Praca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność.Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niegowyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechemzarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starąangielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni.Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyłopalce i język, a jego aromat wypełniał całe ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Piękna, pysznie pachnąca! Do tego jak napisałaś - kojarząca się z domem, a to jest jej najważniejszy atut! Śliczna!
U mnie mazurki zawsze przywozi ciocia, z piekarni. Sernik (którego w tym roku nie będzie) i jakaś babka. Cóż zapowiadają się ciekawe święta.. a zawsze chciałam zrobić takie wspaniałe, wszystko domowe, wszystko najlepsze. Takie jak ta Twoja baba drożdżowa. ;)
Cynamonowa? Musi smakować świetnie:). Mi ciasto drożdżowe też kojarzy się z Babcią, a konkretnie z drożdżowymi racuchami w jej wykonaniu:)
Idealna... bardzo fajnym pomysłem wydaje mi się dodanie cynamonu, kiedyś (czyli po diecie eliminacyjnej ;)) na pewno wypróbuję. A póki co sypnę ten cynamon do takiej baby-bidulki bez jaj, mleka i masła :)
Chyba zdecyduję się na tą babę w te święta. Drożdże i cynamon-może pachnieć lepiej? :)
Cynamonowa babka to duza nowosc dla mnie :) U mnie tez jest kilka takich potraw, ktore kojarzyc mi sie bedą zawsze tylko z domem rodzinnym, u mnie to meidzy innymi "sernik dwudniowy" z delikatna polewą czekoladową.. niezapomniane smaki.
ja upiekę! z chęcią.tylko jakby tu ją dostarczyć... poczta polska to troszkę niepewna forma xd
mmm... święta są po to, aby za sprawą dobrego jadła przypomnieć sobie rodzinne chwile.
Piękna baba! Jak cynamonowa to musi smakować obłędnie. Jestem wielką fanką cynamonu:)I tej baby też.:)Pozdrowienia!
Bez babki drożdżowej królującej na stole nie wyobrażam sobie świat! Pozdrawiam
Kolejny fajny przepis na babkę i nie wiem na którą mam się zdecydować a czasu coraz mniej :)
mmmm prawie czuje jak pachnie :)Wesołych Świąt :)--http;//paulinakolondra.pl/blog
o jej ale wyrośnięta baba!! i do tego cynamonowa.... pychotka :)Wesołego Alleluja !!
Moja babcia tez robila najlepsze drozdzowe na swiecie! :) A Twoja baba tak idealnie wyrosnieta! Piekna :)Pozdrawiam serdecznie i zycze radosnych i pogodnych Swiat!
Nie dodawałam jeszcze cynamonu do baby drożdżowej,ale kiedyś wypróbuję.Zdrowych,Wesołych Świąt!