Warsztaty kulinarne dla firm i nie tylko 183podczas degustacji to może dacie się namówić np. na Ucztę z sekretem ? Taka intrygująca atrakcja może odbyć się podczas kolacji firmowej, gdzie zostaniemy wciągnięci w intrygę podczas której będziemy mieli do rozwiązania zadania i nie tylko. Możliwości na spędzenie czasu w gronie kolegów z pracy jest co niemiara. Decyzja co do tego co wybrać z pewnością będzie trudna
Mania Wypiekania
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? – Szary Piec 194pojawiło się kilka nowych miejsc, które postanowiłam odwiedzić. Pierwszym z nich jest wspomniany w tytule Szary Piec. Jest to restauracja, którą chciałam odwiedzić w pierwszej kolejności. Dlaczego? Wielkie otwarcie mieli w grudniu zeszłego roku (czyli 2018), wokół którego zrobili zresztą trochę szumu w mediach społecznościowych. Proponują kuchnię włoską i śródziemnomorską, czyli taką która mi osobiście przypada do gustu. I ostatni
Relaxtime
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 221przepyszna, wystarczy, aby nakarmić całą, głodną rodzinę 😉 A jeśli zostanie jeszcze porcja, to zapiekanka odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Jeśli nie będziecie mieli w lodÓwce wszystkich składników, zawsze możecie pokombinować i dodać swoje ulubione dodatki - zapiekanka może smakować za każdym razem troszkę inaczej. Bardzo rzadko używam
Słodko-Słony Świat Ilony
Food pairing – food & whisky 209szaleństwo jest zaraźliwe. Podjęłam się tego. Absolutnie przerażona swoim „tak”, ogromnie zmotywowana wiarą Łukasza w moje możliwości i przy wsparciu Męża zaczęłam swoją przygodę. Tylko żebyście mieli jasność sytuacji: ja, gotująca dla siebie i rodziny, totalny amator kulinarny siadam do układania menu dla kilkunastu osób, opracowania receptury potrawy, która ma zagrać z whisky, której smak wyobrażam sobie
Kucharzyca
CIASTO JAK ARBUZ + FILMIK 172PRZYGOTOWANIE : Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Marioli
Kaszanka - jak zrobić w domu 168wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy ¾ szklanki, a w reszcie parzymy kaszę aż zmięknie. W odlanym, lekko ciepłym rosole rozpuszczamy krew. Zimne mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Mieszamy w misce ze sparzoną kaszą i dodajemy krew oraz przyprawy. Napełniamy jelita, wiążemy i parzymy 20 minut w temperaturze 80 stopni. Kaszanka przed sparzeniem
Marder&Marder Manufacture
Blaski i cienie własnej działalności – gastronomia 217działalności? Czego się nauczyli? Przede wszystkim inwestycji w dobry sprzęt i zaufanych, sprawdzonych ludzi. Zarówno na tym i na tym nie warto oszczędzać. Jeśli chodzi o ludzi, to niestety mieli wiele nieprzyjemnych sytuacji, ale już mają sprawdzoną ekipę dzięki, której to wszystko się udało. Dzięki, której marzenie przekuli w sukces.Ich rada, to… „Pamiętajcie, że każdy lokal z jedzeniem
Słodkie okruszki
Sernik Hershey 198półtłustego 2 jaja 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki przegotowanego zimnego mleka 1 budyń śmietankowy 1 kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 00 ml oleju Ser mielimy 1 raz w maszynce. Dodajemy do niego: jaja, żółtka, budyń+kisiel, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się
Domowe ciasta
Pomidory z mozzarellą i pesto 239Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik jagodowy skarb lasu 234ponczem. 3. Masa serowo-jagodowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć
Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta z pstrąga 173jajka 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy curry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Mięso pstrąga oddzielamy od ości. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, mieszamy z majonezem i musztardą
R'n'G Kitchen
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską 202Jest pyszny! Trochę radości i ubawu miałam z tym, że moi bliscy myśleli, że robię pizzę – w sumie omlet jest na bogato i patrząc na niego myślę, że mieli prawo pomylić go z pizzą z patelni;) Taki omlet to świetna opcja nie tylko na weekendowe śniadanie. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Polecam bardzo, zwłaszcza w sezonie
Smaki Na Talerzu
Bulion warzywny 215wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie z „kostek bulionowych”. Będziecie mieli pewność co i w jakiej ilości zawiera wasz bulion. Składniki 3 marewki 2 pietruszki ok. 250g selera mały por cebula natka pietruszki lubczyk 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet ziemniaczany z mięsem 243100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę
Kuchnia w czekoladzie