mielone - 47549 przepisów (strona:2392/3170)

Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką 115

proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się je na masę i zapieka z kruchym, maślanym ciastem. Obłęd. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można

Cooking for Emily
Ciasteczka kruche z maszynki na maśle. 127

mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Hummus 127

Hummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw

Kulinarne Przeboje
Ciastka arachidowe 127

budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników

Waniliowe Improwizacje
Tort czekoladowy z wiśniami 138

się dokładnie oblepiły. Mieszankę wylewamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia- na ok 30 minut. Gdy stwardnieje, łamiemy na mniejsze części i przekładamy do rozdrabniacza, gdzie mielimy na drobny pył. W tym czasie możemy sobie także przygotować arkusz papieru do pieczenia i odrysować na nim dwa takie same krążki, odrobinę mniejsze od średnicy tortu. W kąpieli wodnej

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK NA ZIMNO Z MANDARYNKAMI 148

wrzątek – 150 ml * galaretka przezroczysta – 1 szt WIERZCH: * mandarynki w syropie – 1 puszka * galaretka brzoskwiniowa – 1 szt * wrzątek – 3560 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy. ŚRODEK: Mandarynki układamy tak jak na zdjęciu poniżej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty. Wlewamy odrobinę soku z cytryny

Ostra na Słodko
Co jeść, aby mieć piękną skórę? - część II 102

folią. Likopen jest jednak wyjątkową  substancją pod względem jego ilości w produktach przetwarzanych - w przeciwieństwie do większości substancji im bardziej przetworzymy pomidory, tym więcej likopeny będziemy mieli w produkcie finalnym, ponieważ uwalnia się on podczas rozdrabniania, gotowania czy smażenia. Tak więc sok, sos, zupa czy ketchup przygotowane z pomidorów będą bogatsze w likopen niż surowy pomidor. Oprócz pomidorów likopen

Z notatnika dietetyka
Ciasto zielone jabłuszko w czterech smakach 191

szklanki cukru kryształu 1 kg sera białego zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego . przygotowanie masy serowej Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru. Twaróg mielimy. Dodajemy do twarogu cukier, budyń, żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy a następnie mieszamy dodając ubitą pianę z białek. Sernik wlewamy do blaszki i pieczemy 1 godzinne 160st .wyjmujemy z piekarnika

Moje Wyroby
Domowe bułeczki pszenne 215

teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do porannego śniadania , ale i będziecie mieli świeże pieczywo do pracy. Bułeczki można upiec rano, a ciasto przygotować wieczorem. Ale szczegóły znajdziecie na końcu wpisu. Zobacz także: Szybki przepis na domowy chleb Zobacz również: Domowy chleb pełnoziarnisty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z farszu na pierogi ruskie 156

dałam mniej więcej po łyżeczce) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli Dodatkowo 2 jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z serem. Obraną cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do farszu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Na końcu wbijamy jedno jajko i dodajemy 1 pełną łyżkę

Kuchnia w czekoladzie
Sernik " wiaderkowy" na spodzie jak ciastko 152

Sernik, jako moje ulubione ciasto, bardzo często gości u nas w domu. Delikatny, mięciutki i przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip cookie

Domowe ciasta
NAJLEPSZY sernik kakaowy pod pierzynką 135

śmietanki 30% – 3-4 świeże figi – 1 brzoskwinia Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą masę. Twaróg mielimy na gładko w malakserze. Dodajemy do niego żółtka, budyń, kakao, ziarenka z laski wanilii, aromat i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową

Be Fit Be Strong
Orzeszki w miodzie 139

Sól w kryształkach (opcjonalnie normalna) WYKONANIE  Miód i orzechy mieszamy razem w misce Wykładamy orzechy na papier do pieczenia- staramy się je jak najbardziej porozdzielać jeden od drugiego Mielimy sól w młynku i posypujemy delikatnie orzechy Pieczemy 8-10 min w 180 stopniach Po upieczeniu rozdzielamy orzechy od siebie jeszcze bardziej i czekamy ok 30 min aż wszystko wystygnie

healthy dreams
Biszkopcik z serem i galaretką 112

śmietanę 30% małą (200g) ser biały (250 g) 1 galaretka – owoce leśne Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy biały ser przemielony przez maszynkę (lub jeśli nie macie ochoty mielić sera można go zmiksować blenderem ze śmietanką i galaretką) miksujemy. Dodajemy 1/4 szkl. galaretki którą wcześniej rozpuściliśmy w 1/2 szkl gorącej wody. Reszta rozpuszczonej galaretki trafi na wierzch ciasta. Miksujemy

MojaQchnia.pl
Ratatouille 138

zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo paprykę piekę w piekarniku, bo nie lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo

Smaczny zeszyt