mielone - 47549 przepisów (strona:2364/3170)

makowiec na cieśnie ucieranym 157

więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody i mielimy trzy krotnie. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy mak, olejek oraz bakalie i mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, dodajemy je do maku i delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki choinki 168

Zanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję zrobić pachnące piernikiem i pomarańczami muffinki w kształcie choinek. To propozycja zarówno dla małych jak i trochę większych, bo babeczki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu.Można je zrobić także na same święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach. Przy

Bon appetit mon amie
Sernik zebra 197

tabliczki, mleko 5 łyżek, dodatkowo: migdały drobno posiekane 2-3 łyżki, Sposób przygotowania: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy trzykrotnie mielimy. Do miski przekładamy ser, wybijamy jajka, dodajemy cukier oraz budyń śmietankowy i miksujemy wszystko razem mikserem do połączenia. Masę serową dzielimy na pół. Do drugiej części dodajemy budyń czekoladowy oraz

kulinarne odsłony pati
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 220

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny, a następnie odcedzamy i mielimy. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz kaszę mannę. Gotujemy do zgęstnienia kaszy, a następnie studzimy. W misce ucieramy żółtka i dodajemy do nich

Trzeci talerz
Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią 192

olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. 3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta z rybą i grzybami 237

mojej kuchni nastała moda na pasty bezmięsne, oto kolejna propozycja. Może dla odważnych, bo połączenie niecodzienne, ale wg mnie smaczne.  Pasta przetestowana - żadnych "rewolucji" domownicy nie mieli :)  Składniki: mała makrela 5-6 dużych pieczarek duża cebula 3 jajka olej do smażenia ( u mnie smalec gęsi ) pieprz czarny mieliny, papryka ostra, sól Przygotowanie: Makrelę obrać, pozbawić ości, jajka ugotować

Proste Potrawy
Paprykarz domowy 1 152

mięso dorsza doprawiam papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, dodaje sok z cytryny,passatę i koncentrat pomidorowy, przesmażone produkty ściągam z ognia, dodaje mięso makreli i wszystko mielę w maszynce(duże oczka), mieszam zmielone mięso z ryżem, dodaję łyżkę zwykłego masła, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i gotowe

Kuchnia Beaty
Konserwa- mielonka ,,Luncheon meat'' w/g JackaW 227

golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory, aż mięso wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy stopniowo przez drobne sitko skrobię ziemniaczaną i dokładnie wyrabiamy. Napełniamy słoiki i puszki zamykamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 179

włoskie – do posypania     *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia *** *** Migdały oraz orzechy mielimy na proszek *** *** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka

Blog z Apetytem
Sałatka Hit imprezy 32845

Sałatka Hit imprezy – to pyszna sałatka z kurczakiem, której wręcz nie można się oprzeć. Mój Mąż ją wręcz uwielbia i potrafi zjeść całą miskę praktycznie

Kulinarne Przeboje
Kotleciki grzybowe w panko 166

bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek

Bon appetit mon amie
PIECZONE RACUCHY OWSIANE - ZDROWE ŚNIADANIE LUB PRZEKĄSKA DLA DZIECKA I NIE TYLKO 166

Składniki na 10 sztuk: 1 duże jabłko + 1 małe,  1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Duże jabłko ścieramy na drobnych oczkach. Płatki mielimy / blendujemy na pył.  Dodajemy wodę i cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę małe jabłko. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe placki. Pieczemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kiełbasa z gęsi 191

ziela angielskiego pół małej cebuli (ok. 20 g) 4 suszone śliwki 2 łyżeczki miodu 30 ml czerwonego słodkiego wina jelita wieprzowe (do kupienia np. w sklepach internetowych) Schłodzone mięso mielimy w maszynce używając sitka o małych otworach (3 mm). Po zmieleniu mięso wstawiamy do lodówki na 30 minut i zaczynamy przygotowywać przyprawy. Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu, cebulę i śliwki

Marder&Marder Manufacture
Kotleciki grzybowe w panko 196

bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek

Bon appetit mon amie
PLACUSZKI JARMUŻOWE - ZDROWA PRZEKĄSKA /DRUGIE ŚNIADANIE DLA DZIECKA 195

liście jarmużu, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka wody, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki soli, Ewentualnie- łyżka sezamu i/lub czarnuszki. Wykonanie: Jarmuż drobno kroimy. Płatki owsiane mielimy / blendujemy na mąkę. W kielichu blendera umieszczamy wodę, przyprawy, posiekany jarmuż i pył z płatków owsianych. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wylewamy partiami (formując okrągłe placuszki) na blachę wyłożoną papierem

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania