Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 213aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Miękkie masło ucieramy z cukrem
Trzeci talerz
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 164bakłażany 520 g sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej
wesoła kuchnia
Warzywne klopsiki 172Następnie dorzucamy warzywa, wlewamy pół szklanki wody, doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki, aby masa była gęściejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju
Delusional Trine
Maślane ciasteczka z orzechami 208ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy, aby się nie połamały. Polecam:) Maślane ciasteczka z orzechami Potrzebujemy
Leśny Zakątek
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 264obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz
wesoła kuchnia
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 253ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek), a czekolady łamiemy na małe kosteczki. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie
Kuchnia w czekoladzie
Sernik z musem śliwkowym 298szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szkl. a i tak było dosyć słodko, jednak miałam baaardzo dojrzałe śliwki) Dekoracja: starta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu Herbatniki mielimy na proszek, łączymy z cynamonem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. Powstałą masę ciasteczkową rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko, tylko
Smaki Na Talerzu
Pasztet z kapusty 154kapusty kroimy (wraz z głąbem), przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej
R'n'G Kitchen
Smażone pierożki z grzybami 216Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz
Życie zaczyna się w kuchni
Ciastka owsiano-kokosowe 238Składniki: (około 10 ciastek): 200g płatków owsianych (w tym 50g mielimy na mąkę) 2 duże jajka 70g oleju kokosowego 100g wiórków kokosowych 90g cukru kokosowego/trzcinowego Sposób przygotowania: W rondelu rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy płatki owsiane i prażymy je cały czas mieszając dodajemy cukier, mieszamy, aż się zkarmelizuje dodajemy wiórki, mieszamy odstawiamy rondelek do ostygnięcia dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy formujemy kulki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza przepis podstawowy 193łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez praskę. dodajemy koncentrat, sól, cukier, przyprawę, pieprz, ketchup. Mieszamy wszystko razem. Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki znacznie grubiej. Cebulę szklimy na oliwie
Życie zaczyna się w kuchni
Skórka z dzikiej róży w proszku 166wykorzystać słońce do pomocy. x) Owoce, które ususzyłam w suszarce spożywczej w całości, teraz systematycznie w miarę potrzeby „obieram” pozbywając się pestek i włosków. Pozostawiam samą skórkę, którą mielę na proszek. Jest to żmudna praca, ale efekt jest zaskakujący. Proszek jest bardzo smaczny, kwaśny i co najważniejsze to czysta i naturalna postać witamin i minerałów. Taki proszek można dodawać
Leśny Zakątek
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 264łyżeczka pieprzu 4 listki laurowe 8 kulek ziela angielskiego Na samym początku papryki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Czosnek obrać. Papryki wraz z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na małych oczkach) lub zmiksować w kielichu do koktajli. Przygotowane papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać
Ugotować
Marcepanowe szarlotki 163misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody
wesoła kuchnia