ciasto - 162322 przepisów (strona:2355/10822)

Pizza z twarogu 57

Dzień Pizzy! A skoro jest święto pizzy, to nie może jej też zabraknąć u mnie w domu! Tym razem jednak jest to pizza na swój sposób wyjątkowa, ponieważ podstawą ciasta nie była mąką, a... twaróg. Dzięki temu dostarcza ona znacznie mniej kalorii (idealna dla osób na dietach redukcyjnych), a jednocześnie jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka (sprawdzi się więc też jako(...)posiłek dla sportowców).  To jeden z ciekawszych i smaczniejszych eksperymentów w mojej kuchni - ciasto robi się szybko, nie musi wyrastać, więc zajmie to tylko kilka minut. Pizza z twarogu - przepis na 1-2 porcje Do przygotowania pizzy będą Ci potrzebne: 250g chudego twarogu, 50g mąki pszennej lub owsianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli, dodatki (np. mozzarella

Z notatnika dietetyka
Keto pizza śniadaniowa z patelni (Paleo, LowCarb) 58

taki łatwy do odtworzenia w wersji niskowęglowodanowej... Zwłaszcza zaś taki, który wiernie imituje konsystencję i chrupkość oryginału. Keto pizza na bazie kalafiora lub mąk bezzbożowych jest smaczna, ale często ciasto jest zbyt "ciężkie" do uniesienia dla drożdży, a więc mało puszyste. Jednak keto pizza śniadaniowa zmienia reguły gry. :) Powstała z okazji dzisiejszego międzynarodowego dnia pizzy jako alternatywa dla innych moich(...)przepisów na keto pizzę . Bazą pizzy jest ciasto w typie omletu drożdżowego, usmażonego na patelni. Pozostałe kroki są takie same jak w przypadku tradycyjnej pizzy. A więc placek smarujesz sosem pomidorowym i wykładasz ulubione dodatki. Następnie można całość dalej smażyć na patelni lub zapiec pod grillem. Efekt? Pyszne, chrupiące ciasto drożdżowe z pomidorami i serem! Polecam na keto śniadanie ! Keto

Modern Cave Girl
KETO MAKARON BAMBUSOWY (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 100

ocen) Keto makaron bambusowy to doskonały zamiennik niskowęglowodanowy dla tych, którzy nie przepadają za makaronem konjac czy warzywnymi. Przygotowuję go według tego samego przepisu, co ciasto na pierogi bambusowe . Jest ono sprężyste, elastyczne, łatwo się rozwałkowuje i kroi, a gotowanie zajmuje zaledwie 3-4 minuty. Bardzo przypomina tradycyjny makaron pszenny i naprawdę śmiało może go zastępować. Poza tym jest bardzo(...)gumy guar 1 jajko średniej wielkości (60 g) 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej opcjonalnie szczypta  kurkumy ,  czosnku granulowanego  itp. Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej

Ola la LCHF
Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki 136

można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!   Składniki na ślimaczki drożdżowe jak pizza: Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 250 ml wody opakowanie suchych drożdży (około 8 g) jajko rozmiar L 50 ml oleju płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli   Farsz(...)oregano   Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek     Przygotowanie Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól u cukier. Do mąki wlewamy resztę ciepłą wodę i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika

e-PrzepisyKulinarne
Trójkolorowa babka z białek 63

Przepis na pyszną babkę z białkami. Do jej przygotowania możecie użyć białek, które zostały Wam po wypiekach lub przygotować ją z białek pasteryzowanych. Ciasto jest z dodatkiem oleju, bardzo wilgotne i puszyste. Dzięki dodatkowi kakao, maku i wiórek kokosowych jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Jeśli lubicie możecie do jednej z warstw dodać suchy kisiel, 2-3 łyżki. (adsbygoogle(...)kokosowych Instrukcje Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Chwilę miksujemy do połączenia się składników. Powstałe ciasto podzielić na 3 części Do każdej dodajemy oddzielnie dodajemy kakao, wiórki i mak. Mieszamy łyżką. Podłużną formę keksówkę (25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Na spód

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z dodatkiem kisielu 362

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki 2 kg jabłek kwaskowych 1 kisiel najlepiej czerwony 5 jajek 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia do piany 1 szkl. cukru do jabłek 3 łyżki cukru Przygotowanie Margarynę tniemy nożem na małe kawałki. Rozgniatamy razem z maką(...)kruszonkę, dodajemy po jednym żółtku, zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy. Pianę z 5 białek ubijamy na sztywną pianę, następnie po trochu dodajemy cukier cały czas ubijamy, na końcu wsypujemy kisiel. Jedną część ciasta rozkładamy na blasze, na to rozprowadzany kolejno jabłka, pianę i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w temp

Wasze Przepisy
Przepis na ciasto Kubanka 191

Przepis na ciasto Kubanka jest bardzo prosty a samo ciasto łatwe do zrobienia. Artykuł Przepis na ciasto Kubanka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pielmieni z mięsem 56

ukraińskie pierożki z mięsem każdy pokocha! Mogą stanowić danie główne podane z masełkiem, czy skwarkami, ale są również świetnym dodatkiem do rosołu. Ja ostatnio podawałam je do rosołu. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki(u mnie z młyna) 2 żółtka 3 łyżki oleju 1 szklanka gorącej wody szczypta soli farsz: 500g mielonej wieprzowiny(u mnie karkówka) 1 średnia cebula 2 spore(...)ząbki czosnku ok. 50ml. rosołu łyżka majeranku pęczek pietruszki lub kolendry(co kto woli) sól,pieprz do smaku WYKONANIE: Składniki ciasta: żółtka, olej, mąkę mieszamy, dolewając wolnym strumieniem wodę wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki, wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy, Farsz: cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na patelni, dodajemy do mięsa, pietruszkę bardzo

Kuchnia Beaty
Ciasto bananowe z żurawiną. 85

wsypujemy mąkę wymieszaną i przesianą przez sitko z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy namoczoną we wrzątku i osuszoną nieco żurawinę , mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy keksówki ( ja użyłem formy o wymiarach 30x11x7 cm, można użyć trochę większej lub mniejszej ) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez około45(...)minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli ktoś chce może udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową . Ciasto bananowe jest smaczne i pachnie bananami, ma ciemny kolor, jest wilgotne i mięciutkie. Polecam ten przepis.    Banany powinny być dobrze dojrzałe, takie z plamkami.   Surowe ciasto wymieszane

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto bananowe z żurawiną. 85

wsypujemy mąkę wymieszaną i przesianą przez sitko z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy namoczoną we wrzątku i osuszoną nieco żurawinę , mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy keksówki ( ja użyłem formy o wymiarach 30x11x7 cm, można użyć trochę większej lub mniejszej ) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez około45(...)minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli ktoś chce może udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową . Ciasto bananowe jest smaczne i pachnie bananami, ma ciemny kolor, jest wilgotne i mięciutkie. Polecam ten przepis.    Banany powinny być dobrze dojrzałe, takie z plamkami.   Surowe ciasto wymieszane

Przepisy i porady kulinarne
Bułki drożdżowe pszenne 66

miseczki dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i cukier. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć min. 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. Ja używam drożdży świeżych. Ciasto wyrasta znacznie lepiej. Zaczyn zostawiamy na około 20 minut. Masło roztapiamy w rondelku i następnie zostawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, całe jajko i zaczyn drożdżowy(...)ciasta dodajemy pozostałą część mleka i wyrabiamy ciasto. Możemy je wyrobić przy pomocy robota z hakiem albo ręką. Ciasto powinno odchodzić od ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasto formujemy bułeczki. Ja robiłem niewielkie bułeczki, takie jak na zdjęciach

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koperty z tortilli z kiszoną kapustą i boczkiem 52

Tortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na oponki drożdżowe 52

40ml) tłuszcz do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie śmietanki z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wódkę i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości(...)ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką. Zgniatamy w kulkę i wałkujemy na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką wykrawamy z ciasta krążki, a następnie kieliszkiem w każdym krążku robimy dziurkę. I w taki sposób powstają nam oponki.  Zostawiamy oponki do podrośnięcia. Gdy podrosną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W tej temperaturze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania