ciasto - 162322 przepisów (strona:2328/10822)

Syrop z kopru włoskiego – przepis na syrop na kaszel 14

Syrop z kopru włoskiego – przepis na syrop miodowy z koprem włoskim na kaszel i niestrawność Ziołowy syrop z kopru włoskiego zyskuje coraz większą popularność jako naturalny

Cztery Fajery
Puszyste paszteciki z grzybami 17

szklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość. Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały cukier, jako, sól i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy(...)miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 godziny). Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem

Słodkie okruszki
Naleśniki z twarożkiem dyniowym i pomarańczami 15

orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i posiekanych) syrop klonowy Przygotowanie naleśników z twarożkiem dyniowym i pomarańczami: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę więcej mąki. Patelnie teflonową rozgrzewamy (możemy ją delikatnie natłuścić) i wlewamy(...)porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Następnie smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy twaróg, dodajemy puree z dyni, cukier puder, a także skórkę z pomarańczy. Potem dokładnie wszystko mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony. Przed podaniem przekładamy na patelnię

Oryginalny smak
Jaki olejek do makowca 16

Jaki olejek do makowca Makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się z polskimi świętami i tradycją. Jego aromatyczny zapach i wilgotna konsystencja sprawiają, że jest uwielbiany przez wiele osób. Nic więc dziwnego, że dostaje pytania w stylu Jaki zapach do makowca? Jaki aromat do makowca? Kluczem do uzyskania idealnego smaku makowca jest nie tylko odpowiednio przygotowana masa(...)aromat. Zapraszam do lektury i odkrywania tajemnic idealnego makowca! JAKI OLEJEK DO MAKOWCA Do makowca najlepiej sprawdzą się olejki o intensywnym aromacie, które podkreślą smak maku i nadadzą ciastu wyjątkowy charakter. Oto kilka propozycji: Olejek migdałowy – do masy makowej – to klasyczny wybór, który świetnie komponuje się z makiem. Amaretto – likier migdałowy, którym również możemy aromatyzować masę makową

Dorota Smakuje
Pizza bianca z gruszkami 15

przepisem niektórym się narażę, ale ci którzy go wypróbują, będą wiedzieć, że było warto. Jeśli lubicie połączenie sera pleśniowego z owocami, to ta pizza z pewnością Wam posmakuje 😊😋 Składniki : Ciasto 300 g mąki typu 00 + mąka do podsypania 15 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 230-250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 200 g sera(...)dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać je cukrem. Dolać ok. 100 ml ciepłej wody i wymieszać widelcem. Odstawić, by drożdże "ruszyły". Dolać kolejne 100 ml wody i wyrobić ciasto. Jeśli nie dałoby się połączyć składników, dodać więcej wody. Wyrobione ciasto polać oliwą i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po wyrośnięciu, jeszcze raz wyrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Migdałowe ciasteczka w dwóch odsłonach 14

pudełka delikatnie miękną nie tracąc swojej chrupkości. Polecam te ciastka bo nawet upieczone bez żadnego nadzienia są rewelacyjne a pracy z nimi niewiele. Tak jak napisałam w przepisie ciasta nie chłodzimy. Jeśli jednak to zrobimy musimy ponownie doprowadzić je do temperatury pokojowej i ponownie krótko zagnieść. Moje ciasto przeleżało  noc w lodówce więc zwracam na to uwagę. Ciasto(...)mąkę migdałową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia. 4. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką a następnie ręką aby całość dobrze połączyć. 5. Ciasto jest gładkie i przyjemne w dotyku. Nie musimy wkładać go do lodówki bo jeśli ciasto za bardzo stwardnieje ciastka w trakcie formowania będą pękać. 6. Formujemy okrągłe kulki rękoma

Leśny Zakątek
Dobry blender ręczny czyli jaki blender ręczny wybrać? 17

Dobry blender ręczny czyli jaki blender ręczny wybrać? Porządny blender ręczny typu żyrafa to niezastąpione urządzenie w kuchni, ale wybór idealnego blendera ręcznego może przyprawić o

Cztery Fajery
Świąteczna gwiazda z kremem pistacjowym 21

makowa, ale mam w domku małą, wielką fankę pistacji dlatego w ostatniej chwili zdecydowałam się na zrobienie jej z kremem pistacjowym. To bardzo efektowne choć w gruncie rzeczy proste ciasto, tylko uformowane w ciekawy sposób wymaga odrobinę cierpliwości i precyzji. Ja zasugerowałam się przepisem i upiekłam ją bez termoobiegu ale jak widać na zdjęciach mój piekarnik ma tendecję do przypiekania(...)łyżkę mąki i wlewamy mleko. Mieszamy całość i odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość.  Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka sól i rozczyn, chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie wlewamy ostudzone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie (ok 10 minut). Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.  Wyrośnięte

Cynamonowe szczęście
Piernikowy sernik 17

Jeśli lubicie sernik, piernik i ciasto czekoladowe to mam dla Was połączenie idealne w jednym cieście. Świetnie smakuje :) Składniki: ciasto - 100 g cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 5 łyżek śmietany 18% - 160 g mąki tortowej - 65 g mąki orkiszowej jasnej - 150 g masła - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody(...)zmielonego - 5 jajek - 150 g masła - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 150 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki przyprawy do piernika  Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kakao cały czas miksując. Do masy wsypujemy mąki, proszek, sodę oraz przyprawę do piernika. Miksujemy całość

Zainspirowana w kuchni
Śledzie po meksykańsku 122

Śledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym

Kuchnia MagdaLeny
Piernik z orzechami 18

Piernik do obowiązkowe ciasto na każde Boże Narodzenie. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się ze Świętami. W tym roku proponujemy piernik z orzechami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/12\/piernik-z-orzechami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/12\/piernik-z-orzechami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/12\/piernik-z-orzechami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 jajka,\r","1 \u017c\u00f3\u0142tko,\r","150g(...)piernika,\r","ok 150g orzech\u00f3w w\u0142oskich drobno pokrojonych,\r","ok 30g sk\u00f3rki pomara\u0144czowej,\r","s\u00f3l"],"name":"Piernik z orzechami","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasta","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["2 \u0142y\u017cki cukru podgrzewa\u0107 w rondlu a\u017c si\u0119 rozpu\u015bci i zbr\u0105zowieje.\r","Dola\u0107 2 \u0142y\u017cki wody i miesza

Bardzo Gruby Smok
SERNIK KARMELOWY NA CIEMNYM SPODZIE + FILMIK 25

Dzisiaj przepis na sernik karmelowy na ciemnym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis.         CIASTO :  5 żółtek  1 szklanka cukru pudru  200 g masła  3 szklanki mąki pszennej tortowej szklanka ma pojemność 250 ml  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki gęstej(...)śmietany 30 % 2 łyżki cukru waniliowego  1 puszka kajmaku 510 g 2 łyżki cukru  2 garście rodzynek  2 łyżki mąki ziemniaczanej  PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - z podanych składników wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Blaszkę o rozmiarze około 21-32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy większą część ciasta.  SER - twaróg przekładam do misy robota, dodaję

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierniki 21

pierniczki są niemalże obowiązkowe. W domu robimy je od lat.  Te pierniczki możecie zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie i dobre do jedzenia. Trzeba tylko ciasto przygotować dwa dni wcześniej, bo tyle musi leżakować. Pierniczki z tego przepisu robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że to będzie mój ulubiony przepis. Te pierniczki są po prostu przepyszne(...)resztą cukru na puszystą masę.  Do miski z mąką dodać masę miodową i ubite jajka. Wszystko razem wymieszać mikserem z hakami, a potem delikatnie zagnieść.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do czystej miski i owinąć folią spożywczą. Można też zamknąć miskę pokrywką, jeśli taką macie. Ważne żeby miska była szczelnie przykryta. Miskę z ciastem zostawić na blacie kuchennym

Agusiowe smakołyki
Miękkie pierniczki nadziewane 15

sztywno, stopniowo dodając cukier a na końcu sól, do piany wmieszać delikatnie żółtka. Do mąki dodać śmietanę i jajka oraz przestudzony miód z masłem, całość dobrze wymieszać jednolitą masę, ciasto będzie miękkie i klejące. Przełożyć ciasto do torebki foliowej i odłożyć na noc do lodówki. Ciasto podzielić na dwie część, na obficie podsypanym mąką blacie  rozwałkować pierwszą część(...)Wykorzystać dwie foremki mniejszą w kształcie serca i trochę większą okrągłą. Najpierw okrągłą wykrajać koła, na połowie z nich położyć na środku pół łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kołem, docisnąć ciasto wokół nadzienia a następnie za pomocą serca wycinać ciasteczka, przekładać na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta, wykorzystać też resztki ciasta pozostałe po wykrajaniu foremkami. Można

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania