Domowe kostki rosołowe 348dokładnie myjemy zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu zbierając szumowiny. Warzywa myjemy kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Przyprawy mielimy na drobny pył w moździerzu lub młynku elektrycznym, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Dusimy przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy kurczak już jest ugotowany
Delusional Trine
Empanadas , chrupiące pierożki 200Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie , czyli zostanie przesmażony , wlewamy
Ogrodnik w podróży
Snikers 444lodówki. Snikers Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując placek Snikers. Snikers Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 25 na 35 centymetrów. Pamiętajcie aby orzechów nie mielić a jedynie posiekać je bardzo drobno. Zmielone orzechy puszczą olej i ciasto nam nie wyrośnie. Kiedy do ubitych białek dodajecie pozostałe składniki starajcie się całość bardzo szybko wymieszać. Im dużej
mecooks
Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami 176sera Gouda 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej kujawskiej 1 cebula kilka pieczarek dwie garści świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy
Delusional Trine
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym 196proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki
Smaki Armine
Sernik dyniowy z Oreo 211przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem
Blog z Apetytem
Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym 193kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Od całości ciasta odkrawamy mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około
Qchnia po prostu
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 184dowolnie ustalać. Nasza misa Buddy wygląda tak: Zgodnie z legendą Budda wstawał codziennie przed świtem i szedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań
Niedzielny kucharz
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 207PRZYGOTOWANIE : Ciastka drobno mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 212swoją pasję do muzyki i czytania przekazała Samuelowi, kilka lat starszemu Indianinowi pół krwi. Oboje przez 8 miesięcy dojeżdżali do szkoły, siedząc obok siebie w autobusie szkolnym. Mieli zatem mnóstwo czasu na wspólne czytanie, rozmowy i wymianę wrażeń. Ich dialogi nie były częste, bo Samuel wydawał się wyważać każde słowo. Byli jednak szczerzy wobec siebie. I ta szczerość oraz samotność
Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z dyni bez jaj i glutenu 170hokkaido - 3 łyżki mąki z amarantusa - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy Przepis tutaj - olej kokosowy do posmarowania patelni - masło orzechowe 100% - granat Przygotowanie : Nasiona chia mielimy w młynku. Zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 15 minut Po tym czasie dodajemy dynię, obraną i po tartą na tarce na dużych oczkach, mąkę z amarantusa, cynamon
Szkrab Je Sam
Deser „Ziemia z robakami” 200powtórkę;) 180 g ciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec łączmy z serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę
Smaki Na Talerzu
Kulki mocy z migdałami 224Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy (jeśli mamy słaby blender dodatkowo daktyle kroimy drobno i odstawiamy na bok). Orzechy i płatki owsiane mielimy np. w blenderze na tzw. mąkę owsiano – orzechową dodajemy daktyle i pozostałe składniki. Miksujemy wszystko na gładką masę. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki. Można je jeść
I LOVE LIFE
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 222się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej
Kuchnia MagdaLeny
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką 220usmażeniu wątróbki lekko ją przestudzić. Jeszcze ciepłą wątróbkę wraz z całą zawartością patelni przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (można również użyć blendera ręcznego lub maszynki do mielenia mięsa). Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć pasztet do miseczek lub słoiczków. Wierzch pasztetów posypać posiekaną natką pietruszki, a następnie roztopić 50 g masła i zalać
Kulinarne Przeboje