bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam z takich jabłek, jakie miałam(...)wanilinowy Wykonanie: – Suche składniki czyli mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. – Posiekać sypkie składniki z masłem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. – Podzielić na dwie części. 1/3 włożyć do foliowego woreczka i schować do zamrażalnika, a 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić nim dno i boki blaszki o wymiarach
To co kochamklawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru pudru(...)Wykonanie: Lukier – Białko utrzeć z cukrem pudrem, ręcznie lub za pomocą miksera. – Lukier ma być bardzo gęsty. Jeśli taki nie jest, to dodać jeszcze cukier puder. Ciasto – Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać żółtka i mąkę, przemieszać i zagnieść ciasto. – Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
To co kochamMakaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że
Kuchnia MagdaLenychleb na drożdżach. Kilka prosty składników stworzą niesamowity smak domowego pieczywa. Chleb możecie również przygotować z ulubionymi dodatkami – ziarnami, pestkami dyni, czy tak ja w tym przepisie do ciasta dodałem suszoną żurawinę. Jeśli myślisz, że chleb nie może być lepszy, czas spróbować chleba na maślance. Ten upieczony bochenek chleba jest miękki i puszysty. Delikatnie rumiana i chrupiąca skórka połączona(...)ciepłej maślanki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę miodu. Jak drożdże się rozpuszczą pozostawiamy garnek pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodaję do garnka resztę składników i wyrabiam ciasto. W tym momencie dodajemy również suszoną żurawinę. Możemy je wyrobić przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego, albo ręcznie. Ciasto powinno być dość elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepszy i sprawdzony przepis na sernik królewski z ciasta kruchego z kakao i pyszną masą serową. Składniki Ciasto 400 gram mąki pszennej tortowej 200 gram margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa serowa 1 kg twarogu zmielonego 6 jajek 200 gram margaryny 2 serki homogenizowane (2 x 140 gram(...)szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy (proszek) Przygotowanie Ciasto Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier i jajko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i do zamrażalnika na godzinę, a drugą część wyłożyć na spód tortownicy. Masa serowa Wszystkie składniki powinny być
Wasze PrzepisyChińskie bułeczki bao buns puszyste, leciutkie. Zrobiłam je z krewetkami, ale dodatki mogą być dowolne, mięsne, wege. Propozycja fajnej przekąski. ciasto: 450 g mąki tortowej 20 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 210 ml ciepłej wody 3 łyżki mleka 3 łyżki masła /50 g około/ 2 łyżki oliwy do posmarowania nadzienie: 30 dkg krewetek(...)mango 3 garście kiełków sól, pieprz, olej, czosnek granulowany, papryka wędzona,sezam, szczypiorek sos: 3 łyżki sosu terijaki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru Bułeczki ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, 50 ml letniej wody. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję mleko, wodę
wesoła kuchniaSkładniki : Na ciasto : 60 dkg mąki 1 całe jajko szczypta soli około 280 ml letniej wody Na farsz : 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie cebule sól pieprz czarny świeżo zmielony 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ) Przygotuj dodatkowo : kilka łyżek smalcu ze skwarkami lub oliwy z oliwek Sposób wykonania : K iszoną kapustę(...)solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i ubijamy łyżką lub ręką . M ąkę przesiewamy do większej miski lub na stolnicę . Do mąki dodajemy jajko, sól oraz wodę . Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję . W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Ciasto na pierogi powinno być niezbyt twarde i elastyczne, wyrabiamy je, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie
Przepisy i porady kulinarneKartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie. MIĘSO : 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania DO FARSZU(...)podsmażona na oleju cebula 1 łyżka majeranku sól, pieprz, magi do smaku 1 jajko CIASTO NA KARTACZE : ziemniaki przeznaczone do gotowania, waga po obraniu (1 kg i 300 g ) ziemniaki do starcia, waga po obraniu ( 1 kg ) 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolimięsem to przepis idealny na pyszne spotkania rodzinne i z przyjaciółmi. Pachnie Włochami. Dla tego przepisu specjalnie zamówiłam mąki przez internet i jestem pozytywnie zaskoczona. Już nigdy nie zrobię ciasta inaczej! Cisto jest mięciutkie i bardzo elastyczne, świetnie się gotuje- wręcz błyskawicznie. Że ja też wcześniej na to nie wpadłam ! Składniki na pierogi z mięsem. Składniki na ciasto(...)lekko wilgotny, plastyczny. Sos: W oryginale: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki pancettę i liście szałwii. U mnie sos z pomidorków koktajlowych z pieprzem, bazylią. Ciasto: Ze składników wyróbcie elastyczną kulę ciasta. Pomógł mi robot. Owiń kulę folią spożywczą i odłóż na 30 minut. Po tym czasie urywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienkie placki. Szklanką
Z Kuchni Do KuchniZ pewnością niejednokrotnie podczas gotowania zauważyłaś, że twoje ręce i usta są strasznie suche i wymagają dodatkowej pielęgnacji. To zupełnie normalne. Częste mycie rąk, narażenie na
Kuchnia MagdaLenyUdanych wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki torowej 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 cukier waniliowy Kruszonka: 5 dag zimnego masła lub margaryny 5 dag cukru 10 dag mąki tortowej(...)pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy olej, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką
Izabelawkuchni