jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę
Księga-Smakutłustego lub półtłustego 3/4 szklanki cukru 125 gram margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok 1 kg mąki 4 kostki smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Twaróg mielimy przez maszynkę bądź przeciskamy przez praskę do ziemniaków, do dużej miski bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, masło/margarynę, jajka, cukier oraz sodę, ciasto zagniatamy ( w razie potrzeby
Blog kulinarny S9.PLgarnku gotujemy włoszczyznę i mięso, aż do miękkości mięsa. Mięso studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa i całość mielimy w maszynce. Rada: Można też zmielić z mięsem i cebulą ugotowaną marchewkę. Do tak przygotowanego farszu dodajemy ketchup, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy składniki. Jeśli nadzienie będzie
Słodkie okruszkiporcje: -wołowa karkówka 500 g -mięso z udżca indyka 500 g -czerstwa bułka kajzerka -majeranek 1/2 op. -jajka 2 szt. -czosnek 2 ząbki -sól, pieprz Mięso mielimy, łączymy, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie trochę zimnej wody mineralnej (ok.100 ml) klopsy będą dzięki
Kulinarne przemysleniaAjvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drobnych oczkach i wykładamy na gęste sito, które umieszczamy nad miską i odstawiamy na kilka minut. Następnie zlewamy wodę a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Orzechy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy do nich mąkę, proszek, kakao, orzechy i cukier z wanilią, wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Cynamonowe szczęściesmaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku z połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy
Blog kulinarny S9.PLbędą miękkie, a następnie przelać zimną wodą. W drugiej kolejności należy sparzyć mak i zmielić go dokładnie w maszynce. Aby upewnić się, że jest dobrze zmielony, dobrze jest powtórzyć mielenie około trzech razy. Następnie należy przełożyć do pojemnika zmielony mak, ugotowane ziarno orkiszu i miód, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Ostatecznym etapem jest przygotowanie bakalii, które należy wcześniej sparzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości
Waniliowe Improwizacjesyropu klonowego - szczypta kardamonu - odrobina suszonych płatków róży (opcjonalnie) - 50 g pistacji Przygotowanie: 1) W młynku do kawy (jeśli nie posiadamy, to można spróbować blenderem albo zetrzeć na tarce) mielimy pistacje i płatki róży. 2) Do ricotty dodajemy miód i kardamon, i dokładnie mieszamy. 3) Daktyle faszerujemy pół na pół ricott ą i pistacjami. 4) Podajemy
Roślinożerni urlopowiczełyżki sera mascarpone (możemy użyć sera kajmak lub clotted cream) - łyżka miodu - 50 g masła Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy, możemy zetrzeć na tarce lub w blenderze. 3) Płaty ciasta filo kroimy na pół (wszerz). 4) Na samym dole, mniej więcej
Roślinożerni urlopowiczeprzyprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy
Waniliowe Improwizacjeopcjonalnie) - 20 łyżek soku z pomidorów - 15 łyżek oleju - cukier puder (do posypania) **** przepis wychodzi równiez bez jajka - kiedyś zapomniałem dodać i też wyszło**** Przygotowanie: 1) Przygotowujemy wegańskie jajko - mielimy 1 łyżkę siemienia lnianego, dodajemy 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. 2) W oczekiwaniu na siemię lniane, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon
Roślinożerni urlopowiczemajeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo do króliczego mięsa mieli zawsze najmłodsi - zupka dla małych dzieci na bazie tego mięsa jest bardzo wartościowym posiłkiem. Świadomie patrząc na talerz... W tym daniu znajdziesz składniki mineralne takie jak: miedź , łatwo przyswajalne
Gary Bez dnazłote - nie mogłam nie skorzystać :) kupiłam gruszki i już wiedziałam, że zrobię z nich tartę. To, że będzie razowa wyszło w praniu... mamy w domu pszenicę, którą mielimy w robocie kuchennym. Dzięki temu zawsze pod ręką jest pełnowartościowa mąka. W tarcie najlepiej sprawdza się jej gruboziarnistość - cudnie chrupie :) W przepisie użyłam konfitury lawendowej - dostałam ją jakiś czas temu w prezencie
Gary Bez dna