Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 191przygotować z tym owocem i padło na babkę mocno czekoladową ❤ Okazało się, że tamaryndowiec z daktylami to przepyszne połączenie i babka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎 Składniki (forma o średnicy ok 17 cm): Daktylowe ciasto -100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy
Candy Pandas
Sernik cytrynowy z musem truskawkowym 187wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółt część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem
Wędrówki po kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z gulaszem 234Kiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej natki
Gotowanie jest łatwe
Tarta z truskawkami i białą czekoladą (bez pieczenia) 746białej czekolady 200 g herbatników 150 g masła 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: masło do wysmarowania foremki listki melisy i cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Herbatniki bardzo drobno mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy
kulinarnyJa
Cytrynowy śmietankowiec 246łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy
VioletoweKucharzenie
Delikatne placuszki twarogowe 208proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (dałam zmieszany kryształ i brązowy) 1 op. cukru wanilinowego szczypta soli masło klarowane do smażenia Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka
Smaki Na Talerzu
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 170podstawówce już "była robota w polu". Usprawiedliwienia do szkoły, bo czas wykopków przyszedł. Ciężka to była praca, ale jak sobie przypomnę, to serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia
Pieprzyć z Fantazją
kora dębowa 405żółtka * 20 dkg cukru * 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych * 10 dkg wiórek kokosowych * 10 dkg rodzynek * 1 łyżka mąki pszennej * łyżka proszku do pieczenia Co do mielenia orzechów wzięłam się na sposób. Zawsze zamęczałam młynek do kawy albo wałek do ciasta. Tym razem użyłam maszynki do siekania cebuli. Nie używam jej zgodnie z przeznaczeniem, bo zwyczajnie szybciej
Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 214minut). Grzyby odcedzamy zachowując wywar, który będzie bazą do sosu. Pokrojone grzyby podsmażamy na 2-3 łyżkach masła. Mięso gotujemy w posolonej wodzie (można dodać włoszczyznę), studzimy i mielimy w maszynce. Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Do kaszy dodajemy mięso i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku, stopniowo
Trzeci talerz
Rocznica bloga i życzenia na Nowy Rok 2018 211tradycją, więc się powtórzę jednym z najbardziej trafnych i oryginalnych z życzeń: „Nie życzę Wam zdrowia, bo pasażerowie Titanica byli zdrowi. Nie życzę Wam pieniędzy, bo pasażerowie Titanica pieniądze mieli. Życzę Wam szczęścia, bo właśnie szczęścia pasażerom Titanica zabrakło…” Danusia Wydrukuj przepis The post Rocznica bloga i życzenia na Nowy Rok 2018 appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 249wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą
mojewypiekiinietylko
Kotleciki z pomidorową niespodzianką 198dijon 20 sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości
Szalona Kuchnia Eweliny
Pralinki z buraka - bez cukru, glutenu i jaj 147zalewamy wodą i odstawiamy na okolo godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy. Buraki gotujemy w skórce, po ugotowaniu obieramy i blendujemy. Powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki musu z buraków . Kokos mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki mieszany i blendujemy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces wkładamy na 15/20 minut
Szkrab Je Sam
Sałatka z kwiatami szczypiorku 207kwiaty szczypiorku, dokładnie cebuli 7 latki, tej z drobnym szczypiorkiem? Przepiękne fioletowe kwiaty, które mają wyrazisty cebulowy smak są doskonałym dodatkiem do sałatek, twarożków i omletów. Spróbujcie, jeżeli będziecie mieli okazję. Jeżeli nie macie w zasięgu kwiatów szczypiorku, a macie ochotę wypróbować mój przepis możecie je zastąpić szczypiorkiem. Co do sałatki? Do sałatki wypiliśmy kieliszek orzeźwiającej wódki Stanislav Mandarin
MamaOskarka