Deser sernikowy z chałwą 225Staram się robić różnorodne desery, raz orzeźwiające i mało kaloryczne, a czasem pełne kalorii i bardzo słodkie . Taki właśnie jest ten deser. 🙂 Twarogowy, z przebijającym się
AleTorcik
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku 240tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów. 3. Orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką i dzielimy na 3 wagowo równe części. Na 3 równe części, dzielimy również cukier. 4. Oddzielamy 4 białka
Okiem Blondynki by McBlondi
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 180sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki. Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach, wykorzystując do tego młynek blendera (w taki niewielki młynek, idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville ). Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję
Cztery Fajery
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 206karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - przygotowanie Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy
Cztery Fajery
Kopytka - pomysł na tani obiad 157Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej grubości kciuka i pokroić
Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 156pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy w moździerzu. Obraną cebulę przypalamy nad płomieniem palnika lub na suchej patelni. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy
Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 205zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest
Cztery Fajery
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 203godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy piernik świąteczny dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy). Przepis na piernik świąteczny dojrzewający dla użytkowników Kohersen Mycook Użytkownicy robota Kohersen Mycook będą mieli znacznie ułatwione zadanie. Miód i cukier umieszczamy w naczyniu głównym i podgrzewamy przez 5 minut w temperaturze 90 stopni, obroty 2 . Masę pozostawimy do lekkiego przestygnięcia. Do przestudzonej masy, przez
Cztery Fajery
Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem 198szklanka mleka 1/2 szklanki mleka 3 wagoniki herbatników po 220 g 200 g mlecznej czekolady Milka 200 g masła blaszka lub naczynie żaroodporne o wymiarach 36/25cm Wykonanie : Ser mielimy. Do garnka przekładamy masło, cukier, cukier waniliowy i rozpuszczamy, następnie wlewamy szklankę mleka i dodajemy ser, zagotowujemy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, z powrotem wstawiamy
Sama słodycz i szczypta chili
Szare kluski z pyszną okrasą 269pieprzu i ziół prowansalskich 550g surowych ziemniaków trzemy na tarce o małych oczkach, kładziemy na sitku i odcedzamy nadmiar płynu do miski. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy do nich odcedzone surowe ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Aromat jesien 2018 196kuchni,a tymczasem zapraszam do najnowszego jesiennego numeru magazynu Aromat . Znajdziecie w nim m.in przepisy na dania z grzybów, cieciorki, nauczycie się układać kratkę na jabłeczniku oraz będziecie mieli kilka pomysłów na dania z okazji dnia makaronu. Mój skromny udział to kolejna słodka historia, tym razem o Pavlovej. Zapraszam do czytania i gotowania:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/jesie__2018
Obiad gotowy
Gulasz drobiowy z grzybami 180suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 3 duże cebule posiekane w piórka 350 g pieczarek szklanka passaty lub ok. 150 g koncentratu pomidorowego opcja
Zasmakuj Kuchni
Zupa krem paprykowo-pomidorowa z bazyliowym pesto 225Pesto: 1 garść listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka (czubata) orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu sól pieprz Wykonanie pesto: wszystkie powyższe składniki umieszczamy w moździerzu i mielimy. Zupa: Na patelni umieszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę, cebulę. Pomidory nacinamy na krzyż po 2 stronach (przy szypułce i po drugiej stronie), wkładamy je go garnka i zalewamy wrzątkiem
MojaQchnia.pl
Mini serniczki amaretti z owocami 180sztuk 1 szklanka borówek 0,5 szklanki czerwonej porzeczki 5 listków mięty Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Twaróg mielimy w robocie kuchennym na jednolitą masę dodając cukier waniliowy. Następnie przekładamy masę do miseczki i dodajemy 8 pokruszonych ciasteczek amaratti. Wszystko delikatnie mieszamy. Do małych szklaneczek na spód rozkruszamy ciasteczka
noteskulinarnyfiga