Puszysty sernik 275masła 82% 300ml śmietanki 30% Skórka otarta z dwóch pomarańczy 1 budyń waniliowy (proszek) 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Ser mielimy minimum podwójnie. Masło topimy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń
Kuchnia w czekoladzie
Euforia czekoladowo makowa 225drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich) 100 g rodzynek Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 minut, studzimy, odcedzamy i mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy pojedynczo do utartego masła, a gdy się z nim połączą wsypujemy orzechy, rodzynki
Cynamonowe szczęście
Zebra - dlaczego wychodzi zakalec? 275przepisie. Za dużo ciężkich składników, takich jak tłuszcz, cukier, czy kakao, albo za mało składników o działaniu spulchniających. Zbyt ciężkie ciasto nie będzie chciało rosnąć. W masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe
Jak u mamy
Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym 225się da Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą do smaku . Po usmażeniu i ostudzeniu , przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce
Ogrodnik w podróży
Jutro obchodzimy dzień gofra 238Jutro obchodzimy dzień gofra. Święto wywodzi się ze Skandynawii. Szwedzi mają manię wymyślania nietypowych świąt jak Dzień bułki cynamonowej, dlatego też nie mieli żadnych oporów aby ustanowić kolejne święto czyli Dzień gofra. Macie wypróbowany przepis na gofry? Bardzo lubię gofry na słodko i wytrawnie, dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na gofry. Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica
codojedzenia
Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem 195bardzo mała kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. 3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
Szalona Kuchnia Eweliny
ROLADA Z WAFLA 245cukru pudru 32 dag herbatników 4 łyżki kakao WYKONANIE: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Wlewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w paski. Herbatniki mielimy w blenderze lub młynku. MASA 1 : Gotujemy mleko z cukrem pudrem, wsypujemy kaszę mannę i kokosy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masła na puch, dodajemy
Pani na deser
Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki 204śmietankę. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane (ja gotowałam obrane), aż będą miękkie. Po ugotowaniu rozgniatamy je za pomocą praski lub mielimy w maszynce. 2. Wystudzone przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę składników i zagniatamy, ale króciutko. Z ciasta odrywamy porcję ciasta i dłońmi rolujemy wałeczki, grubości max 2 cm. Podsypujemy mąką
kruche babeczki
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 246dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego
moj przepis na
SERNIK Z ORZECHOWYMI KULKAMI 226kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Blachę o wym 25/40 cm wykładamy papierem dopieczenia. Formujemy 32 kuleczki i układamy w odstępach. Chowamy do lodówki. SER: Ser mielimy 3 razy, dodajemy jogurt lub tak jak ja ser razem z jogurtem naturalnym blendujemy na gładko. Dodajemy budyń, olej, sok z cytryny i miksujemy. Jajka ubijamy z cukrem na białą
Pani na deser
Tarta bez pieczenia z kremem mleczno- krówkowo-migdałowym 191płatków migdałowych Helio 450 g mleka w proszku 1 puszka masy krówkowej Helio 1 żelatyna deserowa Dr. Oetkera + 50 ml zimnej wody + 100 ml gorącej wody Wykonanie: Ciasteczka mielimy w blenderze, masło rozpuszczamy z czekoladą.Następnie wlewamy do ciasteczek i zagniatamy. Formę do tarty wykładamy folią, następnie przekładamy masę z ciasteczek i równomiernie ja rozprowadzamy tworząc brzeg, dobrze
Sama słodycz i szczypta chili
"Zakręty losu. Historia Lukasa" Agnieszka Lingas - Łoniewska - recenzja 202wszystko potem się potoczyło. Jest to nietypowy wieczór kawalerski bo jest na nim tylko Łukasz i Krzysztof. Łukasz i Krzysztof urodzili się we wpływowej rodzinie. Ojca mieli surowego, nie dopuszczał on myśli, że dzieci mogą mieć własne zdanie i chcą robić to co sprawi im przyjemność. W tej rodzinie dzieci musiały spełniać ambicje rodziców. W tym też momencie Łukasz wkroczył
kruche babeczki
Zupa krem z pieczarek 218międzyczasie bulion/wywar doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu dodajemy zeszkloną cebulkę z pieczarkami, pokrojone ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym zupę mielimy na krem za pomocą blendera. Jeżeli zupa wydaje się zbyt rzadka, to redukujemy ją na średnim ogniu, aż uzyskamy żądaną gęstość. Ja lubię dosyć gęstą zupę krem, więc gotowałem jeszcze
Kuchnia Łukasza
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 208udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy
Słodki Zakątek