może być konieczność dodania wody wtedy zacznij od 50 ml) 8 g soli Składniki mieszamy wyrabiamy około 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po godzinie sprawdzamy gęstość ciasta i wyrabiamy kilka minut (można dodać 50 ml wody jeśli jest taka potrzeba). Po wyrobieniu przekładamy ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia albo dobrze natłuszczonej olejem i wysypanej(...)porządnie mąką ryżową foremki. Wyrównujemy wierzch ciasta pędzlem maczanym w wodzie albo mokrą dłonią. Foremkę odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia ciasta przykrytą czepkiem foliowym. U mnie ciasto wyrastało do 5 godzin (ciasto może wyrastać nawet 12 godzin, w zależności od siły zakwasu). Po tym czasie a raczej kiedy cisto urosło powyżej foremki rozgrzałam piekarnik
AZgotuj!Dziś miałam czas. Zmarzłam na porannym, dość długim spacerze i czułam się w pełni usprawiedliwiona, gdy po powrocie zaszyłam się w ciepłej, niedzielnej kuchni. Zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, doskonałe na jesienne, pierwsze chłodne momenty, które motywują do otwierania pudełek z rękawiczkami i cieplejszymi szalikami. Kolor bułeczek - to jeden z tych jesiennych odcieni złota, zapach(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru - u mnie brązowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko - do posmarowania bułeczek Wykonanie: Mieszanka cynamonowa: W małej miseczce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Ciasto drożdżowe: Suche składniki wsypujemy do dużej miski, tej w której będziemy wyrabiać ciasto. Mąkę proponuję przesiać przez sito, by ją napowietrzyć. Ciepłe mleko, rozpuszczone masło i puree
Kronika Piekarnikapoprzedniego obiadu (może to być mięso z rosołu albo z gulaszu), zmieliłam je i dodałam pozostałe składniki. Wyszło rewelacyjnie! Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir Dodatkowo(...)Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie *** *** Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego wcześniej mięsa *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka *** *** A następnie
Blog z ApetytemPyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Artykuł Czeska wiśnia na herbatnikach pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudaktóre kilka dni wcześniej przygotowałam. Zapraszam Was na przepyszną roladę dyniową, która idealnie sprawdzi się w roli jesiennego deseru ;) Składniki na 1 roladę Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej ! Ciasto: 3 jajka kl L 150 g puree z dyni 120 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej (szklanka o pojemności 200 ml) 1/2 łyżeczki sody 1/2 proszku do pieczenia kilka kropel(...)esencji waniliowej 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej Masa: 250 g mascarpone cytrynowo-limonkowego 120 g śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta 1. W misce umieszczamy jajka, puree z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i wszystko mieszamy rózgą niezbyt długo. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !Czekoladowiec bez pieczenia Proste, pyszne i mega czekoladowe ciasto, którego wykonanie nie wymaga pieczenia. Warto wypróbować ten przepis! Składniki: ok 50 sztuk herbatników kakaowych ok 1/3 szklanki mleka do nasączenia herbatników Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 36% 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 250g serka mascarpone Krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 fixy(...)garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Polewę odkładamy na kilka minut, aby przestygła i trochę zgęstniała *** *** Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, wyrównujemy *** *** Całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY
Blog z Apetytemdodatki do niej dowolne! Ja mam swoje ulubione, typu sery, rukola, oliwki, dobra szynka (np. parmeńska) lub mortadela włoska, świeże listki bazylii, pomidorki koktajlowe…DOWOLNIE Co nam trzeba? CIASTO I ZACZYN 600g mąki pszennej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 25g świeżych drożdży (pół kosteczki) 400ml lekko ciepłej wody 100ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli łyżka cukru do posypania dowolne(...)cukier i 20ml oliwy i mieszamy. Odstawiamy by nam drożdże popracowały. Po około 15 minutach do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, dodajemy nasz zaczyn i resztę oliwy. Wyrabiamy ciasto-gdy się lepi mocno lekko podsypujemy mąką- ciasto nie może być zwarte. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- praktycznie podwoi swoją objętość. Szykujemy blachę
LatosiowydomCiasto śliwkowe z bezą to nie tylko smaczny deser, ale również kawałek tradycji, który przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań i babcinych wypieków. Jest to ciasto, które świetnie sprawdzi się na różne okazje , od codziennych podwieczorków, przez spotkania z przyjaciółmi, aż po święta. Jego przygotowanie, choć … The post CIASTO ŚLIWKOWE Z BEZĄ appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawywypełnione pełną słońca, soczystą cukinią i ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1 cebula 1 cukinia 1 łyżka masła 20 dkg sera mozzarella w kostce sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia sos czosnkowy(...)polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę *** *** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję cukinii z cebulką *** *** Posypujemy drobno pokrojonym lub startym na tarce serem *** *** Zawijamy najpierw oba boki
Blog z ApetytemWspółczesny natłok obowiązków i zainteresowań, szybkie tempo życia i nacisk na odpoczynek oraz dbałość o swój dobrobyt sprawiają, że każdy stara się znaleźć sposoby na to
Kuchnia MagdaLenyeksperymentuję z kolejnymi wersjami tego pysznego deseru i dziś zapraszam Was na bardzo kruchą z bezą i dodatkiem budyniu do jabłek, który świetnie wiąże sok i sprawia że ciasto pięknie się kroi. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła(...)smalcu lub masła 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na conajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm) i podpiekamy na Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 budyń
Cynamonowe szczęściewody, chwilę wystudzić i kiedy nadal letnie przegnieść je przez praskę do ziemniaków . Kolejno, do przygniecionych ziemniaków dodać jajko, przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wyrobić ciasto. Miskę z masą ziemniaczaną przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Umyte, osuszone śliwki naciąć w pół lecz nie rozcinać całkowicie. Z każdej ze śliwek wyjąć pestkę. Ciasto z miski(...)wyłożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką i podzielić na 10 części. Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni lekko oprószonej mąką, pośrodku układać śliwkę, sklejać ciasto i formować w kulkę. Knedle układać na desce delikatnie oprószonej mąką bądź wyłożonej folią spożywczą. Do garnka wlać sporą ilość wody, wsypać sól i zagotować. Na gotującą się wodę wkładać knedle, doprowadzić do zagotowania
MeCooks