Kwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica
Kuchnia MagdaLenypisali w internetach to ciasto jest przepyszne. Składa się na nie czekoladowy spód, warstwa kremu kajmakowego oraz chrupiąca beza z orzechami. Każda warstwa słodka, każda ma inną teksturę jednak wszystkie uzupełniają się idealnie tworzący niepowtarzalne w smaku i charakterze ciasto, które doskonale sprawdzi się na imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi przy kawie. Ciasto kakaowe: 3 jajka 160 g cukru(...)stopniowo wlewamy olej, a po nim wodę i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wielkość 23x33 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka Beza: 4 białka
Cynamonowe szczęścieŚwięta i Sylwester to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej – bogate w kalorie potrawy, słodkie desery, a często także alkohol w większych ilościach. To wszystko
Kuchnia MagdaLenySyrop z kopru włoskiego – przepis na syrop miodowy z koprem włoskim na kaszel i niestrawność Ziołowy syrop z kopru włoskiego zyskuje coraz większą popularność jako naturalny
Cztery Fajeryszklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość. Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały cukier, jako, sól i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy(...)miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 godziny). Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem
Słodkie okruszkiorzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i posiekanych) syrop klonowy Przygotowanie naleśników z twarożkiem dyniowym i pomarańczami: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę więcej mąki. Patelnie teflonową rozgrzewamy (możemy ją delikatnie natłuścić) i wlewamy(...)porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Następnie smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy twaróg, dodajemy puree z dyni, cukier puder, a także skórkę z pomarańczy. Potem dokładnie wszystko mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony. Przed podaniem przekładamy na patelnię
Oryginalny smakJaki olejek do makowca Makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się z polskimi świętami i tradycją. Jego aromatyczny zapach i wilgotna konsystencja sprawiają, że jest uwielbiany przez wiele osób. Nic więc dziwnego, że dostaje pytania w stylu Jaki zapach do makowca? Jaki aromat do makowca? Kluczem do uzyskania idealnego smaku makowca jest nie tylko odpowiednio przygotowana masa(...)aromat. Zapraszam do lektury i odkrywania tajemnic idealnego makowca! JAKI OLEJEK DO MAKOWCA Do makowca najlepiej sprawdzą się olejki o intensywnym aromacie, które podkreślą smak maku i nadadzą ciastu wyjątkowy charakter. Oto kilka propozycji: Olejek migdałowy – do masy makowej – to klasyczny wybór, który świetnie komponuje się z makiem. Amaretto – likier migdałowy, którym również możemy aromatyzować masę makową
Dorota Smakujeprzepisem niektórym się narażę, ale ci którzy go wypróbują, będą wiedzieć, że było warto. Jeśli lubicie połączenie sera pleśniowego z owocami, to ta pizza z pewnością Wam posmakuje 😊😋 Składniki : Ciasto 300 g mąki typu 00 + mąka do podsypania 15 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 230-250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 200 g sera(...)dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać je cukrem. Dolać ok. 100 ml ciepłej wody i wymieszać widelcem. Odstawić, by drożdże "ruszyły". Dolać kolejne 100 ml wody i wyrobić ciasto. Jeśli nie dałoby się połączyć składników, dodać więcej wody. Wyrobione ciasto polać oliwą i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po wyrośnięciu, jeszcze raz wyrobić
Weekendy w domu i ogrodziepudełka delikatnie miękną nie tracąc swojej chrupkości. Polecam te ciastka bo nawet upieczone bez żadnego nadzienia są rewelacyjne a pracy z nimi niewiele. Tak jak napisałam w przepisie ciasta nie chłodzimy. Jeśli jednak to zrobimy musimy ponownie doprowadzić je do temperatury pokojowej i ponownie krótko zagnieść. Moje ciasto przeleżało noc w lodówce więc zwracam na to uwagę. Ciasto(...)mąkę migdałową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia. 4. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką a następnie ręką aby całość dobrze połączyć. 5. Ciasto jest gładkie i przyjemne w dotyku. Nie musimy wkładać go do lodówki bo jeśli ciasto za bardzo stwardnieje ciastka w trakcie formowania będą pękać. 6. Formujemy okrągłe kulki rękoma
Leśny ZakątekDobry blender ręczny czyli jaki blender ręczny wybrać? Porządny blender ręczny typu żyrafa to niezastąpione urządzenie w kuchni, ale wybór idealnego blendera ręcznego może przyprawić o
Cztery Fajerymakowa, ale mam w domku małą, wielką fankę pistacji dlatego w ostatniej chwili zdecydowałam się na zrobienie jej z kremem pistacjowym. To bardzo efektowne choć w gruncie rzeczy proste ciasto, tylko uformowane w ciekawy sposób wymaga odrobinę cierpliwości i precyzji. Ja zasugerowałam się przepisem i upiekłam ją bez termoobiegu ale jak widać na zdjęciach mój piekarnik ma tendecję do przypiekania(...)łyżkę mąki i wlewamy mleko. Mieszamy całość i odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka sól i rozczyn, chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie wlewamy ostudzone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie (ok 10 minut). Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę. Wyrośnięte
Cynamonowe szczęścieJeśli lubicie sernik, piernik i ciasto czekoladowe to mam dla Was połączenie idealne w jednym cieście. Świetnie smakuje :) Składniki: ciasto - 100 g cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 5 łyżek śmietany 18% - 160 g mąki tortowej - 65 g mąki orkiszowej jasnej - 150 g masła - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody(...)zmielonego - 5 jajek - 150 g masła - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 150 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kakao cały czas miksując. Do masy wsypujemy mąki, proszek, sodę oraz przyprawę do piernika. Miksujemy całość
Zainspirowana w kuchniŚledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym
Kuchnia MagdaLeny