mielone - 47549 przepisów (strona:2364/3170)

Domowa masa makowa z bakaliami 108

szerokim garnku i przelewamy na nią mak wraz z wodą. Jej końce łączymy, zawijamy i mocno odciskamy nad zlewem. Jeżeli używamy całego maku, umieszczamy go w maszynce i mielimy dwukrotnie. Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier/erytrol i łyżkę miękkiego masła, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Wykorzystujemy od razu, przechowujemy w lodówce do 7 dniu

Be Fit Be Strong
Wigilijna zupa migdałowa 200

mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 szklanka groszków ptysiowych "Brześć" PRZYGOTOWANIE: 1. Migdały mielę na mąkę. Ryż gotuję według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.  2. Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym i solą. Dodaje zmielone migdały oraz masło. Mieszam i gotuję na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotleciki Klarnetki 232

pieczarek ·        ½ szklanki śmietany 18 % ·        Kluski śląskie Sposób przygotowania: 1.   Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko. 2.   Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem. 3.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4.   Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Kulinarna Chwila
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 175

płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników

Kuchnia MagdaLeny
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 175

płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Zmielony mak mieszamy z miodem i powidłami. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami masę makową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 194

płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 194

płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Bakalie drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 151

moscata sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso i szynkę pokrojone na mniejsze kawałki mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, starty parmezan, tymianek, majeranek oraz gałkę muszkatałową. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Form ę  do pieczenia o wymiarach

La grande e la piccola cuoca
Wąsy Mikołaja. 140

formować (nie zostawiamy do wyrośnięcia), jeśli jest to niemożliwe ciasto wkładamy do lodówki. Gdy mikser wyrabia ciasto zabieramy się za przygotowanie nadzienia. NADZIENIE: 200 g zmielonych orzechów włoskich (ja mielę partiami w blenderze) 4 białka szczypta soli 160 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu około 200-250 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego      Białka ubijamy z solą

Rozpustne gotowanie
Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym 165

warzywa będą aldente wkładam rybę na wierzchu warzyw i gotuję jeszcze pięć minut. Warzywa i rybę wykładam na miskę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam. Seler, por, rybę mielę maszynką do mięsa. Cebulę kroję drobno i przesmażam. Dodaję do ryby. Wbijam jajka, dodaję masło roztopione zimne, kaszkę mannę, bułkę, natkę pietruszki pokrojoną, sól, pieprz. Mieszam, dodaję plastry marchewki

wesoła kuchnia
Kuchnia molekularna – z czym to się je? 148

molekularnej. Zjawiska fizyczne i chemiczne znajdują tutaj swoje odzwierciedlenie, ale w niezwykle smaczny, ciekawy i wręcz widowiskowy sposób. W Polsce kuchnia molekularna jest jeszcze słabo znana, ale ci, którzy mieli okazję w niej zasmakować, są głodni kolejnych porcji, nie tylko wiedzy. Co warto wiedzieć o tym sposobie przyrządzania dań? Skąd się wzięła kuchnia molekularna Kuchnia molekularna nazywana jest również kuchnią

Smaki Na Talerzu
Pierogi z makiem, bakaliami i sosem waniliowym 141

laska wanilii Wykonanie: 1. Farsz: Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić dodać mak, miód, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, żółtko i całość dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 147

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości. 3. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernikowo-czekoladowy budyń jaglany 138

konsystencję, ale możemy też wszystko zblendować na gładko blenderem ręcznym. W trakcie miksowania dodajemy pozostałe 100ml mleka, aby budyń miał dobrą konsystencję i łatwiej się blendował. Próbujemy w trakcie mielenia i jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy do smaku miodem. Idealnie zblendowany budyń przekładamy do naczyń w którym będziemy go serwować.   Na patelnię wkładamy orzechy i na średnim ogniu chwile

Smaczna Strona