mielone - 47549 przepisów (strona:2408/3170)

,,Nuggetsy z sezamem’’ 129

szklanka mleka ½ mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 jako przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra, czosnek jabłko lub pomarańcza, wykałaczki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płatki kukurydziane mielimy w melakserze. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem oraz przyprawami . Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki . Doprawiamy z każdej strony przyprawami. Pokrojone filety z kurczaka przekładamy

Podróż w kulinaria
Świąteczny obiad: Jak dobrze upiec kaczkę – nasz sprawdzony przepis 141

kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu (zajrzyjcie do naszego) niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Martwisz się, że nie zjesz całej kaczki

Niedzielny kucharz
Świąteczny obiad: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 136

skórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Król niedzielnych i świątecznych obiadów, kurczak faszerowany wątróbką, piękny dla oka i bardzo smaczny. Polecamy Wam sprawdzony przepis na danie niewyszukane, a wykwintne, zrobione z prostych składników, a bogate

Niedzielny kucharz
Kotleciki Kontowersyjki 152

   Kotleciki Kontowersyjki Przepyszne kotleciki drobiowe z warzywami, które w ciągu 30 minut mamy gotowe. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka

Kulinarna Chwila
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 101

była robota w polu”. Usprawiedliwienia do szkoły, bo czas wykopków przyszedł. Ciężka to była praca, ale jak sobie przypomnę, to serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia Podczas wykopków

Pieprzyć z Fantazją
Pâtè z drobiowych wątróbek 96

złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie.  Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek.  Kiedy tahini było już gotowe

Pieprzyć z Fantazją
Kluski szpinakowo – serowe 100

Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku * 10 dkg  (+- 5 dkg)mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego

Pieprzyć z Fantazją
Pyzy z mięsem z rosołu 103

część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Zrobiłam farsz. Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.  Kleiłam pyzy. Każdą

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 154

czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną

Pieprzyć z Fantazją
MARRAKESZ – gdy marzenie stało się rzeczywistością / WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ PRZED WYJAZDEM DO MARRAKESZU 144

miejscowych rzekach i jeziorach (w wodach śródlądowych żyje mnóstwo pasożytów).   CZY JEST BEZPIECZNIE ? Myślę, że Marrakesz to bezpieczne miasto, ale też zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy będą mieli takie samo zdanie jak ja. Nie czułam się tam absolutnie w jakikolwiek sposób zagrożona, a jak dobrze wiecie – byłam sama. Miasto może jednak nieco przytłoczyć na początku. Jeżeli nigdy

Ostra na Słodko
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą 143

Najpierw przygotowujemy domową masę makową. Z tego przepisu wyjdzie około 900 g masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie mielimy mak np. w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Uwaga! Mak można również zalać wrzątkiem, a następnie gotować około 20 minut. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie

Słodkie okruszki
Seromak – łaciaty sernik z makiem 151

podstaw. Od początku wiedziałam, że będę piec łaciaty sernik z makiem, więc nie potrzebowałam dużo maku. Ugotowany mak zmieliłam w malakserze! Tak, malakser z powodzeniem zastępuje maszynkę do mielenia mięsa. Masa makowa z malaksera wyszła idealna. Mak się dobrze zmielił. To podstawa udanej masy makowej. Przyrządzanie masy makowej jest nieco pracochłonne ale przygotowane masy serowej zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wszystkie

codojedzenia
Makowiec na ucieranym cieście 126

Bardzo lubię makowce. Ostatnio rzadko je piekłam z powodu mielenia maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi

Izabelawkuchni
Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW 150

słoninę musimy zasolić i przyprawić  wcześniej 4-6 tygodni w zależności od grubości . Po zasoleniu i przyprawieniu słoniny pakujemy ją próżniowo lub w folie spożywczą. Gdy surowiec będziemy mieli już gotowy musimy go dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i trochę oklepać go tłuczkiem do schabowych aby powstała na słoninie i polędwicy warstewka wiążąca klejąca. Następnie ciasno zawijamy i wiążemy, wkładamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makowa tarta z musem żurawinowym 114

miękka. Można dodać odrobinę wody jak będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku

wesoła kuchnia