Spróbujcie i sernika i Jose Saramago Składniki na spód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej
Słodki sentymentpomarańczy Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy około pół szklanki cukru Wykonanie pysznych ciastek: 1. Do miski wsypujemy mąką i cukier waniliowy, wkruszamy ser, ser można zmielić. Ja nie mieliłam, bardzo ładnie połączył mi się z ciastem. Następnie dodajemy żółtka, sok z pomarańczy i masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na stolnicy, lekko posypanej mąką, ale tak tylko odrobinę
Izabelawkuchniskondensowany napój kokosowy słodzony) - można dodać 2 łyżki stałego oleju kokosowego zamiast tego mleka + 1 łyżka herbaty matcha do oprószenia Wszystkie suche składniki umieszczamy w malakserze i mielimy na miałko. Następnie dodajemy albo olej kokosowy albo odparowane kilka minut mleko kokosowe zagęszczone. Z masy toczymy kulki i wstawiamy do lodówki. po godzinie kulki można otoczyć herbatą matcha
AZgotuj!wiaderka) 2 łyżki cukru lub erytrolu cukier puder/cynamon do posypania 2-3 jabłka Wykonanie: Twaróg zmielić na gładko. Jeżeli używamy twarogu z wiaderka oczywiście nie musimy go dodatkowo mielić. Twaróg, zimne, posiekane masło oraz przesianą mąkę szybko zagnieść. Można użyć też robota kuchennego. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godz
Pasja Smakuciasto przekładamy do czystej, wysmarowanej olejem miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser- jeśli mamy w kawałku- mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Można też zmiksować z cukrami, śmietanką i żółtkiem w blenderze. Jeśli posiadacie ser wiaderkowy, to pamiętajcie by najpierw rozrobić go z cukrami
Kuchnia w czekoladzieBalearów, greckiej i włoskiej „pita”, „pide” po turecku lub „piadina”. Żeby historia nie była taka łatwa, w Starożytnej Grecji wypiekano pierwowzór pizzy, który nosił nazwę plakous . Swoją pizzę mieli także Persowie (według niektórych źródeł mówi się, że Dariusz Wielki, król Persów, użył tarcz jako powierzchni do pieczenia, i stąd wywodzi się zaokrąglony kształt pizzy). Należy jednak pamiętać, że pieczenie
365 dni dookoła kuchniPrzygotowując posiłki dla mojej rodziny zazwyczaj sięgam po świeże warzywa. Tym razem jednak wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw chińskich, ponieważ domownicy mieli ochotę na kuchnię azjatycką. W celu nadania daniu orientalnego smaku, doprawiłam je kurkumą i imbirem. Taką potrawę robi się ekspresowo, a na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 300 g filetu z kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej
Danka Pichciczosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny i ponownie pulsujemy przez chwilę od czasu do czasu ściągając wszystko ze ścianek. Następnie dodajemy oliwę, sól, oraz pieprz do smaku i mielimy wszystko ostatni raz do połączenia składników. Bucatini gotujemy według instrukcji na opakowaniu zostawiając ok. ⅓ szklanki wody po makaronie. Do garnka z ugotowanym makaronem dorzucamy wcześniej podpieczone warzywa oraz pesto. Wszystko
Mostek w kuchniJeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości
Waniliowe Improwizacjewszystko. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Słoninę wytapiamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie mielimy kiełbasę. Zmieloną kiełbasę dokładamy na patelnię. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Smacznego
Maminek kulinarnyantyzakrzepowo. Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo dowiedli, że jedzenie 2-3 kiwi dziennie przez miesiąc o 18 procent zmniejszyło u badanych skłonność do tworzenia się zakrzepów. Mieli oni też o 15 procent niższe stężenie trójglicerydów we krwi. ➔ Ogranicza objawy astmy. Bogactwo witaminy C niemal dwukrotnie większej niż w pomarańczach sprawia, że chorzy rzadziej borykają się
Zdrowie i pysznie na talerzuantyzakrzepowo. Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo dowiedli, że jedzenie 2-3 kiwi dziennie przez miesiąc o 18 procent zmniejszyło u badanych skłonność do tworzenia się zakrzepów. Mieli oni też o 15 procent niższe stężenie trójglicerydów we krwi. ➔ Ogranicza objawy astmy. Bogactwo witaminy C niemal dwukrotnie większej niż w pomarańczach sprawia, że chorzy rzadziej borykają się
zdrowo i aktywnieczosnku (można pominąć) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka żelatyny 30 ml. oleju sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy. 2 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista. 3 Mieszamy mięsa
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCiastka maszynkowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Ja również od niedawna przygotowuję takie ciastka samodzielnie, odkąd zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Takie ciastka wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam
Waniliowe Improwizacje