czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę. Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia). Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać po 1-2 godzinie, jak polewa będzie zastygnięta. Smacznego
moj przepis nawątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować
moj przepis naMokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która
moj przepis nazmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy
moj przepis naoliwę czosnek, sok z cytryny, cały czas mieląc dodawać na zmianę 1/3 ciecierzycy, następnie 1/3 płynu, dodać znów część ciecierzycy, następnie znów dodać płyn, dodać ostatnią część ciecierzycy. Wszystko mielić tak długo, aż masa roztarta między palcami będzie gładka jak masło (prawie :)). Dodać sól do smaku, krótko zmielić, do połączenia składników. Hummus ma mieć konsystencję serka mascarpone więc jeżeli jest
moj przepis namasła Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (sam spód), kilka razy zawijając ją w folię (później łatwiej będzie nam zdjąć torcik). Ciasteczka pokruszyć na proszek, ja wkładam do misy malaksera i mielę na proszek, dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Ma powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno blaszki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa jogurtowa: 400 ml mleka kokosowego 400 gr jogurtu
moj przepis nałopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce
moj przepis nałyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać
moj przepis nazimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką
moj przepis na