mielone - 47549 przepisów (strona:2399/3170)

Lekki sernik z rodzynkami 113

łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 75 g margaryny Dodatkowo: biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Masa serowa: Ser twarogowy zemleć 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Do sera dodać żółtka, mleko, połowę cukru pudru oraz aromat, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie białka ubijać na pianę, gdy zrobi się gęsta, wsypać drugą połowę cukru pudru i ubić

niecodziennikpary
Sernik wiedeński 107

kandyzowane owoce) 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia tortownicy cukier puder do posypania sernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser twarogowy 3 razy zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, następnie odcedzić i wraz z resztą bakalii oprószyć mąką. Jajka z cukrem ubić na puszystą, białą

niecodziennikpary
Wielkanocna pascha 107

temperaturze pokojowej 150 g śmietany kremówki 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa) 50 ml rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie przełożyć na sitko. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać kremówkę

niecodziennikpary
Babka serowa 111

pokojowej 250 mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą, białą masę. Do masła wbijać kolejno po jednym jajku – dokładnie połączyć przed dodaniem następnego. Dodawać po łyżce białego sera

niecodziennikpary
Łaciaty sernik 116

dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Jajka ubić na puszystą, białą masę, następnie dodawać do niej stopniowo biały ser, cały czas miksując. Do mieszaniny wsypać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie połączyć. Wlać roztopione i przestudzone

niecodziennikpary
Smalec ziołowy 134

węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne

niecodziennikpary
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 117

Dodać wcześniej przygotowaną wątróbkę, smażyć razem ciągle mieszając. Gdy wątróbka będzie już usmażona, dodać roztarty w dłoniach majeranek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Do masy z wątróbki dodać kaszę gryczaną i jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić

niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i cebulą 103

smalec z jabłkiem i cebulą 1 kg słoniny bez skóry 2 cebule 1 kwaśne jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo nasienne. Oba drobno pokroić w kostkę. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na niewielkim ogniu i wytapiać, co jakiś czas

niecodziennikpary
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką 105

łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g kandyzowanej skórki cytrynowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć

niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i mięsem 111

mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki) 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 łyżeczki pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę drobno pokroić lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso wieprzowe pokroić dość drobno. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu, wytapiać około godziny, co jakiś czas mieszając

niecodziennikpary
Ciasteczka ze skwarkami i cebulą 133

pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię z dwiema łyżkami smalcu, zeszklić i odstawić do przestygnięcia. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką

niecodziennikpary
Placek jabłkowo-serowy 98

piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) ok. 15 minut – aż będzie rumiane. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa serowa: Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier wanilinowy oraz ser. Ucierać ok. 20 minut. Wykonanie Na upieczone ciasto wyłożyć marmoladę jabłkową lub pokrojone w plastry jabłka

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 109

błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia. Kawałki mięsa oddzielić od kości, trzykrotnie wraz z wątróbką i bułką zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię

niecodziennikpary
Sernik 137

Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość

niecodziennikpary
Sernik krakowski 124

minut – do zezłocenia. Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia. Masa serowa: Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia. Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować

niecodziennikpary