Murzynek z masą jogurtową

Murzynek z masą jogurtową

Murzynek z masą jogurtową

Muszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :).Blaszka wymiary : 26 x 36Temp. pieczenia 180 CCzas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 200 g margaryny 5 jajek 1 op. cukru waniliowego ( 16 g ) 3 łyżki... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Słodkości i nie tylko

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

monikaSmakoszka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

murzynek, pieczenie, ciasto, polewa, cukier, greckie, jogurt, kakao, polewa czekoladowa, czekoladowa, mąka, jogurtu, ciasto z masa, jogurtowe ciasto, ciasto jogurtowe, bita śmietana, lekka, kokosowe, słodkie, cukier puder, ciasta z masa, jajko, ciasto kokosowe, ciasto z białek , ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, ciasto na żelatynie, mleko w proszku, ciasto mleko w proszku, lekkie ciasto

Inne przepisy z Słodkości i nie tylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Poll, 16 lipca 2013 14:28:16

Podoba mi się ! :) Zajrzyj do mnie, może znajdziesz jakieś inspiracje ;)

pastawithapplepie.blogspot.com, 16 lipca 2013 15:36:06

swietnie wygląda ;) ciekawa jestem smaku tego kremu z jogurtu naturalnego

kruszyna, 16 lipca 2013 19:58:13

Zaciekawiłaś mnie tym kremem z jogurtem greckim, chętnie bym spróbowała tej zdrowszej wersji ciasta :)

babka z rodzynkiem, 16 lipca 2013 20:13:53

Uwielbiam murzynka, a masa jogurtowa wygląda bardzo smakowicie:-)

Monika Janiszewska, 16 lipca 2013 21:38:22

Masa jogurtowa :) Brzmi zachecajaco :)

Maria Molicka, 17 lipca 2013 19:53:41

upiekłam to ciasto, zachwyciła mnie lekka masa jogurtowa, ale się trochę zważyła! może zbyt szybko miksowałam? nie mam pojęcia! czy można ją uratować na przyszłość?jest gorąco!

monika smakoszka, 18 lipca 2013 21:37:34

a mam w związku z tym pytanie do Pani: czy składniki były w temp. pokojowej i czy jogurt z żelatyną (nie za gorącą) miksowała Pani małymi kroczkami? niestety taka sytuacja się zdarza i akurat na krem jogurtowy nie ma patentu a najlepiej przestrzegac zasady : wszystkie składniki używane do kremu muszą miec taką samą temperaturę :)

Maria Molicka, 20 lipca 2013 16:44:15

o jednakowej temperaturze składników to wiem, bo moja mamusia od lat mnie na to uczulała :)może to nie były zbyt małe kroczki, ponieważ mąż miksował.jedno jest pewne, nie mam wprawy w dodawaniu do masy żelatyny.proszę mi powiedzieć, jak to zrobić, żeby nie było wpadek :)ostatecznie żelatyna sprawiła,że ciasto uratowałam, bo nie rozwarstwiła się masa tak na maksa.Przełożyłam placek, polałam polewą i do lodówki a rano po spacerze z psem zajrzałam, coby ukroić do kawusi i ...niebo w gębie :)rewella! niesłodkie a miłe dla podniebienia.Delektowaliśmy się nim aż przez 3dni! a to niebywałe!szukałam takiej masy, żeby nie mieć wyrzutów sumienia.na pewno te z serkiem mascarpone, bita śmietaną 36% i żelatyną są pyszne, ale to bomba cholesterolowa!także teraz będę przestrzegać zasady małych kroków, ćwicząc cnotę cierpliwości ;) dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)

Kuchenne Zabawy, 22 sierpnia 2013 09:42:14

Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojej córki, ale kremem jeszcze nie przekładałam. Czas na zmiany ;)Niebawem skorzystam z przepisu :)

Anonymous, 31 maja 2014 23:38:56

dziś upiekłam i już nie ma :-) pycha dziękuję za przepis,pyszne ciacho