Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g piersi z indyka – 200 g szparagów – 200 g śmietany kremówki 30% – 250 g mascarpone – 4 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć(...)dente. Indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i podsmażamy na patelni do kruchości. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i mascarpone. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem
I LOVE LIFECiasto dla fanów kokosowych smaków. Mięciutkie, o delikatnej konsystencji i wyraźnie wyczuwalnym smaku wiórek kokosowych. Lekko słodzone kajmakiem, który podrasowany został dodatkiem siekanych, blanszowanych migdałów. Przygotowane na małej blaszce. Pyszne, choć nieco problematyczne podczas krojenia (przynajmniej u mnie). Masa kajmakowa: 400 g masy kajmakowej 100 g miękkiego masła 100 g siekanych, blanszowanych migdałów Masa grysikowo-kokosowa: 500 ml mleka(...)masła Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku Dodatkowo: 300-350 g maślanych herbatników wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Na dnie formy (24x24cm) rozkładamy warstwę herbatników. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i ucieramy dalej, do połączenia. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, mieszamy. Masę rozkładamy
Smaki Na TalerzuCiasto idealne na cieplejsze dni bo musi przebywać w lodówce, będzie się lepiej trzymało, będzie zwarte i smaczniejsze. Dużo zachodu? nie ciasto jest dość proste w wykonaniu. Jeśli chcecie zrobić ciasto bezalkoholowe to wystarczy pominąć alkohol a dodać np. rozcieńczoną kawę czy inkę. Będzie równie smakowite. Idealne ciasto na przyjęcia, rauty czy spotkania. Śmietankowe ciasto "Cappuccino" - przepis CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieTakie ciasta są najlepsze, bierzesz składniki mieszasz i hop do piekarnika, a po godzince masz pyszny deser do ulubionej kawy. Z prostych ciasto to właśnie maślankowe lubię najbardziej, jest miękkie wilgotne i smakuje genialnie z każdymi owocami nie tylko z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego zerwane w ogrodzie łodygi rabarbaru, które w tym roku wyrosły wyjątkowo wcześnie(...)żal było ich nie wykorzystać do przygotowania czegoś pysznego. Jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na wykorzystanie tego wiosennego warzywa to zajrzyjcie do tego wpisu: 20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3/4 szklanki cukru (może być też ksylitol lub erytrol) 4 jajka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku
Cynamonowe szczęściemgnieniu oka. Takie drożdżowe zawijańce na wytrawnie możecie śmiało też np. zabrać w śniadaniówce do pracy lub na wycieczkę. Dobry farsz to podstawa Podstawą tego przepisu jest puszyste ciasto drożdżowe i dobry farsz. Jego smak zależy od użytych produktów. Ja dziś postawiłam na pieczarki i pyszną czosnkową kiełbasę od Podlaska Chata . Mój mąż się w niej dosłownie rozsmakował. Podlaska Chata(...)suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula Dodatkowo: kawałek żółtego sera 1 jajko Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy mleko, dodajemy sól, jajko i masło w kawałkach. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy pod przykrycie
Słodkie okruszkipyszny i prosty deser cappuccino w pucharkach smakuje i wygląda jak znane ciasto Cappuccino z kokosem i maślanym kremem budyniowym. Deserki są eleganckie, dzięki czemu będą świetnym pomysłem do przygotowania niemal na każdą okazję – czy to spotkanie ze znajomymi, urodziny, komunia, czy święta. Jak zrobić deser jak ciasto Cappuccino? Ten deserek w pucharku składa się z kilku prostych warstw(...)kremu był intensywny. Znaczenie ma również jakość masła. Warstwa kokosowa – składa się z wiórków kokosowych i pokruszonych mini bezików. To połączenie smakuje bardzo podobnie do kokosowej wkładki w cieście Cappuccino. Dokładne proporcje składników i przepis na deser cappuccino w pucharkach znajdziesz poniżej. Deser cappuccino w pucharkach Deser cappuccino w pucharkach Blog Via Gusto Ten pyszny i prosty deser cappuccino
Via GustoCiasto na maślance z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, wyrośnięte i przepyszne ciasto do popołudniowej kawy. Składniki Ciasto 4 jajka 1,5 szkl cukru 1,5 szkl maślanki 1 szkl oleju 4 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 30 g margaryny Dodatkowo ok. 1 kg rabarbaru Przygotowanie Jajka ubić(...)moim przypadku rabarbar. Kruszonka: Składniki rozdrobnić jak na kruszonkę, posypać na owoce i do piekarnika na 180 stopni na ok. 45-50 min. Autor przepisu: Agnieszka The post Rabarbarowe ciasto na maślance first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyLekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto z musem truskawkowym. Idealne na letnie dni do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Artykuł Ciasto z musem truskawkowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plNagły wybuch wiosny skłonił mnie do szybszego opróżnienia zapasów z zamrażalki, a że zalega tam jeszcze trochę owoców, to na weekend zrobiłam kolejne ciasto szpinakowe, tym razem z truskawkową żelką oraz warstwą bitej śmietany posypanej przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. To ciacho wygląda po pięknie, wiosennie, a do tego smakuje genialnie i dobrze się kroi także jeśli planujecie jakieś imprezy sprawdzi(...)się doskonale. I nie martwcie się o tych co to szpinaku nie lubią, on tylko nadaje temu ciastu pięknego koloru (jego intensywność zależy od tego czy użyjecie mrożonego, czy świeżego) a w smaku pozostaje niewyczuwalny, a najlepszym dowodem na to jest, że mój osobisty Mąż, które je wszystko po za szpinakiem właśnie, zjadł kilka porcji tego pysznego ciasta. Ciasto
Cynamonowe szczęścieCiasto francuskie z dżemem żurawinowym i camembertem to świetna i szybka w przygotowaniu przekąska. Fajnie smakuje, jest prosta do zrobienia i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Artykuł Ciasto francuskie z dżemem żurawinowym i camembertem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pldłużej, zrób ten pyszny sernik z bakaliami , a później podziel się ze mną swoimi wrażeniami. Sernik Bakaliowy z Pyszną Polewą SKŁADNIKI: (na foremkę 24x24 cm) KRUCHE CIASTO: składniki na kruche ciasto powinny być zimne masło (120 g) 2 żółtka cukier (pół szkl.) mąka pszenna (1,5 szkl. = 250 g) jogurt grecki (1 łyżka kopiasta) może być śmietana(...)proszku (3/4 szkl.) PRZYBORY: foremka 24x24 cm. szklanka 250 ml. mikser szpatułka miarka waga WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak zrobić Sernik Bakaliowy Nigdy nie przegap przepisu! 1. KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. Wstawiamy do lodówki
RITA food channelłyżek cukru pudru Kawałek ciemnej czekolady Przygotowanie: Spód: Do mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder oraz waniliowy, a następnie wymieszać. Dodać żółtka i wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Po wyrobieniu ciasto musi leżakować w lodówce przez ok. 2 godziny – okryte by nie obeschło. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części formujemy(...)wałeczki do obłożenia brzegów blaszki (inwencja wg uznania). Formę wstawiamy do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut (to zależy od naszego piekarnika). Wierzch: Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Następnie delikatnie rozsmarowujemy na dżemie krem orzechowy (to mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę). Teraz pozostaje
Kuchnia po mojemudość szybki. Nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne do jego przygotowania jest niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie pomysłu na fajne świąteczne ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, keks z bakaliami będzie idealnym wyborem. ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI PRZEPIS Składniki 250 g mąki pszennej 5 jajek 200 g masła 180 g cukru(...)przełożyć masę. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 6. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto. Artykuł Świąteczny keks z bakaliami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza(...)przełożyć do miski, dodać jajka, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch
Healthy food explorer