grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy
KardamonovyZnane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy. Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor(...)jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około 30 sztuk. Składniki: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: 5 jajek
Kuchnia MagdaLenydomowe nie mają sobie równych, polecam je Wam serdecznie :) Składniki na 6 sporych drożdżówek Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Ciasto: 200 g mąki 12 g drożdży 70 ml mleka 1 żółtko 35 g cukru razem z cukrem waniliowym 35 g masła ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % Nadzienie: 250 g twarogu(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: sezonowe owoce np. truskawki, jagody, borówki itp. Kruszonka 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki. Ciasto 2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Mąkę, żółtko oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto
Gotowanie...to proste !żytniej typ.720, 250g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin W temp. pokojowej. U mnie już po 12.5 godzinie zaczyn był gotowy. Ciasto właściwe 2 foremki 25x11 i 20x11 lub 2 foremki 25x11 tez będą dobre Cały zaczyn, można odjąć do następnego wypieku jedną łyżkę i od razu dokarmić, jeśli pozbyliśmy(...)lodówki. 300g mąki żytniej typ 720, 200g mąki orkiszowej jasnej, 170g ugotowanego świeżego bobu obranego ze skórki. Trzeba ugotować więcej. 400g wody, 10g soli, 2 liście chrzanu. Składniki ciasta właściwego, oprócz bobu, mieszamy łyżką lub mechanicznie do dobrego połączenia składników. Ja mieszałam łyżką więc zajęło i to około 6 minut. Następnie dodajemy bób i łączymy z ciastem. Do foremek wkładamy
Leśny Zakąteksię składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy *** *** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Przygotowujemy mus czekoladowy
Blog z Apetytemcukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy prażoną cebulkę lub inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją(...)objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi być porządnie nagrzane). Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto (możemy naciąć je na górze ostrą żyletką
Walijskie PichcenieTrudno znaleźć osobę, która choć raz w życiu nie spróbowała burgera. Taką potrawę można jednak przygotować na kilka różnych sposobów, a jednym z nich jest burger
Kuchnia MagdaLenysię doprowadzić do zdrowia moją tarczycę! Dlatego dziś, póki jeszcze wszystko, co soczyste i czerwcowe jest w zasięgu ręki, zapraszam na aromatyczną tartę ze szparagami! W podstawie kruche, maślane ciasto. W środku smukłe, zielone piękności zanurzone w kremowym nadzieniu z 3 serami, które pysznie komponują się ze szparagami. Jest mleczna, ciagnąca się mozzarella, wyrazisty ser z niebieską pleśnią i odrobina(...)gołym niebem. A jeśli połączenie szparagów z truskawkami to Wasze smaki, koniecznie spróbujcie sałatki ze szparagów z truskawkowym vinegretem ! Tarta 3 sery ze szparagami i truskawkami Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g masła 5 łyzek zimnej wody 2 szczypty soli Nadzienie: 150ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 3/4 łyżeczki syszonego tymianku 1/3 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanarelaksu, biorąc głęboki łyk orzeźwiającego napoju lub rozkoszując się kremowym lodowym deserem. Poniżej znajdziesz przepisy m.in na: domowy izotonik mrożoną kawę cytrynowe lody arbuzową lemoniadę Sprawdź również przepisy na ciasta i desery z truskawkami – https://viagusto.pl/ciasta-i-desery-z-truskawkami-12-przepisow/ Sprawdź przepisy na lato Truskawkowa Pina Colada PRZEPIS Wyjątkowy, orzeźwiający koktajl, czyli truskawkowa Pina Colada. To połączenie egzotycznych smaków ananasa, banana(...)zdrowe smoothie Odkryj cztery przepisy na koktajle owocowe, które zachwycą Twoje podniebienie i dodadzą energii. Każdy z tych koktajli ma swoje unikalne… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na lody wegańskie
Via Gustokakaowym spodzie. W moim odczuciu jeden z tych, które zawsze się udają. Powstał niejako w zastępstwie "szachownicy" z powodu ograniczonego czasu i odrobiny lenistwa. Efekt mile zaskoczył. Ciasto na spód to moje uniwersalne ciasto pod sernik, które było już tutaj . Tym razem zmniejszona ilość mąki pszennej na rzecz kakao. Ciasto: 3 jajka 10 dag masła(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 duża łyżka kakao, cukier puder Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce (32cm x 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać przez sito, cienką warstwą kakao. Masa serowa: 1½ kg tłustego, zmielonego twarogu 5 jajek 250 g masła
Praktyczna plsię na pewno. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek oleju Na nadzienie: 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe(...)Rozczyn: Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie rozcieramy, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn. 3. Ciasto: Następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i lśniące ciasto. W razie potrzeby
IzabelawkuchniCiasto ucierane z truskawkami to delikatne i puszyste ciasto, które idealnie nadaje się na letnie popołudnia lub na rodzinne przyjęcia. Charakteryzuje się ono prostotą w przygotowaniu oraz wyjątkowym smakiem, który pochodzi z dodatku świeżych truskawek. Ciasto to ma klasyczną formę, ale dzięki truskawkom nabiera dodatkowego uroku i smaku. Ucierane ciasto z truskawkami to jedno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogrodzie wyrosło sporo rabarbaru, postanowiłam przełamać smak kwaskowatością tych łodyg. Wyszło połączenie idealne i udało mi się zaspokoić ochotę na drożdżówkę z serem 😋😀 Składniki (na 9 bułek): Ciasto 42 g drożdży 200 ml mleka 80 g masła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko Nadzienie 300 g mielonego twarogu(...)namnożenia się drożdży. Do mleka dodać masło i podgrzewać całość do jego stopienia. Gdy drożdże się namnożą, dodać do miski sól, cukier, rozbełtane jajko i mleko z masłem. Ciasto zagniatać na jednolitą masę. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar dobrze umyć i obrać ze skórki
Weekendy w domu i ogrodzietakich jak krewetki i grzyby, a nawet czekolada i ser. Jedną z rzeczy, które czynią jiaozi tak szczególnymi, jest sztuka ich wytwarzania. Aby stworzyć te pyszne małe pierożki, cienkie ciasto jest wypełnione smakowitą mieszanką mięsa, warzyw lub innych składników, a następnie starannie składane i zamykane ręcznie. Ten proces może być czasochłonny i wymaga dużej precyzji, ale wynik zawsze jest tego(...)najczęściej wieprzowiną lub wołowiną- oraz warzywami. Są one charakterystyczne ze względu na kształt przypominający płaski dysk. Guotie są zazwyczaj podawane jako przystawka lub danie główne w chińskiej kuchni. Składniki Ciasto Mąka 275 gram plus do posypania Bardzo gorąca woda 250 ml Farsz Mielona wieprzowina 400 gram Kapusta pekińska 200 gram Imbir 5 cm posiekany Wino ryżowe Shaoxing 1 łyżka Ciemny
RafalCook