mielone - 47549 przepisów (strona:2372/3170)

Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 103

żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Zmniejszamy gaz. Kiedy mięso jest miękkie odcedzamy je, studzimy i mielimy. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, ponieważ gotowanie mięsa zajmuje od 1 do 2 godzin - w zależności od wielkości kawałków. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Trzeci talerz
Pasta jajeczna z awokado 90

bardzo często tylko utwierdzało mnie w tym przekonaniu. Tylko jakoś się ciągle nie składało. Bo albo miałam inne blogowe plany, albo pogoda była nieodpowiednia do robienia zdjęć, albo domownicy mieli inne plany. I do znudzenia… jak to u mnie bywa, chciałam się pozbyć awokado, które zaczynało być już za miękkie. Co zrobić? No przecież pastę jajeczną. Zastanawiałam się

Kardamonovy
SERNIK LETNI Z BORÓWKAMI I MOJE LATO W KADRZE 84

Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Na patelni roztapiamy masło. Masę ciasteczkową łączymy z masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa

Raj dla Podniebienia
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 110

smażymy do lekkiego zeszklenia dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy również pokrojone grzyby. Kiedy woda z grzybów odparuje całość ściągamy z ognia i przestudzamy. Biały ser mielimy i mieszamy z grzybami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek i wlewamy wrzątek, zagarniając mąkę z brzegów. Następnie dodajemy pozostałe składniki

Trzeci talerz
BABECZKI ORZECHOWO - TRUSKAWKOWE 128

składników: mascarpone, masła orzechowego i cukru pudru. Ten krem jest lżejszy odrobinę i Małżonkowi smakował zdecydowanie bardziej. Dlatego w przepisie podaję Wam obie wersje, oryginalną i moją, może będziecie mieli ochotę wypróbować je obie. SKŁADNIKI (na 12 - 14 babeczek): niepełne 1,5 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli niepełne

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą 148

Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3.    Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę. 4.    Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Kulinarna Chwila
Owsiane gofry bananowe 84

owsianej) – 2 banany – 2 jajka – 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – aromat migdałowy Dodatkowo: skyr waniliowy, gorzka czekolada, owoce i mięta Płatki mielimy na mąkę, a banany rozgniatamy widelcem. Łączymy wszystko miksując z mlekiem, jajkami, odżywką i proszkiem do pieczenia na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką

Be Fit Be Strong
WEGE FESTIWAL NA ZABŁOCIU – 28-30.05.21 KRAKÓW 95

Atmosfera, towarzystwo, pyszności - wszystko to kulminuje się w jedyne w swoim rodzaju doświadczenie i wspomnienia. W najbliższym czasie na krakowskich wege-entuzjastów czekają właśnie takie wrażenia! Już wkrótce będą mieli okazję odwiedzić wege festiwal na Zabłociu, który odbędzie się w weekend 28-30 maja w pierwszym w Krakowie halowym koncepcie gastronomicznym na Lipowej 4D. Artykuł WEGE FESTIWAL NA ZABŁOCIU

COOKMAGAZINE
"Rodzina.Mama", "Rodzina.Tata" Barbara Supeł Nowości od Wydawnictwa Zielona Sowa 101

potrzebujemy, są też naszymi najlepszymi przyjaciółmi.  Książeczki są pięknie ilustrowane w twardych oprawach. Tekstu nie ma dużo, pokazuje relacje z rodzicami od momentu, gdy dowiadują się, że będą mieli dziecko do dorosłości. Idealne na prezent. Przeżyjemy z nimi sentymentalną podróż przez najważniejsze wydarzenia z życia mamy, taty i ich dziecka.  Nam podobają się bardzo :-) Tytuł:  "Rodzina. Mama

kruche babeczki
Ogórki Małosolne 177

zrobić ogórki małosolne? Wiele osób zastanawia się, jak przygotować ogórki małosolne? Odpowiedź jest prosta. Warto trzymać się sztywnych zasad, które przedstawiłam Wam w tym wpisie. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że Wasze ogórki małosolne będą smaczne. Najważniejszym punktem, podczas przygotowania ogórków małosolnych jest zalewa, a dokładnie proporcja wody do soli. Pamiętajcie zasadę, że na litr wody, dajemy łyżkę soli

Przepiski.pl
SZARE KLUSKI/ŻELAZIAKI -przepis na pyszny i tani obiad z ziemniaków FILM 119

masła -szczypta pieprzu  550g surowych ziemniaków trzemy na tarce o małych oczkach, kładziemy na sitku i odcedzamy nadmiar płynu do miski.  Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy do nich odcedzone surowe ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki 109

kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawy, które mamy niezmielone, jak pieprz, ziele angielskie i jałowiec przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy, sól peklową, majeranek, cząber i czosnek. Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące

e-PrzepisyKulinarne
Phin, czyli kawa po wietnamsku. 96

zatem przygotowujemy kawę po wietnamsku?  odmierzamy, w zależności od preferencji 16-20g kawy. Najlepiej wietnamskiej Robusty. Przeciętnie przyjmuje się stosunek wagowy do wody jako 1:12; mielimy niezbyt drobno przy czym ustalenie odpowiedniej gradacji, jakiej będziemy potrzebować to już sztuka sama w sobie. Wszystko zależy od konkretnego zaparzacza i gatunku kawy. Metodą prób i błędów musimy grubość przemiału

Pasta Po Polsku
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 84

świetności minęły. Dziś na szczęście ponownie wraca do łask. Drożdżówka z rabarbarem przepis, który polecamy nie tylko amatorom tej wiosennej rośliny. Również wielbicielom ciasta drożdżowego, którzy może jeszcze nie mieli okazji smakować takiego połączenia składników. Jeżeli zatem zastanawiasz się na tym: Co zrobić z rabarbaru? lub Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem? Zapraszamy na nasz przepis Szklanka ma 250 ml Forma

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 94

skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta

przepisy- Milki