babka na białkach z pistacjami 155mąki 70 g pistacji prażonych Helio 120 g cukru pudru 100 g masła, w temperaturze pokojowej 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Pistacje mielimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na głodki kerem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta. Delikatnie
Domowy Smak Jedzenia
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 271najulubieńszych mąk. Sprawdza się w większości przepisów, zarówno tych na słodki, jak i słono. Taka gotowa mąka wiele ułatwia w praktyce, aczkolwiek jeżeli jej akurat nie posiadam to zwyczajnie mielę sobie płatki owsiane. Mąka owsiana, podobnie jak płatki odznacza się bogactwem witamin, składników mineralnych oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Warto wprowadzić ją do swojej diety. Wartość odżywcza
Zdrowie na języku :P
Pasztet z zielonego grochu łuskanego z pestkami dyni 210minut. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pietruszkę i seler do miękkości ok. 20 minut. Ugotowany groch i obrane warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy oraz odcedzone pestki dyni. Całość mielimy. W misce ubijamy białka na sztywno. Do białek przekładamy masę z grochem i wlewamy olej. Wymieszaną masę pieczemy w wysmarowanej formie i wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez
AZgotuj!
Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy 220Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Murzynek z kremem śmietanowym 347Murzynek z kremem śmietanowym. Jak zwykle „krok po kroku” Przepis przygotowany jest oczywiście w formie „krok po kroku”, więc nie będziecie mieli problemu z jego przygotowaniem. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy na straży, czekamy na wasze pytania, te merytoryczne i te mniej Instagramy Jeśli chcecie
kuron.com.pl
Domowe pralinki OREO 228Wystarczą tylko 3 składniki… ciasteczka + serek + czekolada Zrobisz je raz dwa. Nie wymagają specjalnych umiejętności cukierniczych ani żadnych specjalistycznych sprzętów. Trzeba jedynie pokruszyć ciasteczka (np. w maszynce do mielenia lub w malakserze) , a później już tylko połączyć z serkiem i lepić kulki. Tu macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego
Kulinarne S.O.S.
Domowe pralinki OREO 228Wystarczą tylko 3 składniki… ciasteczka + serek + czekolada Zrobisz je raz dwa. Nie wymagają specjalnych umiejętności cukierniczych ani żadnych specjalistycznych sprzętów. Trzeba jedynie pokruszyć ciasteczka (np. w maszynce do mielenia lub w malakserze) , a później już tylko połączyć z serkiem i lepić kulki. Tu macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego
Kulinarny S.O.S.
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 209się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej
Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 233Nadzienie: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko. Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto
Kuchnia MagdaLeny
FIT SNIKERS (bez pieczenia) 224Polewa: 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki dowolnego mleka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżka masła orzechowego Wykonanie: Spód: Do misy blendera wrzucamy orzeszki ziemne i mielimy na miałko. Następnie dodajemy kakao oraz masło orzechowe i wszystko dokładnie miksujemy. Powstałym mokrym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy
Kuchnia MagdaLeny
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM (bez pieczenia) 235serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów ziemnych niesolonych 30 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Brownie: Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki gryczane mielimy na miałko, jak na mąkę. Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i blendujemy na papkę. Do bananów dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie łączymy za pomocą blendera
Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 229makowe: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko
Kuchnia MagdaLeny
Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " 192smaczne i zdrowe. Przepis znalazłem na blogu " Kraina Sosny " . Razem z ciastkami bakaliowymi doskonale sprawdziły się na świątecznym stole. Od siebie dodałem jeszcze do składników morele suszone i nie mieliłem w blenderze, a wszystko wrzuciłem do robota i zmiksowałem na nożu. Szczerze polecam, bo są warte spróbowania :) Składniki : - 50 g płatków owsianych, - 20 g wiórków kokosowych, - 15 g sezamu
Przepisy Mikołaja
SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 220możecie zapakować ją do pracy, odgrzać i w minutę macie wartościowy lunch. A TUTAJ (KLIK) podaję Wam link do mojego przepisu na tradycyjne pesto bazyliowe, może będziecie mieli tez ochotę któregoś razu wypróbować 😉 SKŁADNIKI NA PESTO: 1 opakowanie rukoli (100 g) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 2-3 duże ząbki czosnku 4-5 łyżek pestek
Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z rabarbarem 202przez ok. 15 minut. W tym czasie rabarbar opłukać, osączyć, pokroić na 5 cm kawałki Pozostałą kruszonkę włożyć do lodówki. Masa serowa: Ser zemleć trzy krotnie w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny i pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć
Kuchnia Danusi