrowia z jedzenia kiwi 160antyzakrzepowo. Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo dowiedli, że jedzenie 2-3 kiwi dziennie przez miesiąc o 18 procent zmniejszyło u badanych skłonność do tworzenia się zakrzepów. Mieli oni też o 15 procent niższe stężenie trójglicerydów we krwi. ➔ Ogranicza objawy astmy. Bogactwo witaminy C niemal dwukrotnie większej niż w pomarańczach sprawia, że chorzy rzadziej borykają się
zdrowo i aktywnie
Domowa kiełbasa 140czosnku (można pominąć) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka żelatyny 30 ml. oleju sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy. 2 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista. 3 Mieszamy mięsa
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Czekoladowe ciastka maszynkowe 252Ciastka maszynkowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Ja również od niedawna przygotowuję takie ciastka samodzielnie, odkąd zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Takie ciastka wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam
Waniliowe Improwizacje
"Zaczekaj na miłość" Ilona Gołębiewska 163miłość" to piękna, wielowątkowa opowieść o sile rodzinnych więzi. Autorka pokazuje, ze po każdej porażce, czy traumie możemy się podnieść. Wszystko zależy od nas, od tego czy będziemy mieli siłę do walki o marzenia i szczęście. Pokazuje nam silne kobiety, które radzą sobie z trudnościami losu i to, że wszystko w życiu ma swój sens. Klara dzięki swoim pasjom przetrwała
kruche babeczki
Rolada z boczku 204Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku
Polska Zupa
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 199więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk. Przygotowujemy farsz – boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym na drobno. Na zimną patelnie wrzucamy zmielony boczek, włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się zrumieniać – około 708 minut, od czasu do czasu mieszając
Smaczna Strona
Błyskawiczne ciasteczka 222drobno posiekanych orzechów włoskich -50 g drobno posiekanych migdałów -szczypta soli dodatkowo: – cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej aby miały temperaturę pokojową,. Orzechy i migdały mielimy drobno. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce
I LOVE LIFE
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 172składników pożywienia. Jeśli będziemy odwodnieni te procesy będą zachodzić wolniej i na mniejszą skalę, co spowoduje, że nawet mimo super posiłku szybko zrobimy się ospali, zmęczeni, rozdrażnieni i będziemy mieli kłopoty z koncentracją. Pamiętajmy więc, aby odpowiednio nawadniać nasz organizm
Z notatnika dietetyka
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 118małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Zmielone mięso i pokrojone kawałki łączymy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy, oklepujemy, wyrabiamy… aż całość będzie zwarta i gotowa. Masą wypełniamy szynkowar, zamykamy
Tajemnice Smaku
Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 135suszone prawdziwki (wymoczone, zagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę
Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 149łyżeczką “malując” wypukłą częścią. Postarajmy się stworzyć tęczę, technika jest dowolna, tu nie ma sztywnych reguł, chodzi o zabawę. Dojdziecie do wprawy, już przy kolejnych kanapkach będziecie mieli niezłą frajdę. Na koniec posypujemy kolorowymi posypkami i mamy tęczowe tosty jednorożca! Pomysł zaczerpnięty z Vibrant & Pure
Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 178skórkę pomarańczową zalewamy sokiem z pomarańczy, dorzucamy otartą skórkę pomarańczy i odstawiamy. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest
Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 166ugotowaniu osączamy na sicie o bardzo drobnych oczkach. Do maku dodajemy blanszowane i obrane ze skórki migdały i orzechy włoskie, następnie mielemy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do mielenia używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonej masy makowej dodajemy sparzone, posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową, miód i śmietanę. Dokładnie mieszamy. CIASTO Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę
Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 185łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła odkładamy na bulion lub mrozimy. Z pozostałych porcji gęsi oddzielamy skórę i tłuszcz od mięsa. Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Zmielony tłuszcz wytapiamy około godziny na mały ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy do niego kawałki gęsi, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, gałązki tymianku, sól, pieprz
Tajemnice Smaku
Kapusta czerwona kiszona 131Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża
Tajemnice Smaku